ΓΕΚ-Τέρνα: Στα 17 ευρώ η τιμή στόχος για τη μετοχή από την Piraeus Securities

Η μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στις εγχώριες υποδομές έχει οδηγήσει σε ένα ελκυστικό χαρτοφυλάκιο το οποίο δεν αντικατοπτρίζεται στην τρέχουσα τιμή της μετοχής, εκτιμά η Piraeus Securities.

Η χρηματιστηριακή αυξάνει την τιμή-στόχο στα 17 ευρώ ανά μετοχή από 11,50 ευρώ προγενέστερα, υποδηλώνοντας άνοδο 45% από το τρέχον επίπεδο και επαναλαμβάνει τη σύστασή της για αγορά.

– Η χρηματιστηριακή αποτιμά το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε περίπου €760 εκατ. (ή €7,3 ανά μετοχή). Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μπόρεσε να μεγιστοποιήσει την αξία μέσω προσεκτικής επιλογής των έργων, τη συνεργασία με ισχυρούς εταίρους και την ενεργό χρήση της αναχρηματοδότησης. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι αποδόσεις των επενδύσεων (IRR) σε έργα υπό ανάπτυξη ή που είναι έτοιμα να ξεκινήσουν εκτιμώνται σε υψηλό διψήφιο ποσοστό. Το 50% της αποτίμησης των παραχωρήσεων αντιστοιχεί σε τρία νέα έργα: α) αεροδρόμιο Καστελίου, όπου μέσω μιας συμμετοχής 32,5% στο δεύτερο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στην Ελλάδα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει εισέλθει με επιτυχία στον αναπτυσσόμενο τομέα των υποδομών αεροδρομίων, β) Εγνατία Οδός, όπου παρά την πληρωμή 1,5 δισ. ευρώ για την παραχώρηση, οι εκτιμήσεις υποδηλώνουν μια θετική αξία με περιθώρια ανόδου από τις ευκαιρίες υποδομών στον αυτοκινητόδρομο μήκους 900 χιλιομέτρων (π.χ. δίκτυο φόρτισης EV), γ) IRC, όπου η επένδυση για το έργο ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ που αναπτύχθηκε με τη Hard Rock International είναι ελκυστική λόγω της μοναδικής θέσης και του χαμηλού ρυθμιστικού κινδύνου.

– Το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο (εξαιρουμένων των ΑΠΕ) αποτιμάται σε 450 εκατ. ευρώ περίπου (ή 4,3 ευρώ ανά μετοχή). Η απόκτηση πλειοψηφικών μεριδίων το 2022 αποδείχθηκε επωφελής παρά το δύσκολο περιβάλλον. Η νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου CCGT 877 MW που αναμένεται έως το 2024 έχει εξασφαλίσει ταμειακές ροές λειτουργώντας βάσει συμφωνίας και η εσωτερική απόδοση των κεφαλαίων είναι 17%.

– Η Τέρνα Ενεργειακή (ΤΕ) διαπραγματεύεται σήμερα σε περίπου 14x σε όρους EV/EBITDA το 2023 που είναι 15-20% πάνω από τις πρόσφατες συμφωνίες στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της premium εξαγοράς λόγω της φημολογούμενης πώλησης σε έναν πολύ ελκυστικό πολλαπλασιαστή. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα επιταχύνει την ‘αποκρυστάλλωση’ της αξίας της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.