>Η καλύτερη ελληνική χρηματιστηριακή ημέρα του Φεβρουαρίου

>
Η Πέμπτη ήταν η καλύτερη ελληνική χρηματιστηριακή ημέρα του τρέχοντος μήνα καθώς καταγράφηκε βελτίωση τόσο στο χρηματοπιστωτικό όσο και στο χρηματιστηριακό περιβάλλον. Στο πρώτο, τα ελληνικά ομόλογα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επενδυτών για πρώτη φορά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, με αποτέλεσμα το χρηματοπιστωτικό ρίσκο να μειωθεί.

Χρηματιστηριακά, ο κλάδος των ευρωπαϊκών τραπεζών ενισχύθηκε δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για το ΧΑ, τις οποίες και εκμεταλλεύτηκε δεόντως με το ΓΔ να κλείνει με άνοδο 2,7% στις 1662,62 μονάδες.

Σύμφωνα με την ʽεξίσωση του ΧΑʼ ο ιδανικός συνδυασμός για την καταγραφή ανόδου από το ΓΔ είναι η ταυτόχρονη πτώση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων και των ελληνικών CDS και η άνοδος του ευρωπαϊκού ή και του αμερικανικού κλάδου τραπεζών. Την Πέμπτη ίσχυσαν όλες αυτές οι τεχνικές παράμετροι και αυτό αποτυπώθηκε στο ταμπλό στην ισχυρότερη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου η οποία έφερε το ΓΔ πάνω από την κορυφή του Οκτωβρίου.

Η άνοδος του ΓΔ οδήγησε και σε αύξηση της βαθμολογίας της μεσοπρόθεσμης τάση του από τη μηχανική τεχνική ανάλυση, η οποία παραμένει θετική χωρίς διακοπή από τις 17 Ιανουαρίου, επιβεβαιώνοντας τη μεσοπρόθεσμη δυναμική και τη μεσοπρόθεσμη προοπτική του ράλι.

Άλλες σημαντικές τεχνικές εξελίξεις της Πέμπτης ήταν η άνοδος του χρυσού και η μεγάλη ανοδική αντίδραση του πετρελαίου υπό τη σκιά της νέας αύξησης της πολιτικής αστάθειας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.