Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Επιλέγετε την ακραία πόλωση για να διαχειριστείτε την ήττα της επόμενης μέρας

«Έμαθα πολλά πράγματα, κ. Τσίπρα, για τα όσα υποτίθεται ότι κάνατε τα τέσσερα χρόνια που ήσασταν στην κυβέρνηση για τις Ένοπλες Δυνάμεις, σε τέτοιο βαθμό που αναρωτήθηκα αν τη σημερινή σας ομιλία την έγραψε ο κ. Καμμένος, υπουργός Άμυνας και παλιός σας συνοδοιπόρος. Από τον οποίον πήρατε διαζύγιο, όμως, διότι, όπως ισχυριστήκατε, κάποια στιγμή έκλεισε ο κύκλος της συνεργασίας σας, μόνο που βολικά οι βουλευτές του εξακολουθούσαν να σας παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνοντας τον λόγο για τη δευτερολογία του στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως πράγματι είναι εξαιρετικά υποκειμενικό να βαθμολογήσει κάποιος τον πατριωτισμό οποιουδήποτε και πως μιλούν τα γεγονότα. «Εγώ δεν είπα ποτέ ότι σε αυτήν την αίθουσα υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι είναι “λιγότερο πατριώτες από ό,τι κάποιοι άλλοι”. Αυτά τα λέγατε εσείς, ξέρετε, σε μία άλλη εποχή, πριν από δέκα χρόνια: “αυτοί που μας κυβερνούν δεν είναι και τόσο Έλληνες”. Προσέξτε, αυτά τα λέγατε εσείς, για να θυμόμαστε τι λέγατε στον οίστρο σας τότε τον αντιμνημονιακό, κατηγορώντας όλους μας σε αυτήν την αίθουσα ότι είμαστε “υποταγμένοι, νενέδες και γερμανοτσολιάδες”. Τα ξεχάσατε αυτά; Για την κυβέρνηση τα λέγατε, όχι για τους τροϊκανούς», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:

«Γιατί δεν ψηφίσατε, αποτελώντας εξαίρεση στον κανόνα αυτής της αιθούσης, τις αμυντικές δαπάνες στον προϋπολογισμό; Τις ψηφίσατε ή όχι; Όχι.

Γιατί δεν ψηφίσατε τις δύο σημαντικές αμυντικές συμφωνίες που η χώρα υπέγραψε με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία; Συμφωνίες οι οποίες αναντίρρητα θωρακίζουν την αμυντική θέση της χώρας και την αναβαθμίζουν γεωπολιτικά.

Γιατί δεν στηρίξατε τις σημαντικές επενδύσεις τις οποίες κάναμε με τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου για να εξοπλίσουμε την αποτρεπτική δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων; Αναφέρομαι ενδεικτικά -και όχι αποκλειστικά- στις φρεγάτες Belharra, στα Rafale τα οποία όμως γνωρίζετε καλά -γιατί είπατε για συστήματα τα οποία θα παραλάβουμε- φαντάζομαι γνωρίζετε ότι έχουμε ήδη παραλάβει 10 από τα 24 Rafale, σε χρόνο ρεκόρ. Τα οποία πετάνε ήδη αυτή τη στιγμή στους ουρανούς μας και έχουν αλλάξει ουσιαστικά την ισορροπία στο Αιγαίο».

Ο πρωθυπουργός είπε πως δεν υπάρχει κάποιο μέτρο να αξιολογεί πόσο πατριώτες είμαστε και αυτό αποδεικνύεται τελικά στην πράξη από τις κινήσεις και τις προτεραιότητες τις οποίες αποδίδουμε σε διάφορους τομείς της πολιτικής.

«Για εσάς η άμυνα δεν ήταν ποτέ προτεραιότητα. Και δεν είχε να κάνει αυτό με τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Μάλλον έχει να κάνει με άλλα ιστορικά κατάλοιπα του χώρου τον οποίο εκφράζετε. Μια άποψη η οποία έρχεται από το παρελθόν, θα έλεγα ιδεολογικά φορτισμένη. Εξάλλου μας το είπε ο κ. Τσίπρας, ο ξάδερφός σας -τον έχετε και δίπλα σας- να μας θυμίσει: “η Άμυνα δεν είναι αυτοσκοπός”. Αυτά λέγατε. Αυτά λέγατε και αυτά ουσιαστικά έρχεστε τώρα με την ομιλία σας να επιχειρήσετε να διορθώσετε», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η κυβέρνηση είναι εξαιρετικά υπερήφανη γιατί σε δύσκολες συνθήκες ενίσχυσε την αποτρεπτική δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων κάνοντας συμφωνίες σε επίπεδο κράτους, χωρίς μεσάζοντες και «χωρίς να μπούμε στον πειρασμό στον οποίο μπήκαν κάποιοι προηγούμενοι, πίσω από φερόμενα αντισταθμιστικά να διακινείται μαύρο χρήμα, όχι προς όφελος της εγχώριας βιομηχανίας αλλά προς όφελος των μεσαζόντων».

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνουν σύγκριση της κατάστασης σήμερα σε σχέση με το 2019:

«Ας πάρουμε την Αεροπορία, ποια ήταν η κατάσταση, κ. Τσίπρα; Για να την θυμηθούμε, λοιπόν, ποια ήταν η κατάσταση τότε: η τουρκική Αεροπορία είχε παραγγείλει και ετοιμαζόταν να παραλάβει τα πρώτα έξι από 100, τονίζω εκατό, F-35 αεροσκάφη. Είχατε συμφωνήσει, χωρίς να έχετε νομοθετήσει ακόμα -θα έρθω στη συμφωνία αναβάθμισης των Viper- τη συμφωνία των Viper, που θέλω να σας θυμίσω ότι έγινε νόμος με τον 4650/19, ψηφισμένο το Δεκέμβριο του 2019 από αυτή την κυβέρνηση. Δεν το κάνατε εσείς. Εσείς κάνατε το πρώτο βήμα. Το οριστικό βήμα το κάναμε εμείς. Και θα έρθω στη συνέχεια στη δυνατότητα υλοποίησης αυτής της συμφωνίας και την κατάσταση στην οποία μας παραδώσατε την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.

Πού είμαστε σήμερα, λοιπόν; Προσέξτε, το 2019 είχε ξεκινήσει, και με τη δική μας στήριξη -γιατί το πρόγραμμα της αναβάθμισης των Viper επί της αρχής ήταν σωστό, γι’ αυτό και το ψηφίσαμε, εμείς ψηφίζουμε τα σωστά, εσείς δεν ψηφίζετε τα σωστά, γι’ αυτό σας ασκούμε κριτική, εμείς ψηφίσαμε την αναβάθμιση των Viper- και η Τουρκία θα παραλάμβανε εκατό F-35.

Πού είμαστε σήμερα, λοιπόν, 3,5 χρόνια μετά; Η Ελλάδα έχει αποκτήσει 24 Rafale, θα παραλάβει τα υπόλοιπα 12 εντός του επόμενου έτους, αεροπλάνα τα οποία μας δίνουν σαφέστατη στρατιωτική και αεροπορική υπεροχή. Προχωρά την αναβάθμιση των Viper και ήδη έχουμε εκφράσει την πρόθεσή μας δεσμευτικά, γραπτά, να προσθέσουμε στο οπλοστάσιό μας και μία μοίρα F-35 με ημερομηνία παραλαβής, εκτιμούμε, το 2028.

Πού είναι η Τουρκία σήμερα; Έξω από το πρόγραμμα των F-35 και με τεράστιες δυσκολίες στην αναβάθμιση των δικών της F-16. Σε έναν βαθμό και γιατί η ελληνική εξωτερική πολιτική έπαιξε σωστά τα χαρτιά της και ανέδειξε το γεγονός ότι πράγματι είναι προβληματικό μία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ να προμηθεύεται οπλικά συστήματα, να χρησιμοποιεί τα αεροσκάφη αυτά για να κάνει υπερπτήσεις στα νησιά του Αιγαίου», ανέφερε και αι υπογράμμισε πως όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία αλλά ήταν αποτέλεσμα μιας συστηματικής μεθοδικής και οργανωμένης εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.

«Ήσασταν εθνική μειοψηφία. Αφού διαφωνήσατε με αυτά τα οποία κάνουμε. Άρα, δικαιολογούμαι απόλυτα να ισχυρίζομαι ότι δεν συμφωνήσατε με αυτές τις επιλογές, διότι προφανώς θα κάνατε άλλες επιλογές, τις οποίες δεν έχω αντιληφθεί. Εγώ, λοιπόν, όμως, ως πρωθυπουργός της χώρας, έχω μία υποχρέωση στη διάρκεια της θητείας μου και για όσο βρίσκομαι σε αυτήν την καρέκλα: να θωρακίσω τις Ένοπλές Δυνάμεις και για την εποχή που ενδεχομένως να μην είμαι πρωθυπουργός. Αυτή είναι η υποχρέωσή μου. Διότι αυτά είναι μακροχρόνια προγράμματα τα οποία ενδεχομένως θα κληθεί μια μελλοντική κυβέρνηση να τα υλοποιήσει», προσέθεσε.

Επιπλέον αναφέρθηκε στα ναυπηγεία το 2019. «Δύο ουσιαστικά χρεοκοπημένα ναυπηγεία. Δεν είχε το Πολεμικό Ναυτικό δυνατότητα εκείνη τη στιγμή όχι να κατασκευάσει, να επισκευάσει κανένα πλοίο του, παρά μόνο τις επισκευές που μπορούσε να κάνει στους ναυστάθμους μας, ειδικά στη Σαλαμίνα. Αυτή ήταν η κατάσταση την οποία παραλάβαμε», σημείωσε.

Συμπλήρωσε επ’ αυτού ότι αυτή τη στιγμή το Πολεμικό Ναυτικό έχει τη δυνατότητα επιλογών και ως προς την κατασκευή καινούργιων πλοίων, και ως προς τις επισκευές τους.

Για την ΕΑΒ είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ την παρέδωσε στα όρια της χρεοκοπίας, έρμαιο συνδικαλιστικών πιέσεων, χωρίς κατάλληλο προσωπικό. «Μία επιχείρηση η οποία όχι Viper δεν μπορούσε να φτιάξει, καλά-καλά τα βασικά αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας δεν μπορούσε να επισκευάσει. Μας παραδώσατε μία ΕΑΒ διαλυμένη κ. Δρίτσα. Διαλυμένη…», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει προσλάβει 600 νέα στελέχη στην ΕΑΒ, η επιχείρηση λειτουργεί και η κυβέρνηση ξεκινά τη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή.

«Και το πρόγραμμα των Viper θα ήταν τελείως στον αέρα, όπως δυστυχώς βρήκαμε στον αέρα και το πρόγραμμα των P-3 (Orion). Το πρόγραμμα των P-3 ήταν επιλογή Πάνου Καμμένου, προσωπική επιλογή Πάνου Καμμένου, 500 εκατομμύρια δώσατε. Προσέξτε, δώσατε 500 εκατομμύρια για να αναβαθμίσετε αεροσκάφη τα οποία έχουν μεγαλύτερη ηλικία από εμένα -και θα γίνω 55 ετών. Εντάξει; Λοιπόν, αυτή ήταν η επιλογή σας. Αναγκαζόμαστε να το υλοποιήσουμε το πρόγραμμα διότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με συμβατικές υποχρεώσεις. Αυτό κάνατε. Είπατε, “έχω 500 εκατομμύρια, τι να κάνω τα 500 εκατομμύρια στην άμυνα; Α, να πάω να αναβαθμίσω τέσσερα αεροσκάφη 50 ετών”. Μπράβο. Μπράβο, φανταστική επιλογή», προσέθεσε.

Για τα θέματα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων σημείωσε: «Μας κατηγορείτε γιατί τον Φεβρουάριο υλοποιούμε δέσμευση που αναλάβαμε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη, τι να πείτε εσείς που έχετε περάσει από τη Θεσσαλονίκη και έχετε τάξει 20 δισεκατομμύρια και βάλατε 50 φόρους; Εμείς ήρθαμε πέντε μήνες μετά και υλοποιούμε τη δέσμευσή μας. Γιατί είναι κακό αυτό; Ναι, μας πήρε λίγο παραπάνω χρόνο, κάναμε κάποιες παραπάνω διαβουλεύσεις, βελτιώσαμε την αρχική μας πρόταση και λύνουμε πάρα πολλές από τις εκκρεμότητες στις οποίες αναφερθήκατε».

Και συμπλήρωσε: «Προφανώς κάποιος σας έγραψε την ομιλία και δεν έχετε διαβάσει το νομοσχέδιο. Τα πιο πολλά από αυτά στα οποία αναφέρεστε είναι θέματα τα οποία λύνονται από το υφιστάμενο νομοσχέδιο. Όχι όλα. Είπατε δεν έχουμε κάνει τίποτα, 85 εκατομμύρια μόνο σε οδοιπορικά… Τίποτα; Ογδόντα-πέντε εκατομμύρια είναι αμελητέο ποσό για εσάς για τις Ένοπλες Δυνάμεις; Και βέβαια να θυμίσω και κάτι ακόμα: Επί δικών σας ημερών -όλοι, και σε αυτό πιστεύω ότι δεν χωρά καμία αμφιβολία, εκφράσαμε τη συγκίνησή μας και όλοι συγκλονιστήκαμε από το τραγικό δυστύχημα με την πτώση του Phantom- όμως επί δικών σας ημερών το 50% του πτητικού επιδόματος ήταν φορολογητέο. Επί δικών μας ημερών έγινε αφορολόγητο. Άρα ο 25χρονος, ο 30αρης ο οποίος πετάει αυτό το αεροσκάφος και του έχει αναθέσει η Πολιτεία αυτή την πολύ μεγάλη ευθύνη να διαχειρίζεται αυτό το απίστευτα περίπλοκο και προχωρημένο οπλικό σύστημα, ναι, πρέπει να αμείβεται καλύτερα. Όπως πρέπει να αμείβονται καλύτερα συνολικά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων».

Για το Ειδικό Μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι θα υπάρχει από 1/1/24 με σημαντικές βελτιώσεις στις αποδοχές.

«Τώρα, βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα και διδακτική την αντιπαραβολή την οποία κάνατε για προηγούμενες κοινοβουλευτικές πρακτικές αποχώρησης από τη Βουλή. Πράγματι πρέπει να σας πω ότι και επί δικών μου ημερών μία φορά -θα έρθω στην περίπτωση 2019- είχα αποχωρήσει από μία συζήτηση. Νομίζω ότι είναι λάθος επί της αρχής να αποχωρεί οποιοσδήποτε από τη Βουλή. Όχι μόνο για λόγους κοινοβουλευτικής δεοντολογίας, αλλά ουσιαστικά διότι κανείς δεν ακούει τις θέσεις κάποιου ο οποίος έχει αποχωρήσει.

Αναφερθήκατε, όμως, και το βρήκα πολύ ενδιαφέρον, στην περίπτωση του 2019. Τώρα γιατί “ξύνεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη”; Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Τι έγινε το 2019; Πάμε να τα θυμηθούμε ξανά», είπε στη συνέχεια και προσέθεσε:

«Το βράδυ των ευρωεκλογών, εκεί που “δεν θα χάναμε ούτε μία στο εκατομμύριο”, “δεν υπάρχει περίπτωση να χάσω εγώ από τον Μητσοτάκη ούτε μία στο εκατομμύριο”, χάνετε με δέκα μονάδες διαφορά, έτσι δεν είναι; Κάνω λάθος; Βγαίνετε στην τηλεόραση και λέτε “προφανώς υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και της λαϊκής εντολής, προκηρύσσω εκλογές”. Πολύ ωραία, λέμε, προκηρύσσονται εκλογές. Έλα ντε, όμως, που είχατε μία εκκρεμότητα να ρυθμίσετε, έτσι δεν είναι; Ποια ήταν αυτή η εκκρεμότητα; Τον Ποινικό Κώδικα. Έρχεστε, λοιπόν, και λέτε, “δεν κρατάμε την Βουλή ανοιχτή μία βδομάδα” -παρότι έχετε πει ότι θα διαλύσετε τη Βουλή αμέσως και θα πάτε τη χώρα στις εκλογές- “να ψηφίσουμε το νέο Ποινικό Κώδικα;”. Ο οποίος, ανάμεσα στα άλλα, κάνει τη δωροδοκία από κακούργημα πλημμέλημα και κάνει και πλημμέλημα τις υποκλοπές, για τις οποίες τόσο ενδιαφέρεστε. Από αυτή την μία εβδομάδα επιλέξαμε να αποχωρήσουμε από τη Βουλή και προφανώς δικαιωθήκαμε. Δικαιωθήκαμε όχι γιατί το λέμε εμείς, διότι το λέει ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης σας, ο κ. Κοντονής, ο οποίος χαρακτήρισε την ψήφιση του Ποινικού Κώδικα ακραίο παράδειγμα διαπλοκής. Αυτά τα έλεγε ο υπουργός Δικαιοσύνης ο δικός σας. Τι τα θυμάστε λοιπόν; Τι μας δίνετε τη δυνατότητα να τα θυμηθούμε; Αυτό συγκρίνετε; Με αυτό το οποίο επιλέξατε να κάνετε εσείς; Εσείς για μήνες, γιατί μήνες έχουμε μπροστά μέχρι τις εκλογές κ. Τσίπρα, θα απέχετε από τις ψηφοφορίες. Πολύ ωραία λοιπόν, να απέχετε από τις ψηφοφορίες. Αλλά μετά θα έρθετε να εξηγήσετε γιατί θα απέχετε από τη σημερινή ψηφοφορία. Έτσι δεν είναι;».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα φέρει κι άλλες διατάξεις θετικές για τους πολίτες και αναρωτήθηκε αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα απέχει.

«Εσείς θα κριθείτε τελικά από τους πολίτες. Ξέρετε, οι αντιπολιτευτικές σας τακτικές, όπως και οι δικές μας, δεν κρίνονται τελικά από εμάς. Εσείς θα πρέπει να εξηγήσετε αύριο σε αυτούς τους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων για τους οποίους τόσο κόπτεστε τάχα, γιατί δεν ψηφίσατε αυτές τις διατάξεις οι οποίες κατά τεκμήριο είναι θετικές για αυτούς. Επομένως, το αδιέξοδο το δημιουργήσατε μόνοι σας. Η δική μου εκτίμηση είναι, κ. Τσίπρα, ότι επιλέγετε αυτή την ακραία πόλωση όχι γιατί προσβλέπετε σε νίκη στις εκλογές, αλλά για να διαχειριστείτε καλύτερα την ήττα της επόμενης μέρας. Θέλετε να περιχαρακώσετε τον δικό σας στενό ιδεολογικό χώρο, να προσεγγίσετε όσο γίνεται το ποσοστό το οποίο πήρατε στις εκλογές του 2019, έχετε πάρει “διαζύγιο” από αυτό το οποίο ονομάζεται μετριοπαθής κεντρώος χώρος, ο οποίος απεχθάνεται τέτοιου είδους ακρότητες», υπογράμμισε.

Κλείνοντας τη δευτερολογία του αναφέρθηκε στην έκθεση του “Economist” που ανέβασε την Ελλάδα εννέα θέσεις στην κατάταξη της ποιότητας δημοκρατίας.

«Αυτό είναι και η καλύτερη απάντηση για το ζήτημα των υποκλοπών. Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι οι υποκλοπές δεν είναι πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Αυτό το οποίο ήταν απαράδεκτο, ήταν η απόλυτη εργαλειοποίηση του ζητήματος των υποκλοπών από εσάς και η ανάδειξη του ζητήματος των υποκλοπών περίπου σε ένα ζήτημα που αφορά την ίδια την ποιότητα, το DNA της δημοκρατίας μας. Αυτό, λοιπόν, δεν το πιστεύει κανείς και δεν το πιστεύουν ούτε αυτοί οι οποίοι αντικειμενικά είναι ταγμένοι στο να αξιολογούν, εν πάση περιπτώσει, την ποιότητα της δημοκρατίας μας», τόνισε.

«Κατά συνέπεια, κ. Τσίπρα, όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι δεν πρόκειται να αλλάξετε τροπάριο. Τα ίδια κάνετε εδώ και 3,5 χρόνια. Δεν μπορείτε να μιλήσετε για το μέλλον της χώρας. Το μόνο το οποίο κάνετε είναι να αραδιάζετε μια σειρά από υποσχέσεις οι οποίες είναι τόσο ανεδαφικές που το μόνο που κάνουν είναι να θυμίζουν στους πολίτες αυτά τα οποία λέγατε και τα οποία δεν κάνατε. Δεν έχετε μάθει τίποτα από όλα όσα κάνατε το 2014-2015.

Ενδεικτικά να αναφέρω μόνο ότι η κοστολόγηση των μέτρων που έχετε εξαγγείλει σε βάθος τετραετίας ξέρετε πόσο είναι, κ. Τσίπρα; 45 δισεκατομμύρια. Πόσο είπατε ότι είναι; Πόσο είναι κ. Τσίπρα; Όχι, μη γελάμε, δεν είναι αστείο.

Πάμε να τα δούμε λοιπόν. Ενδεικτικά αναφέρω, έτσι; Πόσο στοιχίζει, κ. Τσίπρα, η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στον χαμηλότερο συντελεστή; Για πείτε μου, πόσο στοιχίζει; 1,5 δισ. 1,5 δισ. επί τέσσερα χρόνια, εντάξει, είναι 6 δισ. Μόνο αυτά ξεπέρασαν, μόνο το ένα…», συνέχισε ενώ αναφέρθηκε και στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Καυσίμων στον κατώτερο συντελεστή της ΕΕ.

«Πόσο στοιχίζει αυτό; Δεν το ξέρετε; Πόσο στοιχίζει; Η μείωση, λοιπόν, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης είναι 2 δισεκατομμύρια το χρόνο, άλλα 8 δισ. σε βάθος τετραετίας.

Εσείς τα τάζετε όλα σε όλους. Εσείς τα τάζετε. Να το πω, λοιπόν πολύ απλά, κ. Τσίπρα. Εάν ποτέ ερχόσασταν στα πράγματα και επιχειρούσατε να εφαρμόσετε τα μισά από αυτά που έχετε τάξει, η χώρα θα χρεοκοπούσε την επόμενη μέρα», ανέφερε.

   Θέλετε τηλεμαχία; Κάθε πράγμα στην ώρα του

Στην τρτολογία του ο πρωθυπουργός απάντησε στην αναφορά τού προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για διεξαγωγή debate.

«Τι είναι αυτό το οποίο κάνουμε σήμερα εδώ κ. Τσίπρα; Τι είναι αυτό; Debate δεν είναι; Έχουμε κάνει, εάν δεν κάνω λάθος, παραπάνω από 80 τέτοιες συζητήσεις.

Προφανώς δεν αισθάνεστε τόσο άνετα στο βήμα της εθνικής αντιπροσωπείας και επιδιώκετε τηλεοπτική αναμέτρηση. Δε σας αρέσει η Βουλή; Δυσκολεύεστε σε αυτό το πλαίσιο αντιπαράθεσης;

Η απάντηση λοιπόν είναι: κάθε πράγμα στην ώρα του. Από τις δικές μας, εξάλλου, συζητήσεις και αντιπαραθέσεις στη Βουλή τόσα χρόνια τώρα -και όταν ήμουν αρχηγός της αντιπολίτευσης αλλά και τώρα που αντιστράφηκαν οι ρόλοι- κάποιοι πολίτες φαντάζομαι ότι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους», ανέφερε.

Απαντώντας επίσης σε αναφορά του Αλέξη Τσίπρα για τις δημοσκοπήσεις στην Κύπρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Στην Κύπρο αυτός που βγήκε πρώτος, όλες οι δημοσκοπήσεις πρώτο τον έδειχναν. Αυτός που εμφανιζόταν δεύτερος, βγήκε τρίτος. Προσέξτε μην την πατήσετε κι εσείς έτσι στο τέλος με τις δημοσκοπήσεις. Έτσι δεν είναι; Αν και, κ. Σκανδαλίδη, σας βλέπω να πρέπει να αγωνιστείτε λίγο ακόμα. Εκεί έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις, δεν έπεσαν έξω στον πρώτο».

Σε ό,τι αφορά την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα ανέφερε πως και να ισχύσει μια μέρα, οι διατάξεις του ισχύουν πρακτικά στο διηνεκές. «Ο ίδιος ο κ. Κοντονής, ο οποίος σας λέει ότι ήταν η μεγαλύτερη εκδήλωση διαπλοκής. Από αυτόν να ζητήσετε λοιπόν τα ρέστα. Ο δικός σας υπουργός Δικαιοσύνης τα έλεγε. Εγώ θα επαναλαμβάνω στο ακέραιο αυτά τα οποία είπα. Δεν πρόκειται να σας ζητήσω καμία συγγνώμη, διότι ήταν πράγματι μία ακραία πράξη διαπλοκής και εξυπηρέτησης συμφερόντων η ψήφιση του Ποινικού Κώδικα μία εβδομάδα αφότου είχατε εξαγγείλει τη διάλυση της Βουλής».

Επιπλέον αναφέρθηκε στην ψηφοφορία για τις φρεγάτες Belharra. «Μας είπατε ότι ψηφίσατε τις Belharra. Έτσι δεν μας είπατε; Ψηφίσατε τις Belharra, ε; Τις ψηφίσατε; Λοιπόν: Νόμος 4891/22 για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας- Ψηφοφορία: Νέα Δημοκρατία “Ναι”, Κίνημα Αλλαγής “Ναι”, ΚΚΕ “Όχι”, Ελληνική Λύση “Ναι”, ΜέΡΑ25 “Όχι”, ΣΥΡΙΖΑ “Παρών”. Και εδώ ψέματα. Μέχρι και εδώ λέτε ψέματα. “Παρών” ψηφίσατε. Εκτός αν είναι, τι είναι αυτό, μουαγιέν είναι; “Ναι” στις Belharra, “όχι” στα Rafale και ψηφίζουμε “παρών” τελικά; “Παρών” ψηφίσατε. Μαζί ήρθαν. Λοιπόν, το έχετε ξεχάσει, μαζί ήρθαν», ανέφερε.

Παράλληλα σημείωσε πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν αναφέρθηκε στο θέμα του αποκλεισμού κομμάτων των οποίων ο πραγματικός αρχηγός ουσιαστικά έχει καταδικαστεί.

«Κουβέντα δεν είπατε για αυτό σήμερα. Αναμένουμε ακόμα την τοποθέτησή σας για το θέμα και ευελπιστώ, κ. Τσίπρα, ότι στη μία και μοναδική ψηφοφορία στην οποία θα συμμετέχετε, ότι θα κάνετε το σωστό: θα ψηφίσετε τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Και μετά μπορείτε να απέχετε άνετα και να βλέπετε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να ψηφίζει μία σειρά από μέτρα όσο χρειαστεί, μέχρι να διαλυθεί η Βουλή. Και εσείς να παρατηρείτε τα θετικά μέτρα τα οποία θα ψηφίζουμε για την κοινωνία από τον εξώστη και θα σας κρίνουν οι πολίτες», υπογράμμισε.