Τις προσδοκίες για μια γενικευμένη ρύθμιση των χρεών που έχουν τα νοικοκυριά προς τις τράπεζες επιχειρεί να προσγειώσει η κυβέρνηση, μετά την έντονη φημολογία που καλλιεργήθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η οποία έκανε λόγο ακόμα και για «κούρεμα» των χρεών των ιδιωτών. Η προσπάθεια υποβιβασμού του θέματος επιχειρείται μετά την αντιπαράθεση που δημιουργήθηκε με τις τράπεζες, οι οποίες χαρακτηρίζουν τη σχετική συζήτηση «λανθασμένη και επικίνδυνη για τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος», παραπέμποντας σε εκτίναξη των αναγκών εν όψει της κεφαλαιοποίησης, για την οποία έχουν δεσμευθεί ήδη 40 δισ. ευρώ.
Η συζήτηση έχει ανακινηθεί με αφορμή και την πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να νομοθετήσει υπέρ των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν λάβει δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τον καθορισμό πλαφόν στη δόση του στεγαστικού τους δανείου ίσου με το 30% των μηνιαίων αποδοχών τους και κορυφώθηκε στη συνέχεια με αφορμή ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας.
Οι τράπεζες αντιδρούν σε μια τέτοια προοπτική, αντιπαραβάλλοντας τον νόμο που εφαρμόζεται ήδη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ο οποίος οδηγεί σε γενναίες διαγραφές και αποδίδουν την ανακίνηση του θέματος σε «προεκλογικές σκοπιμότητες». Η αντίδραση συνοδεύεται από την επιχειρηματολογία για τις ρυθμίσεις στις οποίες έχει ήδη προχωρήσει το τραπεζικό σύστημα, που σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ανέρχονται σε 750.000, από τις οποίες οι 250.000 περίπου είναι ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων, ενώ οι υπόλοιπες αφορούν καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια. Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, έως σήμερα έχει αναχρηματοδοτηθεί το 20% περίπου των στεγαστικών δανείων, δηλαδή περί τα 16 δισ. ευρώ στο σύνολο των 78,4 δισ. ευρώ που είναι οι οφειλές από δάνεια για την αγορά κατοικίας, ενώ σε ό,τι αφορά τα καταναλωτικά δάνεια, το συνολικό ύψος των ρυθμίσεων υπολογίζεται στο 30%, δηλαδή σε 10 δισ. ευρώ περίπου στο σύνολο των 34,6 δισ. ευρώ που είναι οι οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες.
Στη συζήτηση παρενέβη και ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή κ. Δημήτρης Σπυράκος, ο οποίος διέψευσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να θεσμοθετήσει τη διαγραφή δανείων και επέμεινε στη βελτίωση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά μέσα από δύο αλλαγές. Πρόκειται για την κατάργηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού ως προαπαιτούμενου για τη δικαστική ρύθμιση χρεών, διαδικασία που έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής ασύμφορη και αναποτελεσματική, καθώς σύμφωνα με τον Συνήγορο του Καταναλωτή, σε σύνολο 2.194 αιτήσεων εξωδικαστικού συμβιβασμού, μόνο μία είχε αίσιο τέλος κι ενώ έχουν ήδη δαπανηθεί 100.000 ευρώ από ειδικό κοινοτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχα προωθείται ρύθμιση προκειμένου ο οφειλέτης να μπορεί να καταβάλλει μηνιαίες δόσεις και κατά το διάστημα που μεσολαβεί από την κατάθεση της αίτησης για δικαστική ρύθμιση μέχρι την εκδίκασή της, στη βάση ενός προσωρινού διακανονισμού.