Μητρόπουλος (ΤΑΙΠΕΔ): 65 δισ. για ανάπτυξη μετά τις εκλογές

«Λεφτά υπάρχουν»… με αξιοποίηση της κρατικής γης και νέες επενδύσεις, τονίζει με άρθρο του στους Financial Times o Πρόεδρος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, Κωνσταντίνος Μητρόπουλος.

«Αυτήν τη στιγμή μπορούν να προχωρήσουν στη χώρα έργα υποδομής αξίας 55 δισ ευρώ και έργα αξιοποίησης γης αξίας 10 δισ.” γράφει ο κ.Μητρόπουλος που εκτιμά ότι, από το 2013 έως το 2020, αυτά τα 65 δισ ευρώ θα συμβάλλουν να αυξάνεται κατά 3% το ετήσιο ΑΕΠ της χώρας και θα δημιουργήσουν περισσότερες από 150.000 νέες θέσεις εργασίας . Περίπου 20 δισ από τα έργα υποδομής και αξιοποίησης γης, είναι μέρος του προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ και βρίσκονται ήδη στη διαδικασία αξιοποίησης, υποστηρίζει ο κ.Μητρόπουλος.
Κοιτώντας μπροστά και παρά την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, ο κ.Μητρόπουλος υποστηρίζει πως «το πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση, καθώς οι αγορές είναι στην πράξη κλειστές».
Προτείνει μάλιστα 2 εναλλακτικές λύσεις:
Δημιουργία ενός fund με χρηματοδότηση από την ΕΕ. Τα χρήματα θα προέλθουν κυρίως από κρατικά επενδυτικά κεφάλαια και θα μπορούν να διαχειρίζονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Έκδοση ομολόγων υποδομών από τους αναδόχους των έργων, τα οποία θα είναι εγγυημένα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα πωλούνται στις αγορές.
Ο κ.Μητρόπουλος «ποντάρει» πολλά και αυτός σε μια νέα επαναδιαπραγμάτεση του Μνημονίου και της θέσεως γενικότερα τηνς Ελλάδος στην ΕΕ. «Η Ελλάδα έχει χρέος απέναντι στην Ευρώπη και τον εαυτό της να βγει από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει» τονίζει στο άρθρο «και κατ’ αντιστοιχία η Ευρώπη οφείλει να στηρίξει τη χώρα σε αυτή την προσπάθεια. Θα πρέπει να φύγουμε από τη σχέση θύτη και τιμωρού και να μεταβούμε σε μια σχέση επαναπροσδιορισμού της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στα 2 μέρη».
Οι 3 βασικές αλλαγές που πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να βγει από την κατάσταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή συνοψίζονται στα εξής:
Αναδιάρθρωση του χρέους
Αναμόρφωση του Κράτους
Επανεκκίνηση της οικονομίας
Προκειμένου να βγει από την ύφεση και να μπει σε μια πορεία ανάπτυξης η Ελλάδα θα πρέπει να εστιάσει στην ανάπτυξη υποδομών και την αξιοποίηση της γης της με επενδύσεις που θα έχουν πολλαπλά οφέλη στο μέλλον. Μόνο έτσι θα μπορέσει να προτάξει τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, τα οποία ο κ. Μητρόπουλος συνοψίζει στα εξής τρία: είναι σημείο εισόδου από την ανατολική στην κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη, αποτελεί εμπορικό πέρασμα ανάμεσα στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, ενώ είναι και Παγκόσμιος τουριστικός προορισμός «πρώτης γραμμής».