Θεσσαλικός κάμπος: Γόνιμος μετά από 5 χρόνια! – Πλήγμα σε ΑΕΠ, εξαγωγές – Aύξηση εισαγωγών, τιμών, ανεργία – Θλίψη σε μεγάλες οικογένειες και Τράπεζες

Θεσσαλία, Σεπτέμβριος 2023: Άνθρωποι χάθηκαν στη λάσπη, οικογένειες, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες, κτηνοτρόφοι, δενδροκαλλιεργητές, μελισσοκόμοι…καταστράφηκαν από την πρωτοφανή στα χρονικά επέλαση της κακoκαιρίας Daniel. 

Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, οικονομολόγοι και λοιποί που εμφανίζονται ως …χαρτορίχτρες-καφετζούδες  για την κατάσταση που θα ακολουθήσει την τραγωδία στον κάμπο της Θεσσαλίας, έχουν βάλει κάτω τα μολύβια τους και ο καθένας …πετάει και από 1 δισ στο κόστος που θα απαιτηθεί για να αποκατασταθεί η “κανονικότητα”.

Διαβάζουμε ότι καταστράφηκε το 22% της παραγωγής. 

Διαβάζουμε για κόστος 2 δισ. που θα απαιτηθεί για τις αποζημιώσεις, διαβάζουμε για 7 δισ που θα απαιτηθούν για να αποκατασταθούν με έργα οι υποδομές που καταστράφηκαν, διαβάζουμε για δημιουργία Ταμείου με εθνικούς, κοινοτικούς πόρους και δάνεια που θα συνδράμουν την όλη επιχείρηση.

Το σημαντικότερο όμως, πέρασε στα “ψιλά”.

Και το είπε ο καθηγητής κ Ευ.Λέκκας:

«Οι αγροτικές εκτάσεις είναι περιοχές που θα αργήσουν να ανακάμψουν. Δεν είναι μόνο η αγροτική αναπαραγωγή που καταστράφηκε ολοσχερώς, δηλαδή το 22-23% της αγροτικής παραγωγής της χώρας, είναι ότι οι αποθέσεις αργίλων και λάσπης πάνω στα γόνιμα εδάφη πάχους τουλάχιστον μισού μέτρου δεν μπορούν να φιλοξενήσουν καλλιέργειες. Το έδαφος θα αργήσει πολύ για να επανέλθει, μέσα σε μία 5ετία θα αρχίσει και πάλι ο θεσσαλικός κάμπος να είναι γόνιμος όπως πριν την καταστροφή. 

Η υπογονιμότητα στον κάμπο θα φέρει πλήγμα στο ΑΕΠ της χώρας, κάμψη εξαγωγών, αύξηση εισαγωγών (άρα συνέπειες σοβαρές στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών) και φυσικά ανεργία.

Πως θα αντιμετωπιστούν αυτά τε θέματα;

Μάλλον έφθασε η ώρα το Ταμείο Ανάκαμψης να αλλάξει ρότα και να φροντίσει να λύσει αυτό το μέγα για την οικονομία, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους παραγωγούς αλλά και τους καταναλωτές πρόβλημα, καθώς αυτοί, κυρίως στις πόλεις, θα δουν σε νέα ύψη τις τιμές των αγροτικών προϊόντων.

Αντιλαμβάνομαι, ότι θα λυπηθούν πολύ οι 10-50 οικογένειες “πρωταθλητών” και οι περίπου 400 επιχειρήσεις (σε σύνολο 750.000) που ετοιμαζόταν να εισπράξουν τα δισ του Ταμείου Ανάκαμψης.

Θα λυπηθούν πολύ και οι  Τράπεζες που είχαν κάθε συμφέρον να τους τα “ακουμπήσουν” με συνοπτικές διαδικασίες για τα …μεγαλεπήβολα σχέδια τους. Χρήμα του Ταμείου, θα πάει αναγκαστικά πλέον και σε εκείνους που το κράτος είχε φροντίσει να μην γνωρίζουν πως υπάρχει καν.

Αλλά…έτσι είναι η ζωή. Έρχονται στιγμές που, έστω και μέσω μιας καταστροφής, δικαιώνονται όσοι ΑΔΙΚΩΣ μένουν…έξω από το πάρτι των προνομιούχων. 

 

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]