Γήπεδο Παναθηναϊκού: Από την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ-MYTILINEOS η μοναδική προσφορά

Μία κοινοπραξία, που αποτελείται από την ΤΕΡΝΑ, την Άκτωρ και την Μυτιληναίος, συμμετείχε στο διαγωνισμό για την κατασκευή του νέου γηπέδου του ΠΑΟ στο Βοτανικό συνολικού προϋπολογισμού 123 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού θα είναι έως 40.000 θέσεις θεατών, θα έχει 1.300 θέσεις σε σουίτες, 325 υπόγειες θέσεις πάρκινγκ και εμπορικά καταστήματα. Επίσης προβλέπονται χρήσεις όπως: κύριες αθλητικές δραστηριότητες και βοηθητικών αυτών συμπληρωματικές, χώροι ιατρικής υποστήριξης και αποκατάστασης αθλητών , αίθουσες πολλαπλών χρήσεων πολιτισμού και αναψυχής, χώροι εστίασης, εμπορικές χρήσεις, πολυλειτουργικοί χώροι, χώροι άθλησης και υγιεινής, αθλητικοί ξενώνες και χώροι φιλοξενίας, χώροι συνάθροισης κοινού, εγκαταστάσεις εμπορικών εκθέσεων, χώροι εξυπηρέτησης μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Η περιοχή εγκατάστασης του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό οριοθετείται από τις οδούς Αγίας Άννης, στα δυτικά και Αγίου Πολυκάρπου στα βόρεια, στα νοτιοανατολικά από το ρέμα Προφήτη Δανιήλ και στα νότια από ανώνυμη οδό. Το σύνολο της έκτασης είναι 178.315,65 τ.μ.

Στόχος είναι ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός θα είναι σε θέση να εισέλθει στο νέο του σπίτι το νωρίτερο την αγωνιστική περίοδο 2026-2027 ή το αργότερο την αμέσως επόμενη σεζόν 2027-2028, εφόσον δεν προκύψουν ιδιαίτερες καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου.

Παράλληλα με τα έργα του γηπέδου, σε τροχιά υλοποίησης αναμένεται να βρεθούν και οι εργασίες για τις υποδομές των τμημάτων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, τις οποίες θα αναλάβει η ΑΕΠ Ελαιώνα. Πρόκειται για το «όχημα» των τραπεζών Alpha και Πειραιώς, στην κατοχή των οποίων έχει περιέλθει το ακίνητο του ημιτελούς εμπορικού κέντρου, μετά την κατάρρευση της «Μπ. Βωβός». Η εκτίμηση είναι ότι το έργο αυτό, καθότι ιδιωτικό, θα ολοκληρωθεί νωρίτερα από το γήπεδο, κατά πάσα πιθανότητα εντός του 2024.