Περισσότερα από 1500 άτομα βρέθηκαν χθες στο ξενοδοχείο Κάραβελ για να παρακολουθήσουν την ομιλία του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Νότη Μηταράκη που δόθηκε στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής με θέμα «Ελληνική Οικονομία: Κατακτώντας το Αύριο».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών και Πρώην Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Δήμας ενώ την ομιλία του κ. Μηταράκη παρακολούθησαν και άλλα δύο μέλη της κυβέρνησης, οι υφυπουργοί Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Πέτρος Αλιβιζάτος, και Υγείας κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης ο Αναπληρωτής Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας , Βουλευτής Καστοριάς κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Πατούλης ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κων. Μίχαλος, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς, το μέλος του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας Αντ. Βαρθολομαίος κ.α.
«Εμείς οι Έλληνες μπορούμε» ήταν το μήνυμα αισιοδοξίας που έστειλε ο κ. Μηταράκης με την έναρξη της ομιλίας του η οποία ξεκίνησε με περίπου μισή ώρα καθυστέρηση λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κόσμου. Ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο χθεσινό τραγικό συμβάν στην πλατεία Συντάγματος το οποίο όπως σημείωσε καταδεικνύει την ανάγκη να ξεπεράσουμε το συντομότερο δυνατό την οικονομική και κοινωνική κρίση.
Ο κ. Μηταράκης παρουσίασε ολοκληρωμένη πρόταση για τόνωση της οικονομίας και την Ανάπτυξη. Συγκεκριμένα μίλησε για τις αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στους τομείς της Φορολογίας, στο ρυθμιστικό Περιβάλλον, την Ρευστότητα, την Πολιτικοοικονομική σταθερότητα και ασφάλεια, την Κοινωνική συνοχή, την Παιδεία και τη Δικαιοσύνη. Μεταξύ άλλων πρότεινε να θεσπιστεί φορολογικός συντελεστής 15% για τις επιχειρήσεις προκειμένου η Ελλάδα να ξαναμπεί στο παιχνίδι των επενδύσεων οι οποίες όπως είπε θα πρέπει να αφορούν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων: Ναυτιλία, Τουρισμός, Οικοδομή και Παραθεριστική Κατοικία, Πρωτογενής Τομέας Παραγωγής, Μεγάλα Έργα, Αξιοποίηση Δημοσίας Περιουσίας, Ενέργεια και ΑΟΖ.
Σε ότι αφορά την ρευστότητα της οικονομίας σημείωσε πως για την ενίσχυση στοχευμένων δράσεων απαιτείται η δημιουργία μιας καθαρά Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Κλείνοντας την ομιλία του επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή ομπρέλα είναι απαραίτητη για την χώρα. «Προσωπικά, Δεν πιστεύω στην Ευρώπη των δυο ή περισσοτέρων ταχυτήτων. Δεν μπορεί να υπάρχει, τέτοια Ευρώπη. Πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο στα σημεία που μας ενώνουν στην κοινή μας πορεία παρά στα στοιχειά που μας χωρίζουν έτσι ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας, δημιουργώντας μία πιο δυνατή Ελλάδα μέσα σε μια πιο δυνατή Ευρώπη» τόνισε χαρακτηριστικά.