Γιάννης Ραγκούσης: Χωρίς προηγούμενο αυτές οι εκλογές

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ

Την εκτίμηση ότι η χώρα βαδίζει προς εκλογές – ορόσημο της Μεταπολίτευσης εξέφρασε ο Γιάννης Ραγκούσης μιλώντας στον Βήμα 99,5 το πρωί της Τρίτης. Με αφορμή τα κρούσματα ρουσφετολογικών τροπολογιών και λαϊκίστικων τοποθετήσεων, τόνισε: «Ντρέπομαι για το υπαρκτό πολιτικό σύστημα», ωστόσο υπογράμμισε ότι τα φαινόμενα αυτά ενισχύουν την ανάγκη του πολίτη να αποφασίσει ριζικές αλλαγές και ανανέωση σε πρόσωπα και ιδέες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας έκανε λόγο για «εκλογές χωρίς προηγούμενο», λόγω του κλίματος που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία και της θέσης που θα λάβουν οι πολίτες την ημέρα της ψηφοφορίας. «Υπάρχει τεράστια ανάγκη ανανέωσης σε πρόσωπα και ιδέες» τόνισε.

Ο κ. Ραγκούσης έκανε λόγο για εκλογές – ορόσημο της Μεταπολίτευσης και εξέφρασε την εκτίμηση ότι όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται το πάρτι της Μεταπολίτευσης, δηλαδή να ξοδεύουμε περισσότερα από όσα παράγουμε. Επισήμανε, δε, ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές είναι αναγκαίες ανεξαρτήτως προγράμματος και υποχρεώσεων της χώρας.

Ερωτηθείς για τις λαϊκίστικες προσεγγίσεις πολιτικών κομμάτων και το μπαράζ ρουσφετολογικών τροπολογιών τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Ραγκούσης δήλωσε: «Ντρέπομαι για το υπαρκτό ελληνικό σύστημα και την εικόνα που βγάζει προς τα έξω. Είναι ό,τι χειρότερο θα μπορούσαμε να δείξουμε».

Ο κ. Ραγκούσης μίλησε για πολιτικό κατεστημένο με πελατειακές σχέσεις και ρουσφέτια και υπογράμμισε: «Αυτό, όμως, δυναμώνει την ανάγκη των πολιτών να αποφασίσει της ριζική αλλαγή του πολιτικού σσυστήματος».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κυβερνητικών συνεργασιών, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη Δημοκρατική Αριστερά, ενώ σε περίπτωση που δεν υπάρχει άλλη λύση σημείωσε ότι προκειμένου η χώρα να κυβερνηθεί, μπορεί να εξεταστεί το ζήτημα της συνεργασίας με τη ΝΔ.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της Βάσως Παπανδρέου -ότι τα τελευταία δύο χρόνια έγιναν εγκλήματα- ο Γ.Ραγκούσης ανταπέδωσε τα βέλη, λέγοντας: «Εγκλήματα έχουν γίνει κατά τη διάρκεια της σκοτεινής πλευράς της Μεταπολίτευσης, με σπατάλη, αδιαφάνεια, ρουσφέτι, πελατειακή λογική. Αυτά έως 2009. Ξέρουμε ποιοι όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν σε κυβερνητικές θέσεις και μια από αυτές ήταν η Βάσω Παπανδρέου. Η αυτοκριτική πρέπει να ξεκινήσει από αυτούς που κυβερνούσαν επί χρόνια τη χώρα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη από την κυβέρνηση Παπανδρέου, επισημαίνοντας: «Το σημαντικότερο ήταν ότι δεν πιάσαμε τον ταύρο από τα κέρατα. Η πλειονότητα του Υπουργικού Συμβουλίου δεν ήθελε να πάρουμε δραστικά μέτρα και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα πρωταγωνιστούσαν βουλευτές που έβαζαν εμπόδια».

Ο κ. Ραγκούσης μίλησε για μοιραίο στρατηγικό λάθος, εξηγώντας: «Το έχω πει σε ανύποπτο χρόνο στον Γ.Παπανδρέου ότι έβαλε όριο της πολιτικής του ως πρωθυπουργού και της δικής μας ως κυβέρνηση τις αντιδράσεις των βουλευτών. Το όριο έπρεπε να είναι το συμφέρον της χώρας και ο χρόνος, προκειμένου να γίνουν αυτά που έπρεπε πριν ο λαός χάσει την υπομονή του».

Ερωτηθείς για τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ και τα «λεφτά υπάρχουν», απάντησε: «Έπρεπε αμέσως μόλις αναλάβαμε την κυβέρνηση να αλλάξουμε ρότα. Αυτό θα αποτελούσε και αυτοκριτική για τα όσα υποσχόμασταν και κάναμε προεκλογικά και ως αντιπολίτευση».

Για τον ίδιο προσωπικά, παραδέχθηκε ότι έχει κάνει λάθη, καθώς συμμετείχε σε μια συλλογική προσπάθεια που είχε αυτό το αποτέλεσμα. Σημείωσε, ωστόσο: «Δεν ανέχομαι, όμως, το τσουβάλιασμα. Να δεχθώ την κριτική για ό,τι έχω κάνει, αλλα δεν μπορώ να φορτωθώ ευθύνες άλλων».

Όσον αφορά στην μη συμμετοχή του στην Εθνική Εκλογική Επιτροπή, ο κ. Ραγκούσης σημείωσε: «Αντιλαμβάνομαι, κατανοώ και υπερασπίζομαι το δικαίωμα κάθε προέδρου του ΠΑΣΟΚ να κάνει τις επιλογές που θεωρεί ότι πρέπει να κάνει για το καλό της παράταξης. Ποτέ δεν διεκδίκησα αξιώματα. Ό,τι μου ανατέθηκε προσπάθησα να το φέρω εις πέρας».

Κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, ο Γιάννης Ραγκούσης επιτέθηκε στη ΝΔ, κατηγορώντας την ότι κάνει πολιτική σπέκουλα για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους, εκμεταλλευόμενη το φόβο του πολίτη.

Κατηγόρησε, δε, προσωπικά τον πρόεδρο της ΝΔ, λέγοντας: «Πατέρας του μεταναστευτικού προβλήματος είναι ο Σαμαράς, με την αλόγιστη πολιτική να ανοίξει τα σύνορα και να μπαίνουν οι μετανάστες χωρίς χαρτιά».