Κ. Σκρέκας: «Αναμένεται δύσκολος χειμώνας – Είμαστε προετοιμασμένοι»

«Είμαστε προετοιμασμένοι για τον χειμώνα, η κυβέρνηση δεν θα αφήσει τα νοικοκυριά να κρυώσουν» διαβεβαίωσε εκ νέου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξηγώνοντας: «Έχουμε προχωρήσει σε διπλασιασμό της χωρητικότητας της Ρεβυθούσας με νέα πλωτή δεξαμενή, έχουμε διπλασιάσει την ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη και έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε πετρέλαιο σε πέντε εργοστάσια φυσικού αερίου».

Πάντως, ο κ. Σκρέκας φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι η εξοικονόμηση ενέργειας πρέπει να μπει στην καθημερινότητά μας, όπως στη Γερμανία και στην Ιταλία, όμως τον Ιούνιο και τον Ιούλιο είχαμε σημαντική μείωση της κατανάλωσης. «Τον Ιούλιο η μείωση της κατανάλωσης ξεπέρασε το 15% μέσα σε έναν μήνα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όλη η Ευρώπη ανησυχεί και προβληματίζεται για τους επόμενους μήνες. Φαίνεται ότι θα έχουμε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα εξαιτίας της στρατηγικής της Ρωσίας να στραγγαλίζει ενεργειακά την Ευρώπη, μειώνοντας τις ροές φυσικού αερίου και εκτινάσσοντας τις τιμές. Η κυβέρνησή μας είδε από πολύ νωρίς το πρόβλημα, και δημιούργησε δίχτυ προστασίας για τους οικιακούς καταναλωτές αλλά και τις ΜΜΕ» επανέλαβε ο υπουργός.

«Απορρόφηση των αυξήσεων τουλάχιστον στο 80%»
Δέσμευση της κυβέρνησης είναι να απορροφήσει τουλάχιστον το 80% των αυξήσεων στην ενέργεια για όσο χρειαστεί τόνισε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Σε μικρότερα εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, ψιλικά, απορροφούμε το 89% της αύξησης για τον Σεπτέμβριο. Στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις απορροφούμε το 50% με 55% της αύξησης, ενώ ένα τμήμα της αύξησης εκπίπτει από τη φορολογία εισοδήματος».

Παράλληλα ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι εξετάζονται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, πέραν της επιδότησης για τις μεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις, για να στηριχθούν λόγω των αυξημένων τιμών ενέργειας. «Μόνο τον Σεπτέμβριο θα επιδοτήσουμε με 1,1 δισ. ευρώ τα νοικοκυριά για έναν μόλις μήνα. Είναι η μεγαλύτερη επιδότηση που έχει ίσως δοθεί ποτέ» επεσήμανε.

«Καθαρές χρεώσεις»
Η κυβέρνηση έχει υποχρεώσει τους παρόχους σε καθαρές χρεώσεις υπενθύμισε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι η ΡΑΕ έχει πίνακα με συγκρίσεις τιμολογίων των παρόχων στην ιστοσελίδα της, ενώ με νόμο της κυβέρνησης ο καταναλωτής μπορεί να αλλάξει αζημίως πάροχο εφόσον έχει εξοφλήσει τον προηγούμενο λογαριασμό.

Οι διαφορές τιμής μεταξύ των παρόχων δεν ξεπερνούν το 20%, εκτίμησε ο κ. Σκρέκας. Το Σεπτέμβριο ένα μέσο νοικοκυριό με 400 κιλοβατώρες θα πλήρωνε σχεδόν 350 ευρώ μόνο για την ηλεκτρική ενέργεια, μετά την κρατική επιδότηση το πληρωτέο ποσό κατεβαίνει στα 60 ευρώ.