Νταλάρα (IIF): Και χρόνος και χρήμα για την Ελλάδα

Νέα διάσταση στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα δίνουν οι δηλώσεις του επικεφαλής του IIF, Τσάρλς Νταλάρα, ακυρώνοντας ουσιαστικά το δίλλημμα χρόνος ή χρήμα που έθετε η Κομισιόν. Ο κ. Νταλάρα με δηλώσεις του επισημαίνει, ότι είναι εύκολο να δοθούν και τα δύο στην Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο παίρνει το μέρος της “φράξιας” ΕΚΤ-ΔΝΤ απέναντι στην Κομισιόν. Η Ευρωζώνη υπό τις υποδείξεις της Γερμανίας εφάρμοζε σκληρή διαπραγματευτική γραμμή στην οποία είχε συνενέσει και ο Αντώνης Σαμαράς αποδεχόμενος ότι τελικά θα λάβει λίγο χρόνο ακόμα.

Η τοποθέτηση του Τσαρλς Νταλάρα κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τις διαπιστώσεις των ανθρώπων της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, οι οποίοι επισημαίνουν ότι για να ελεγχθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας χρειάζεται χρόνος, χρήμα και μείωση μελλοντικών υποχρεώσεων. Στο παρελθόν το IIF έχει επισημάνει, ότι αν δοθεί στην Ελλάδα χρόνος και μειωθούν τα επιτόκια των διμερών δανείων, τότε διαμορφώνονται οι προϋποθέσες για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων στην Ελλάδα.

Το ΔΝΤ μέσω του αναπληρωτή γενικού διεθυντή Θάνου Κατσάμπα τοποθετήθηκε υπέρ μιας πρόσθετης χρηματοδότησης προσπαθώντας να ξεπεράσει τον σκόπελο των υψηλών επιτοκίων που καλείται να πληρώσει η χώρα. Η ΕΚΤ στο ίδιο μήκος κύματος εξετάζει σενάρια για τη μείωση του δανειακού βάρους της Ελλάδας με μειώσεις επιτοκίων έως και κούρεμα ομολόγων.

Σε αυτή τη βάση το IIF προσπαθεί να αποφύγει νέο κούρεμα των ομολόγων του ιδιωτικού τομέα και προτείνει χρόνο και νέο φθηνό χρήμα ώστε να ανακοπεί η εκρηκτική δυναμική του χρέους και να δοθεί αναπτυξιακή διέξοδος στην Ελλάδα.

Οι δηλώσεις

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο, ο Τσαρλς Νταλάρα είπε ότι μία πρόσθετη οικονομική στήριξη προς την Ελλάδα μπορεί να χρηματοδοτηθεί εύκολα με μείωση των επιτοκίων δανεισμού από το ΔΝΤ και την Ε.Ε και ότι παράλληλα, το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να επιμηκυνθεί κατά δύο χρόνια τουλάχιστον, εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Τόνισε επίσης, είναι “απαραίτητο να υπάρξει νέα στήριξη προς την Ελλάδα για να επιστρέψει η οικονομία σε ανάπτυξη”.

Πέραν αυτών επεσήμανε επίσης, ότι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους δεν έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα, όπως απαιτείται για να αποκατασταθεί η ανάπτυξη. “Έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα βραχυπρόθεσμα μέτρα και πολύ λίγη έμφαση στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας” τόνισε.

Βλέπουμε δηλαδή τον επικεφαλής του οργανισμού που εκπροσωπεί τους ομολογιούχους -τους άμεσα ενδιαφερόμενους-, να λέει ότι τόσο η Ελλάδα, όσο και η τρόικα ζητούν λιγότερα από αυτό που είναι στην πραγματικότητα εφικτό.

Τα μέλη της τρόικας διχάζονται, με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ να ζητούν αναδιάρθρωση του Μνημονίου με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση επιτοκίων, ενώ η Κομισιόν προκρίνει την παράταση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Με τη θέση της Κομισιόν συντάσσεται και η ελληνική κυβέρνηση.

Ο ομολογιούχοι, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα- λένε ότι μπορούν να γίνουν και τα δύο ταυτόχρονα.

Προς το παρόν, η διάσταση απόψεων στο εσωτερικό της τρόικας και η a priori τοποθέτηση της Ελλάδας απέναντι από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ περιπλέκουν τα πράγματα.

Η μετάθεση της απόφασης για την Ελλάδα για τα τέλη Οκτωβρίου αναβάλλει, μεταξύ άλλων και τη δρομολογημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Και στο μεταξύ, η συντονισμένη προσπάθεια αλλαγής του κλίματος και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, τουλάχιστον ως προς την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ακυρώνεται από τις καθυστερήσεις και τη συνεχιζόμενη ραγδαία συρρίκνωση της οικονομίας.