>Διαβουλεύσεις για πώληση επιπλέον 10% του ΟΤΕ

>Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είχε την Τρίτη συνάντηση με εκπροσώπους της διοίκησης της Deutsche Telekom (DT) στην Αθήνα με σκοπό την εκκίνηση της διαδικασίας για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ.

Την ίδια ώρα, στην Κολωνία, ο διευθύνων σύμβουλος του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού Ρενέ Ομπερμαν δεν απέκλεισε αγορά «επιπλέον μεριδίου» του ΟΤΕ από την ελληνική κυβέρνηση. «Πρέπει να συζητήσουμε για να δούμε υπό ποιους όρους θα μπορούσαμε να φανταστούμε κάτι τέτοιο και υπό ποίους όρους δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε την απόκτηση ενός επιπλέον μεριδίου πέρα από την άσκηση του δικαιώματος της κυβέρνησης να πουλήσει ένα ποσοστό 10%» δήλωσε ο Ομπερμαν, αφήνοντας ανοιχτό «παράθυρο» για αγορά του συνολικού ποσοστού του Δημοσίου, ήτοι 16%.

Κατ’ ουσίαν οι όροι και οι προϋποθέσεις αφορούν τα ζητήματα των εργασιακών δικαιωμάτων και των κεκτημένων (μισθολογικών και άλλων) των εργαζομένων στον ΟΤΕ. Το Reuters, σε ανάλυση για το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα εκτιμά ότι η DT θα χρησιμοποιήσει το εργασιακό ζήτημα ως διαπραγματευτικό χαρτί στις συζητήσεις με την κυβέρνηση, για την αγορά ή μη του 16%.

Η Ελλάδα, βάσει της συμφωνίας μετόχων που υπέγραψε με την DT το 2008, έχει το δικαίωμα να πουλήσει το 10% των μετοχών του ΟΤΕ στη γερμανική εταιρεία σε τιμή 15% υψηλότερη από τη μέση χρηματιστηριακή τιμή των προηγούμενων 20 ημερών. Η DT έχει αυξήσει τη συμμετοχή της στον ΟΤΕ στο 30% από το 2009.

Με βάση τις σημερινές αποτιμήσεις το ποσό που θα εισπράξει το Δημόσιο από το 10% του ΟΤΕ κινείται στην περιοχή των 400 εκατ. ευρώ.

Πανελλαδική απεργία

Για σήμερα Πέμπτη, το σωματείο εργαζομένων στον ΟΤΕ, η ΟΜΕ – ΟΤΕ, έχει προαναγγείλει την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας σε ολόκληρο τον όμιλο ΟΤΕ και την πραγματοποίηση πανελλαδικού συλλαλητηρίου στις 13.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος.