Αργία σήμερα στον Δήμο Αθηναίων λόγω της εορτής του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, πολιούχου της πόλης με σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς να είναι κλειστά και κεντρικές υπηρεσίες του Δήμου να μην λειτουργούν. Επίσης κλειστοί θα είναι οι δρόμοι στο Κολωνάκι από το μεσημέρι και μετά.
Ποιος ήταν ο άγιος Διονύσιος – Πολιούχος της πρωτεύουσας και Προστάτης των Δικαστών
Ο άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης είναι πολιούχος άγιος της Αθήνας. Είναι, επίσης, ο προστάτης των δικαστικών και του δικαστικού σώματος.
Γεννημένος στην Αθήνα εννέα έτη μετά την γέννηση του Χριστού, ο Διονύσιος ήταν μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου της πόλης, του Αρείου Πάγου – εξού και το προσωνύμιό του. Ήταν μεταξύ των πρώτων Αθηναίων, που πίστεψαν στον Χριστό αν και στο παρελθόν, ήταν ειδωλολάτρης. Μάλιστα, ενώ ήταν ακόμη αρκετά νεαρός βρέθηκε στην Ηλιούπολη της Αιγύπτου, όχι μακριά από το Κάιρο, την περίοδο που θα ελάμβανε χώρα η Σταύρωση του Κυρίου και σημείωσε την ακριβή ώρα του σκοτισμού του Ηλίου την ώρα της Σταύρωσης.
Επιστρέφοντας στην Αθήνα, όταν άκουσε το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου στον Άρειο Πάγο για εκείνο το υπερφυσικό σκοτάδι, ενστερνίστηκε τη νέα θρησκεία και βαπτίσθηκε Χριστιανός μαζί με την οικογένειά του το 52 μ.Χ.
Υπηρετώντας τη νέα του πίστη, έγινε Επίσκοπος της πόλεως των Αθηνών και έλαβε μαρτυρικό τέλος δια της πυράς.
Να σημειωθεί ότι υπάρχουν δύο μεγάλοι ναοί, που φέρουν το όνομά του στην Αθήνα: στην οδό Σκουφά, στο Κολωνάκι και επί της Πανεπιστημίου, η Καθολική Μητρόπολη της Αθήνας. ‘Διονυσίου Αρεπαγίτου’, ονομάζεται, επίσης, ο πεζόδρομος κάτω από την Ακρόπολη.
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις