ΙΡΑΝ: Εκλογές

    Αποτέλεσμα εικόνας για Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ,

    Οι Ιρανοί άρχισαν να ψηφίζουν στις σημερινές προεδρικές εκλογές.

    Ο προεκλογικός αγώνας ήταν σκληρός μεταξύ του προέδρου Χασάν Ρουχανί και του υποψηφίου των σκληροπυρηνικών, Ιμπραχίμ Ραϊσί.

    “Όλοι πρέπει να ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές…, ψηφίστε νωρίς,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, αφού πρώτα ψήφισε ο ίδιος.

    Επιδιώκοντας την ανανέωση της θητείας του, ο Ρουχανί κρατά σταθερά στην ατζέντα του το άνοιγμα του Ιράν προς τη Δύση και την άρση των κοινωνικών περιορισμών του.

    Από την πλευρά του, ο Ραϊζί τάσσεται υπέρ της οικονομίας της αντίστασης, όπως αποκαλεί ο ίδιος τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω της αντιμετώπισης της διαφθοράς. Στην εξωτερική πολιτική, ο Ραϊζί δηλώνει υπέρ της ανάπτυξης σχέσεων με όλες τις χώρες πλην του Ισραήλ.

    Μεταξύ των υποψηφίων συγκαταλέγονται επίσης ο μεταρρυθμιστής Μοσταφά Χασεμιταμπά και ο συντηρητικός Μοσταφά Μιρ-Σαλίμ.

    Αν κανείς εκ των τεσσάρων υποψηφίων δεν συγκεντρώσει πάνω από το 50%, τότε οι εκλογές θα πάνε σε δεύτερο γύρο, ο οποίος θα διεξαχθεί μία εβδομάδα μετά.