Επαναδιαπραγμάτευση; Αφήστε το γι’ αργότερα…

Κατά τον Αντ. Σαμαρά, η ανάπτυξη θα επιστρέψει από το 2014, αλλά η επαναδιαπραγμάτευση θα αργήσει… τέσσερα χρόνια. Η επίμαχη αποστροφή της χθεσινής ομιλίας του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ότι η επαναδιαπραγμάτευση παραπέμπεται σε βάθος τετραετίας, αποτυπώνει το κλίμα που υπάρχει στο Μαξίμου και τις προσδοκίες από την επίσκεψη Μπαρόζο στην Αθήνα και τη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Η παρουσία του προέδρου της Κομισιόν στην Αθήνα έχει διττό ρόλο: αφενός ισοδυναμεί με στήριξη –και αυτό, για ευνόητους λόγους, είναι που προβάλλει το Μαξίμου– αφετέρου, όμως, ισοδυναμεί με ένταση της πίεσης για τη λήψη νέων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των οριζόντιων περικοπών που θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση.

Υπό αυτές τις συνθήκες και με δεδομένη την εξάπλωση της κρίσης στο μεσογειακό νότο, θεωρείται μάλλον απίθανο να τεθεί με οποιονδήποτε τρόπο το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης στην αυριανή συνάντηση Σαμαρά-Μπαρόζο.

Τουναντίον, το κλίμα που διαμορφώνεται χαμηλώνει τον πήχη για την ελληνική πλευρά (γι’ αυτό και η χθεσινή αποστροφή του πρωθυπουργού), τοποθετώντας τον πρακτικά στο σημείο-μηδέν που αποτελεί η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Διότι (και) το Μαξίμου έχει γίνει αποδέκτης μηνυμάτων που θέλουν την Ελλάδα ως το «μαύρο πρόβατο», όπως φρόντισε εξ αρχής να διαμηνύσει πρώτος ο… γνωστός και μη εξαιρετέος Φίλιπ Ρέσλερ.

Ενδεικτικό της ανησυχίας που υπάρχει και του κλίματος που διαμορφώνεται στην Ευρώπη για την Ελλάδα είναι ότι και οι τρεις αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση συμμερίζονται την άποψη ότι η χώρα μας δεν πρέπει να αποτελέσει την «Ιφιγένεια» της Ευρωζώνης.

Έτσι, παρά τις διακριτικές αποστάσεις που πήρε στους επιμέρους χειρισμούς της οικονομικής πολιτικής από τον κ. Σαμαρά, ο Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ, ταυτίστηκε με τον πρωθυπουργό όσον αφορά στον πόλεμο που δέχεται η Ελλάδα και τη φημολογία περί εξόδου της από την Ευρωζώνη. Ενώ ο Φ. Κουβέλης τονίζει διαρκώς με νόημα ότι «ο κίνδυνος χρεοκοπίας δεν έχει ακόμη απομακρυνθεί».

Χθες, πάντως, ανακοινώθηκε η πρώτη λίστα 21 φορέων και οργανισμών του Δημοσίου που συγχωνεύονται ή καταργούνται, ως… καλωσόρισμα προς την τρόικα που κατέφτασε στην Αθήνα. Το δημοσιονομικό όφελος υπολογίζεται σε 40 εκατ. ευρώ, ενώ οι περίπου 5.000 υπάλληλοι θα μεταταχθούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.