ΗΠΑ: Ανάπτυξη 2,9% το τέταρτο τρίμηνο του 2022

Με ρυθμό 2,9% αναπτύχθηκε η αμερικανική οικονομία το τέταρτο τρίμηνο του 2022, ξεπερνώντας ελαφρώς τη μέση εκτίμηση οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Dow Jones για ανάπτυξη 2,8%. Το τρίτο τρίμηνο του 2022 είχε σημειωθεί ανάπτυξη 3,2%.

Οι καταναλωτικές δαπάνες, που αποτελούν περίπου το 68% του ΑΕΠ, αυξήθηκαν κατά 2,1% το τελευταίο τρίμηνο, υποχωρώντας ελαφρώς από το 2,3% της προηγούμενης περιόδου.

Ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, τον οποίο και παρακολουθεί στενά η Fed, ενισχύθηκε κατά 3,2%, όπως και αναμενόταν, έχοντας όμως υποχωρήσει σημαντικά από το 3,8% του τρίτου τριμήνου. Εξαιρώντας τα τρόφιμα και την ενέργεια, ο δείκτης ενισχύθηκε στο 3,9% έναντι 4,7% προηγουμένως.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε διαφορετική έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, η αγορά εργασίας φαίνεται πως παραμένει «σφιχτή». Ειδικότερα, οι αιτήσεις ανεργίας την περασμένη εβδομάδα υποχώρησαν στις 186.000, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022, πολύ χαμηλότερα από την εκτίμηση των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Dow Jones.

Σύμφωνα με το CNBC, παρά τις σχετικά καλές επιδόσεις του τελευταίου τριμήνου, η πλειονότητα των οικονομολόγων εκτιμά ότι υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες για ύφεση εντός του 2023.