Θ. Πλεύρης: Τέλος η συνταγογράφηση για το αντιγριπικό εμβόλιο

Το τέλος της συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξή του το πρωί στον ΑΝΤ1. Όπως διευκρίνισε ο κ. Πλεύρης, οι πολίτες θα προμηθεύονται πλέον το εμβόλιο από τα φαρμακεία, χωρίς να έχουν επισκεφθεί γιατρό, ενώ η αλλαγή στη διαδικασία αναμένεται να αρχίσει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

«Πλέον έχουμε διασφαλίσει την επάρκεια των αντιγριπικών εμβολίων. Ενδεχομένως και από την άλλη εβδομάδα η γενική γραμματέας Ειρήνη Αγαπηδάκη, που “τρέχει” το θέμα, θα έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες. Θα ανοίξουμε το σύστημα για να γίνεται ο εμβολιασμός χωρίς συνταγογράφηση» δήλωσε μεταξύ άλλων.

Η υποχρεωτική συνταγογράφηση προκάλεσε μια σειρά από προβλήματα που είχαν ως αποτέλεσμα την καταγραφή χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού του πληθυσμού κατά της γρίπης σε αντίθεση με τις χρονιές που δεν ήταν απαραίτητη η συνταγογράφηση, όπως είπε ο κ. Πλεύρης.

Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμα στην υπόθεση του ξυλοδαρμού και της σεξουαλικής παρενόχλησης από ανήλικο στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», λέγοντας πως το υπουργείο Υγείας διέταξε αμέσως ΕΔΕ.

Στο Παίδων της Πεντέλης όπου φιλοξενούνται πολλά παιδιά, «έχει διαμορφωθεί ένας ειδικός χώρος που να μη θυμίζει νοσοκομείο, αλλά προφανώς δεν είναι δουλειά κανενός νοσοκομείου να φιλοξενεί αυτά τα παιδιά» υποστήριξε.

Επίσης, αναφορικά με το κλείσιμο ραντεβού σε νοσοκομεία και άλλες προνοιακές δομές μέσα από πενταψήφιο αριθμό -κάτι που συνεπάγεται υψηλές χρεώσεις για τους πολίτες- σημείωσε πως «είναι ένα φαινόμενο που πάει περίπου μια δεκαετία πίσω κι οφείλεται σε συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με ιδιώτες παρόχους τηλεφωνίας».

Οι τιμές χρέωσης είναι διαφορετικές σε κάθε πάροχο, πρόσθεσε και παραδέχτηκε ότι «όντως υπάρχουν υψηλές χρεώσεις, υπάρχει όμως και πάροχος που επιβάλει αστική χρέωση για κάθε κλήση».