Με άνοδο άνοιξαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παίρνοντας στήριξη από τις αμυντικές μετοχές, καθώς οι επενδυτές προσδοκούν κάποια πρόοδο στην εμπορική συμφωνία της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ.
Ο Donald Trump είπε χθες ότι «κατά πάσα πιθανότητα» θα ανακοινώσει στην Ε.Ε. εντός διημέρου τους δασμούς που αναλογούν στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, συμπληρώνοντας ότι το μπλοκ φέρθηκε στην κυβέρνησή του «πολύ καλά» κατά τη διάρκεια των εμπορικών συνομιλιών.
Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε σχέδια επιβολής 50% στις εισαγωγές χαλκού στις ΗΠΑ και είπε ότι έρχονται σύντομα δασμοί στους ημιαγωγούς και τα φαρμακευτικά σκευάσματα. Απείλησε επίσης με δασμούς 200% στις εισαγωγές φαρμάκων, οι οποίοι όμως κατά τον ίδιο θα αναβληθούν για περίπου έναν χρόνο.
Ο κλάδος της άμυνας ανεβαίνει περίπου 1,1%, ενώ σημαντική άνοδο 1% σημειώνει και ο τραπεζικός τομέας. Αντίστοιχα +0,8% εμφανίζουν και οι ενεργειακές μετοχές.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,12% στις 546,39 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 με άνοδο 0,15%, ο δείκτης DAX στη Γερμανία ενισχύεται κατά 0,36%, ο CAC 40 στη Γαλλία με άνοδο 0,37%, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,51% και ο ισπανικός IBEX 35 με άνοδο 0,76%.