Το μήνυμα ότι η βελτίωση καθημερινότητας του πολίτη «περνά μέσα από τη συλλογική ανάπτυξη» έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, παραπέμποντας στις ανακοινώσεις στη ΔΕΘ που θα γίνουν για την οικονομική πολιτική. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μία σειρά από νομοσχέδια και πρωτοβουλίες οι οποίες είναι ψηλά στη ατζέντα του κυβερνητικού έργου, δίνοντας έμφαση στο «κοινωνικό» αποτύπωμα των κυβερνητικών πολιτικών.
Ο κ. Μητσοτάκης αφού αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις του υπουργείου Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της Δημόσιας Εκπαίδευσης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «λίγο πριν από το πρώτο κουδούνι είναι λογικό να ολοκληρώνονται οι εργασίες και οι προετοιμασίες του υπουργείου Παιδείας και με το διορισμό σχεδόν 10.000 εκπαιδευτικών, φέτος η έμφαση δίδεται στο Δημοτικό και την ειδική αγωγή» και συνέχισε επισημαίνοντας ότι «το πρόγραμμα “Μαριέττα Γιαννάκου” εξελίσσεται με μεγάλη ταχύτητα και με θετική ανταπόκριση από την ελληνική κοινωνία. Κάθε σχολείο, που ανακαινίζεται δίνει μία αίσθηση αισιοδοξίας στην τοπική κοινωνία».
Επίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι φέτος υποδεχόμαστε τα 12 πρώτα Ωνάσεια Γυμνάσια και Λύκεια ως πρότυπες δημόσιες μονάδες, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην εμβληματική καινοτομία, όπως η λειτουργία των πρώτων 4 μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων. «Πρόκειται για μία μεταρρύθμιση, που πραγματοποιείται με καθυστέρηση 10ετιών και το γεγονός ότι δεν αδειοδοτήθηκαν όλα τα ιδρύματα, που είχαν υποβάλει αίτηση αποδεικνύει πόσο αυστηρός είναι ο έλεγχος, που έχουμε επιβάλει για τον οποίο τάχα κάποιοι ανησυχούσαν και επιμένουν σε μία μίζερη κριτική. Δεν πρόκειται για νίκη της κυβέρνησης, αλλά για νίκη της απλής λογικής έναντι της ιδεοληψίας και μία στιγμή δικαίωσης για όλες τις οικογένειες, που στο παρελθόν πλήρωσαν για τις σπουδές των παιδιών τους στο εξωτερικό» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε με νόημα ότι «θεμέλιο της κοινωνικής πολιτικής είναι η οικονομία, που τη χρηματοδοτεί» και αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που όπως είπε «αίρει τη γραφειοκρατία» σχετικά με την έναρξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των περιφερειακών καναλιών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η ενημέρωση προϋποθέτει τη διαφάνεια.
Τέλος, ειδική μνεία έκανε ο πρωθυπουργός στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, που αφορά στην κωδικοποίηση όλων των σχετικών διατάξεων και επεσήμανε ότι «έχει τεράστια σημασία, καθώς απλοποιεί την καθημερινότητα των πολιτών και μειώνει την γραφειοκρατία».
«Στο κέντρο της σημερινής μας συνάντησης είναι η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη» δήλωσε ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του, η οποία όπως είπε περνάει μέσα από τη συλλογική ανάπτυξη της χώρας.
Τι είπε για την παιδεία
«Σήμερα έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε πρωτοβουλίες, οι οποίες έχουν ένα πολύ ουσιαστικό κοινωνικό αλλά και αναπτυξιακό αποτύπωμα. Να ξεκινήσω με τις σημαντικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Παιδείας, οι οποίες αφορούν σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Θα έχει την ευκαιρία η Σοφία Ζαχαράκη και ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς, να μας μιλήσει και να μας κάνει μια συνολική επισκόπηση των πολύ σημαντικών βημάτων προόδου που έχουν γίνει στον τομέα της παιδείας ουσιαστικά τα τελευταία χρόνια να μας μιλήσει για τους διαδραστικούς πίνακες, οι οποίοι πια έχουν εγκατασταθεί σε όλα τα σχολεία, για τα κιτ ρομποτικής, τα οποία ξεπερνούν πλέον τα 117 χιλιάδες σε όλη την επικράτεια» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
«Ξεκινάω με αυτές τις δύο παρεμβάσεις, διότι δε νομίζω ότι συνιστούν απλά μια προσαρμογή του εκπαιδευτικού μας συστήματος στην ψηφιακή εποχή, αλλά μια κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης με βαθύ κοινωνικό πρόσημο. Κάθε παιδί στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από το εισόδημα των γονιών του, να έχει ισότιμη πρόσβαση στα εργαλεία μάθησης του 21ου αιώνα. Και είναι μια προσπάθεια η οποία προφανώς δεν αφορά μόνο τους μαθητές», πρόσθεσε.
Και όπως συμπλήρωσε, «αφορά και τους δασκάλους μας και τους καθηγητές μας, οι οποίοι θα λάβουν μέρος σε δράσεις κατάρτισης στις νέες τεχνολογίες. Δεν αρκεί να έχουμε μόνο διαδραστικούς ψηφιακούς πίνακες στα σχολεία. Πρέπει και οι καθηγητές να έχουν τα εργαλεία εκείνα για να μπορούν να τους χρησιμοποιούν και να τους εντάσσουν στην καθημερινότητά τους. Εξοπλίζουμε τα εργαστήρια των Φυσικών Επιστημών, κάνουμε μία σημαντική παρέμβαση αναβαθμίζοντας τα μουσικά μας σχολεία με νέα όργανα».
Σχετικά με τα κέντρα καινοτομίας και το δωρεάν ψηφιακό φροντιστήριο ο κ. Μητσοτάκης: «Μέσα στη χρονιά θα έχουν αναδειχθεί κέντρα Καινοτομίας και στις 13 Περιφερειακές Διευθύνσεις, ενώ είναι πολύ σημαντικό ότι θα εμπλουτιστούν και μαθήματα, αλλά και θα ενισχυθεί και το δωρεάν ψηφιακό φροντιστήριο το οποίο λειτουργεί από πέρυσι. Θα έχουμε την ευκαιρία μάλιστα και την επόμενη Παρασκευή, λίγο πριν την έναρξη της Διεθνούς Έκθεσης, να παρουσιάσουμε μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία μαζί με μια κορυφαία εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης, η οποία εντάσσει πια τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης στην υποστήριξη των μαθητών, οι οποίοι καλούνται να δώσουν να προετοιμαστούν για τις πανελλαδικές εξετάσεις».
Όσον αφορά τις προσλήψεις εκπαιδευτικών και στην ειδική αγωγή δήλωσε: «Έχουν προχωρήσει ήδη οι διορισμοί σχεδόν 10.000 μόνιμων εκπαιδευτικών. Δίνουμε έμφαση, όπως είπατε στο δημοτικό φέτος και στην Ειδική αγωγή. Έγιναν οι προσλήψεις των αναπληρωτών, τα βιβλία πήγαν στα σχολεία και χαίρομαι ιδιαίτερα διότι εξελίσσεται θα έλεγα με μεγάλη ταχύτητα και παρά τα προβλήματα τα οποία συναντήσαμε και με μεγάλη ανταπόκριση από τις τοπικές κοινωνίες, το πρόγραμμα Μαριέττα Γιαννάκου. Θυμίζω 431 σχολεία αναβαθμίστηκαν μέσα στο καλοκαίρι, καινούργιες και προσβάσιμες τουαλέτες, βαψίματα, βασικές επισκευές και κυρίως πλήρης αναμόρφωση των εξωτερικών χώρων, των μικρών αθλητικών εγκαταστάσεων που κάθε σχολείο έχει. Είναι μια πολύ σημαντική παρέμβαση και κάθε σχολείο το οποίο ανακαινίζεται δίνει θα έλεγα μία νέα νότα, μία νέα αίσθηση αισιοδοξίας σε κάθε τοπική κοινωνία. Θα κάνουμε περισσότερα για το πρόγραμμα Μαριέττα Γιαννάκου».
Σχετικά με τα Ωνάσεια Σχολεία δήλωσε: «Εγκαινιάζουμε και τα 12 πρώτα Ωνάσεια Γυμνάσια και Λύκεια, τα οποία θα λειτουργήσουν, φέτος, ως πρότυπες δημόσιες μονάδες»
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά και τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι μία εμβληματική καινοτομία, για την οποία η παράταξή μας έχει αγωνιστεί εδώ και δεκαετίες. Έχω ενημερωθεί ότι θα έχουμε τέσσερα πρώτα κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, τα οποία θα ανοίξουν για πρώτη φορά στην στη χώρα μας. Είναι μια μεταρρύθμιση η οποία καθυστέρησε δεκαετίες».
