Κ. Μητσοτάκης: Έχουμε δει τα χειρότερα για την ακρίβεια- Με ΝΔ σύντομα η επενδυτική βαθμίδα- Τι είπε για φόρους, κατώτατο μισθό

Την εκτίμηση ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η οποία θα συμπαρασύρει και τις τιμές στα ράφια, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξη Τύπου για την οικονομία. «Τα χειρότερα ως προς τις τιμές στο ράφι τα έχουμε δει», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα, εκτίμησε ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι εφικτή μέσα στο 2023, λέγοντας πως είναι θέμα μηνών, εάν επανεκλεγεί η Νέα Δημοκρατία.

Ο πρωθυπουργός τάχθηκε κατά της μείωσης των έμμεσων φόρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, σημειώνοντας πως αυτή χάνεται κάπου στην αλυσίδα της παραγωγής. Μια μείωση των έμμεσων φόρων είναι πιθανή μέσα στην επόμενη τετραετία, αλλά  θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά και δεν θα θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα, τόνισε.

«Τα χειρότερα τα έχουμε δει στην ακρίβεια»

Απαντώντας σε ερώτηση για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, σημείωσε ότι τα χειρότερα τα έχουμε δει.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός είπε: «Δεν είμαι αφελής, πάντα θα υπάρχουν επιχειρήσεις που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την κρίση. Το Καλάθι του Νοικοκυριού πρόσφερε διαφάνεια σε βασικά προϊόντα. Οι καταναλωτές είναι πιο ευαισθητοποιημένοι και είναι λογικό. Κάνουν έρευνα αγοράς. Έχουμε ελεγκτικούς μηχανισμούς και εξαντλούμε τις δυνατότητες. Ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί και άλλο τους επόμενους μήνες. Πιστεύω ότι τα χειρότερα τα έχουμε δει».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι διάταξη για την αισχροκέρδεια υπάρχει και εφαρμόζεται με αυστηρό τρόπο.

Κατώτατος μισθός

Αναφορικά με την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, ο ίδιος απέφυγε να προκαταβάλει την υπουργική απόφαση του υπουργείου Εργασίας, η οποία θα εφαρμοστεί από 1η Απριλίου. «Η αύξηση που έχουμε νομοθετήσει επί κυβέρνησης ΝΔ είναι σημαντική καθώς έχουμε πάει στα 713 ευρώ. Πιστεύω ότι θα είναι σημαντική η επόμενη και δεν θα υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως η αύξηση των μισθών έχει να κάνει με την παραγωγικότητα της οικονομίας.

Επενδυτική βαθμίδα

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως απολύτως εφικτή την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023, σημειώνοντας ότι έχουμε επιτύχει 11 αναβαθμίσεις καιέχουμε φτάσει ένα σκαλοπάτι πριν από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Και πρόσθεσε: «Οι επενδυτικοί οίκοι και οι αγορές περιμένουν να δουν τι θα γίνει στις εκλογές. Εάν ο ελληνικός λαός θα εμπιστευτεί ξανά, θα είναι ζήτημα χρόνου –λίγων μηνών- να αποκτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα». Μάλιστα, ο ίδιος άφησε αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Αν για οποιοδήποτε λόγο, προκύψει μια αστάθεια, στις εκλογές ή ή μια κυβέρνηση με διαφορετική πολιτική δεν θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με κυάλια». Ακόμη, είπε:«Αν μας εμπιστευτούν ξανά οι πολίτες θα είναι θέμα λίγου χρόνου να την αποκτήσουμε. Δεν ξέρω τι θα απαντούσαν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι».

Κρατάμε εφεδρείες

Από εκεί και πέρα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε «Είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία του προϋπολογισμού, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί οι κρίσεις καραδοκούν από παντού. Προτιμούμε να κρατάμε δημοσιονομικές εφεδρείες» και συμπλήρωσε ότι «Τα δεδομένα για τον κρατικο προϋπολογισμό δεν θα τα έχουμε πριν το τέλος Φεβρουαρίου. Πριν σπεύσουμε να μιλήσουμε για το επόμενο ή μεθεπόμενο μέτρο της κυβερνησης να πατήσουμε το pause και να δούμε τις ήδη σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί. Όπως για παράδειγμα το market pass». Ακόμη, συνέστησε «Αυτοσυγκράτηση και υπομονή, είμαστε αισιόδοξοι. Αν κάτι με έχει διδάξει η ζωή αυτά τα τριάμισι χρόνια είναι ότι πρέπει να ‘μαστε προσεκτικοί αναφερόμενος στις πολλαπλές κρισεις».

Επενδύσεις

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα, κάτι που διαπίστωσε και στο Νταβός. «Το 2020, πριν ξεσπάσει η πανδημία, το ενδιαφέρον για την Ελλάδα στο Νταβός ήταν θεωρητικό, καθώς συνοδευόταν από μία αμφιβολία, με δεδομένο ότι η χώρα έβγαινε από την 10ετή κρίση», ανέφερε ο ίδιος, για να συμπληρώσει ότι «Τώρα, η αμφιβολία αυτή δεν υπάρχει πια», μιλώντας για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος».

«Η καλύτερη απάντηση για το αν έχει βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας δίνεται από αυτούς που επιλέγουν να επενδύσουν στην πατρίδα ενώ μερικά χρόνια πριν δεν θα το σκέφτονταν καν», σημείωσε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την αύξηση του ελλείμματος ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Επιπλέον, είπο ότι «Αν συγκρίνετε με το 2010 θα διαπιστώσετε ότι η οικονομία έχει γίνει πολύ πιο εξωστρεφής και ανταγωνιστική. Σήμερα εξάγουμε το 41% του ΑΕΠ σε αγαθά και υπηρεσίες και προφανώς αυτό δεν αφορά μόνο τον τουρισμό και τη ναυτιλία».

«Υπάρχουν όμως και άλλα βήματα γιατί το δημοσιονομικό σοκ μίας δεκαετίας ήταν πολύ μεγάλο. Ήταν πρωτοφανής η κρίση που περάσαμε. Από το 2015 μέχρι το 2019 η ανάπτυξη ήταν 0,5% κατά έτος, το 1/4 της ανάπτυξης της ΕΕ. Αυτή η απόκλιση καλύπτεται με ρυθμούς διπλάσιους από τον μέσο όρο της ΕΕ», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός μετά από ερώτηση για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στη διάρκεια αυτής της τετραετίας, επισήμανε ότι αυτό «έχει αλλάξει πολύ αλλά υπάρχει δρόμος μπροστά. Η ελληνική οικονομία είναι πιο εξωστρεφής πλέον».

Ταμειακά διαθέσιμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση για τα ταμειακά διαθέσιμα, είπε χαρακτηριστικά «μαξιλάρι» έχω για να κοιμάμαι. Τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρέπει να είναι υπερήφανος για το «μαξιλάρι» που άφησε η κυβέρνησή του, καθώς προήλθε από την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης και την ύπαρξή του επέβαλαν οι δανειστές επειδή δεν εμπιστεύονταν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Στα 39 δισ. είναι τα ταμειακά διαθέσιμα σήμερα», ενημέρωσε ο πρωθυπουργός.

Φοροδιαφυγή

«Μας απασχολεί» απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για τη φοροδιαφυγή και τα επιδόματα. «Δεν έχουμε άλλο τρόπο όμως από τις φορολογικές δηλώσεις. Έχουμε μία καλύτερη φορολογική συμμόρφωση. Άκουσα παράπονα από επαγγελματίες. Δεν αποκλείεται να μη δήλωναν τα πραγματικά τους εισοδήματα. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα με νέες τεχνολογίες», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ταμείο Ανάκαμψης

Απαντώντας σε ερώτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο ίδιος σημείωσε ότι οι πόροι δεν αφορούν λίγους. «Τα χρήματα δεν θα πάνε σε λίγους προνομιούχους. Κατ’ εξοχήν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στηρίζουμε, μέσω του Εξοικονομώ για παράδειγμα. Είναι χρήματα που καταλήγουν στο σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου. Το ίδιο ισχύει και για το ΕΣΠΑ», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αποεπένδυση στις τράπεζες και πλειστηριασμοί

«Όταν ήρθαμε στα πράγματα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν 40%, τώρα είναι 10%», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ τόνισε ότι τα προγράμματα στήριξης στους δανειολήπτες ήταν εξαιρετικά επιτυχημένα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει αρκετά για το θέμα, «γνωρίζετε τις παρεμβάσεις μας». «Τα νούμερα δεν ήταν αυτά που περιμέναμε αλλά είναι καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν. Οι απευθείας διευθετήσεις έχουν αυξηθεί επίσης έτσι ώστε να μην φτάνουμε σε αναγκαστικές εκτελέσεις», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τα επιτόκια των καταθέσεων. Και υπάρχει περιθώριο για ανταγωνισμό στις δανειοδοτήσεις. Τους συνεπείς πελάτες να μην τους ξεχνάνε οι τράπεζες», ζήτησε ο πρωθυπουργός.

Ακόμη, ανέφερε ότι «Δεν υπάρχει στρατηγικός λόγος το κράτος να ελέγχει ποσοστό των συστημικών τραπεζών», συμπληρώνοντας ότι το ΤΧΣ έχει εκπονήσει στρατηγική αποεπένδυσης γιατί «δεν ήταν ποτέ πρόθεση του κράτους να έχει μεγάλο ποσοστό στις τράπεζες και αυτό προέκυψε ως ανάγκη από την τρίτη αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

Επιδοματική πολιτική

«Διαβάζω και εγώ διάφορους ιλουμινάτι οικονομικούς αναλυτές. Η πολιτική μας στήριξε την κοινωνία σε πρωτοφανείς συνθήκες. Είμαι υπερήφανος. Πήραμε το ρίσκο για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θα διδάσκεται ως εργαλείο δημόσιας πολιτικής στο μέλλον, ελπίζω να μην ακουστεί αλαζονικό. Είμαι βαθιά φιλελεύθερος αλλά είμαι υπέρ της κρατικής παρέμβασης όταν έχουμε κινδύνους συστημικού χαρακτήρα», τόνισε ο πρωθουπυργός. Μάλιστα, χρησιμοποίησε ως αρνητικό παράδειγμα τη Βρετανία όπου κατέρρευσε τόσο η λίρα, όσο και η κυβέρνηση της Λίζα Τρας.

«Προστατεύσαμε τις θέσεις εργασίας και είχαμε γρήγορη ανάκαμψη. Εδώ δεν έχουμε μοντέλο ΗΠΑ», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο μείωσης ασφαλιστικών εισφορών, ο ίδιος απάντησε: «Ναι, είναι στις προθέσεις μας η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Θα μιλήσουμε πιο αναλυτικά στην παρουσίαση του προγράμματός μας», ενώ πρόσθεσε ότι «Όταν δεν διακινδυνεύεται η σταθερότητα προχωράμε σε προσωρινά, στοχευμένα μέτρα. Προσωρινό μέτρο είναι και η έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.

Απευθείας αναθέσεις

Σε ερώτηση για τις απευθείας αναθέσεις στη νυν τετραετία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι: «Δεν έχω την ίδια εικόνα για τις απευθείας αναθέσεις. Όμως αν πιστεύει κανείς ότι τη δύσκολη περίοδο με τον κοροναϊό ότι μπορούσαμε να επιλέξουμε άλλο δρόμο να έρθει να μου το πει. Ας είμαστε ρεαλιστές και έντιμοι».

«Δεν λέω ότι όλα έγιναν όλα ορθά. Χρειάζεται διερεύνηση. Ποτέ δεν έχω δυσκολία να απαντώ ευθέως και να δέχομαι την κριτική. Όταν προέκυψε το θέμα των υποκλοπών, έκανα άμεσα δήλωση, ο κ. Τσίπρας ακόμα δεν έχει μιλήσει για τις βαλίτσες με τα λεφτά. Δεν υπήρξε πάντως καμία χώρα που δεν προχώρησε σε τέτοιες διαδικασίες, για εμβόλια και μάσκες και τα λοιπά», είπε ο πρωθυπουργός, ρίχνοντας «καρφί» για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Έρευνες για υδρογονάνθρακες

Σχετικά με τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «Δεν εξετάζουμε άλλα οικόπεδα για υδρογονάνθρακες», εκτιμώντας ότι μέσα στο 2023 θα έχουμε πολύ καλή εικόνα για το αν θα υπάρχουν κοιτάσματα προς αξιοποίηση σε Πελοπόννησο και Κρήτη.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι οι επενδύσεις σε φυσικό αέριο είναι «πάντως ακόμα βιώσιμες και χρηματοδοτήσιμες. Δεν πατάμε φρένο στην πράσινη ενέργεια αλλά θα έχουμε ανάγκη και για φυσικό αέριο», είπε ο ίδιος

Για τους υδρογονάνθρακες «αυτή η συζήτηση πάει πολλά χρόνια πίσω όταν είχε αναλάβει πρωτοβουλία η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το 2012-2014», ανέφερε, για να προσθέσει ότι «Αυτή η προσπάθεια πάγωσε τελείως στην τετραετία ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ξεκινάει ως ανάγκη της χώρας να βρει εναλλακτικές πηγές ενέργειας για το φυσικό αέριο».

Η ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα

Την ακρίβεια θεωρεί ο πρωθυπουργός ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, όπως είπε μετά από ερώτηση που δέχθηκε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι σε σχέση με τους μισθούς οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν περισσότερα. Σημείωσε ότι «μπορούν να προσφέρουν και άλλες παροχές, stock options για παράδειγμα. Τις ενθαρρύνουμε λοιπόν. Όπως και τις παροχές σε είδος. Θα έχουμε και νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων το 2024».

Μίλησε, μάλιστα, για τη σχέση ζωής και δουλειάς, με την προώθηση της τηλεργασίας όπου είναι δυνατόν ή τη δημιουργία παιδικών σταθμών για τους εργαζόμενους έτσι ώστε να μην ανησυχούν να πάρουν μαζί τους το παιδί στη δουλειά, αν χρειάζεται.

Νέο μισθολόγιο το 2024

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως θα υπάρχει νέο ενιαίο μισθολόγιο με σημαντικές αυξήσεις από το 2024, σημειώνοντας πως ήδη έχουν υπάρξει παρεμβάσεις σε ειδικές ομάδες εργαζομένων του Δημοσίου, όπως οι γιατροί, αλλά και το πριμ παραγωγικότητας που συνδέεται με την αξιολόγηση στο Δημόσιο, το οποίο προχωράει.

Αντιστροφή του brain drain

To brain drain έχει αρχίσει να αντιστρέφεται, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ τόνισε ότι επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να δέχονται βιογραφικά από το εξωτερικό από παιδιά που θέλουν να γυρίσουν πίσω.

«Καταργήσαμε και τον φόρο γονικής παροχής μέχρι 800.000 ευρώ. Πολλές δουλειές σήμερα πληρώνουν πολύ παραπάνω από τον κατώτατο μισθό. Βλέπω με μεγάλη χαρά τα νέα παιδιά να πηγαίνουν στη ναυτιλία. Είσαι νέος καπετάνιος και βγάζεις 10.000 το μήνα. Θα πρέπει να δημιουργούμε καλές αποδοχές για όλους, για τον μέσο όρο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.