>
Με έμφαση και σε πολλές περιπτώσεις με… ανακούφιση έγινε δεκτή χθες η αποστροφή της ομιλίας του κ. Τρισέ που ερμηνεύθηκε ως αναβολή της απόφασης για αύξηση επιτοκίων κατά 0,25%.
Η αλήθεια είναι ότι μια προσεκτική ανάγνωση της ομιλίας υποδεικνύει ότι η τάση για αύξηση των επιτοκίων παραμένει και μάλιστα ανεξάρτητα από το πόσο γρήγορα ή όχι θα προχωρήσει η στρατηγική εξόδου από τα έκτακτα μέτρα παροχής ρευστότητας.
Η “ανακούφιση” προέρχεται από το γεγονός ότι ο κ. Τρισέ χθες έδωσε σημάδια ότι η αύξηση είναι πολύ πιθανό ότι δεν θα γίνει τον Ιούνιο. Αυτό όμως δεν αλλάζει την “γραμμή” της ΕΚΤ για αύξηση επιτοκίων μέσα στο 2011 σε επίπεδα που συνολικά θα προσεγγίζουν είτε από τα κάτω είτε από τα πάνω το 2%.
Ο κ. Τρισέ έδειξε ιδιαίτερη… φροντίδα στο να πάρει αποστάσεις από την τοποθέτηση του κ. Βάϊντμαν του διαδόχου του κ. Βέμπερ στην ηγεσία της Bundesbank, ο οποίος λίγα 24ωρα ενωρίτερα είχε προδιαθέσει τις αγορές για επικείμενη αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο.
Εκείνο που δεν είχε υπολογίσει ο κ. Βάϊντμαν – αλλά λαμβάνει πολύ περισσότερο υπ΄ όψη του ο κ. Τρισέ – είναι η πολιτική διάσταση των αποφάσεων της ΕΚΤ: τον Ιούνιο η Ε.Ε. στην σύνοδο Κορυφής έχει να ξεκαθαρίσει πολλές και αυξημένες εκκρεμότητες καθώς θα πρέπει να εγκριθούν και να δρομολογηθούν οι αποφάσεις για το πακέτο διάσωσης της Πορτογαλίας, να ξεκαθαρισθεί το τί θα γίνει με την Ελλάδα και την επιμήκυνση του χρέους των 110 δισ. ευρώ και να απαντήσει στο μη επίσημα διατυπωμένο ακόμα αίτημα της Ιρλανδίας για την αναθεώρηση της συμφωνίας διάσωσής της ως προς το ύψος των επιτοκίων του δανείου που της έχει παρασχεθεί.
Με άλλα λόγια πολλά ζητήματα απέναντι στα οποία ο κ. Τρισέ και η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ που τον ακολουθεί δεν ήθελαν να προσθέσουν και την νέα αύξηση των επιτοκίων… Άλλωστε ο Ιούλιος είναι ο αμέσως επόμενος μήνας που προσφέρεται από κάθε άποψη λίγο πριν από το καλοκαίρι για την επαναφορά στην προαποφασισμένη τάση αύξηση των επιτοκίων του ευρώ που παραμένει παρ΄ όλα αυτά κοντά στο 1,45 δολάρια.