>Οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο – Τι σχεδιάζουν 9 τράπεζες

>
Η αντίστροφη μέτρηση για την υλοποίηση αύξησης κεφαλαίου και την διάθεση έως του 20% των μετοχών της Finansbank έχει ξεκινήσει από την Εθνική τράπεζα στοχεύοντας να αντλήσει 1,2 δις ευρώ και ταυτόχρονα πάνω από 40 μεγάλοι διεθνείς και Τούρκοι επενδυτές να συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Finansbank.
Το πρώτο μεγάλο βήμα πραγματοποιήθηκε καθώς η Εθνική μετέφερε περίπου 1 δις ευρώ δάνεια από την Ελλάδα στην Τουρκία. Η Finansbank εμφανίζει περίπου 15 δις ευρώ δάνεια.
Όμως από αυτά τα 15 δις ευρώ περίπου 1 δις ευρώ δάνεια αποτιμημένα σε τουρκικές λίρες ή άλλα νομίσματα που είχαν χορηγηθεί από την Finansbank είχαν μεταφερθεί στην Εθνική Ελλάδος. Στόχος της κίνησης αυτής ήταν να μην επιβαρύνεται ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Τουρκικής θυγατρικής.
Στην προσπάθεια η Εθνική να αυξήσει την αξία της Finansbank η οποία με όρους χρηματιστηριακούς αποτιμάται στα 6,2 δις ευρώ ή 8,2 δις δολάρια ουσιαστικά αρχές Ιανουαρίου θα μεταφέρει, θα επαναπατρίσει το 1 δις ευρώ δάνεια στην Finansbank.
Με τις κινήσεις αυτές αλλά και άλλες ενέργειες στόχος είναι να αυξηθεί 15% με 20% η αποτίμηση της τουρκικής θυγατρικής.
Αν ο στόχος επιτευχθεί τότε 15% με 20% με όρους ευρώ σημαίνει ότι η κεφαλαιοποίηση θα αυξηθεί από 6,2 δις ευρώ στα 7,2 δις ευρώ που σημαίνει ότι από την διάθεση του 20% της Finansbank θα μπορούσε να αποκομίσει 1,2 με 1,3 δις ευρώ με βάση το καλό σενάριο.

Το χρονοδιάγραμμα

Στο γ΄ δεκαήμερο του Ιανουαρίου η Finansbank λαμβάνει τις εγκρίσεις από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές και εγκρίνεται και το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης η οποία προσδιορίζεται σε 350 εκατ ευρώ.
Στο γ΄ δεκαήμερο του Ιανουαρίου ξεκινούν και τα road shows της Εθνικής στις διεθνείς αγορές με στόχο να υπάρξει ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών κατά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών.
Ήδη η διοίκηση βρίσκεται σε επαφές με πλήθος ξένων επενδυτών.
Στο α΄ δεκαήμερο του Φεβρουαρίου θα έχει ξεκινήσει η διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου ενώ θα διατεθεί και το 20% της Finansbank μέσω βιβλίου προσφορών.
Σημειώνεται ότι αύξηση και διάθεση του 20% θα πραγματοποιηθούν στην ίδια τιμή.
Στόχος είναι να υπάρξει μεγάλη διασπορά και όχι ένας επενδυτής να αποκτήσει στρατηγικό ποσοστό. Η Εθνική θέλει ένας επενδυτής να έχει το πολύ 1% ίσως και λιγότερο. Ο στόχος είναι πάνω από 40 διεθνείς και Τούρκοι θεσμικοί να συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Finansbank.
Τέλη Φεβρουαρίου ολοκληρώνονται όλες οι διαδικασίες και στόχος είναι να συγκεντρωθούν έως και 1,2 με 1,3 δις ευρώ από την Finansbank.
Από αυτά περίπου 500 με 550 εκατ ευρώ θα μείνουν ως κεφάλαιο στην Finansbank και 700 με 750 εκατ θα επιστραφούν στην Εθνική Ελλάδος που συνεχίζεται να θωρακίζεται κεφαλαιακά.
Μετά και αυτή την διαδικασία η Εθνική θα διαθέτει 15% δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας από τους 6 υψηλότερους στην Ευρώπη μεταξύ των μεγάλων τραπεζών.

Γιατί πωλείται το 20% της Finansbank;

Οι λόγοι πώλησης της Finansbank είναι κατά βάση 2
1)Για να διασφαλιστεί ότι η τράπεζα θα είναι κεφαλαιακά θωρακισμένη.
Ωστόσο ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται και μέσω της σχεδιαζόμενης αύξησης κεφαλαίου.
2)Ο δεύτερος λόγος και ίσως σημαντικότερος είναι ότι η Εθνική ενώ πιστεύει την Τουρκία θέλει να μετριάσει το επενδυτικό ρίσκο που έχει στην γείτονα χώρα.
Θα πρέπει να τονισθεί ότι η συνολική επένδυση της Εθνικής στην Finansbank δεν ήταν 4,5 με 5 δις ευρώ το κόστος κτήσης αλλά ξεπερνάει τα 6,5 δις ευρώ καθώς όλα τα κέρδη της τουρκικής θυγατρικής αποθεματοποιούνταν και κεφαλαιοποιούνταν, έμεναν στην Τουρκία δεν επέστρεφαν ως μέρισμα στην Εθνική Ελλάδος.
Άρα η σωρευτική επένδυση στην Τουρκία είναι 6,5 δις ευρώ στην Τουρκία μεγάλη προφανώς.
H διοίκηση Ταμβακάκη ολοκληρώνοντας και αυτό το σχέδιο θα έχει κλείσει επιτυχώς το σχέδιο της κεφαλαιακής θωράκισης της Εθνικής τράπεζας.

Στο μέλλον το μέρισμα

Στην διανομή μερίσματος 0,15 με 0,20 ευρώ ανά μετοχή σχεδίαζε να προχωρήσει η Εθνική τράπεζα εφόσον αποπλήρωνε τα 350 εκατ ευρώ που είχε λάβει από το ελληνικό δημόσιο.
Μάλιστα για τον σκοπό αυτό είχε υλοποιήσει έκτακτη γενική συνέλευση στις 26 Νοεμβρίου με στόχο να αποπληρώσει τα 350 εκατ που έλαβε από το ελληνικό δημόσιο υπό την μορφή των προνομιούχων μετοχών.
Ωστόσο ενώ ήταν η πρώτη τράπεζα που υπέβαλλε αίτημα αποπληρωμής ακόμη δεν έχει δοθεί το πράσινο φως.
Η βασική αιτία σχετίζεται με το γεγονός ότι η ΤτΕ μάλλον περιμένει την ολοκλήρωση των stress tests του Μαΐου, αλλά και να αξιολογήσει την πορεία των προβληματικών δανείων ώστε να δώσει το πράσινο φως.
Πάντως θα πρέπει να τονισθεί ότι η Εθνική διαθέτει υπερεπάρκεια κεφαλαίων και μπορεί πολύ άνετα να αποπληρώσει τα 350 εκατ ευρώ.

Eurobank και Πολωνία

Χωρίς αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και ακολουθώντας αυτόνομη πορεία θα πορευτεί η Eurobank για το 2011, ενώ η κεφαλαιακή ενίσχυση θα πραγματοποιηθεί μέσω της πώλησης ποσοστού της Polbank στην Πολωνία και μέσω της απορρόφησης της εταιρείας Δίας.
Η Eurobank μέσα σε διάστημα ενός μήνα αναμένεται να ανακοινώσει την συμφωνία για την Polbank στην Πολωνία η οποία πουλάει το 51% με 70% της θυγατρικής της.
Η Eurobank προχωράει σε αυτή την κίνηση με στόχο να ενισχύσει τα κεφάλαια της. Η τράπεζα βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης του 51% έως 70% της Polbank στην Πολωνία στην Αυστριακή τράπεζα Raiffaisen.
Από αυτή την διαδικασία θα αντλήσει περίπου 550 εκατ ευρώ με βάση το ποσό πώλησης.
Άρα θα διαθέτει 5,5 με 5,6 δις ευρώ κεφάλαιο.
Με τις κινήσεις αυτές η Eurobank χωρίς αύξηση θα ενισχύσει τον δείκτη κεφαλαιακής της επάρκειας κατά 1,5%.
Η Eurobank σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας διαβλέπει σταθεροποίηση σε τριμηνιαία βάση των προβληματικών δανείων, οι καταθέσεις θα μειωθούν πολύ πιο ελεγχόμενα το 2011 σε σχέση με το 2010.
Για την Eurobank η αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών δεν είναι στην προτεραιότητα αυτή τη στιγμή. Προς το τέλος του 2011 θα εξετάσει αν θα αποπληρώσει μερικώς ή ολικώς τις προνομιούχες μετοχές.
Για τα Βαλκάνια η διοίκηση προέβλεψε ότι τα κέρδη του ομίλου από το εξωτερικό το 2011 μπορεί να διπλασιαστούν σε σχέση με το 2010.

Χρηματοδότηση επιχειρήσεων

Κεφάλαια άνω του 1,4 δις για τη χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μέσω της διευρυνόμενης συνεργασίας της με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB), την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και της νέας συνεργασίας που σύναψε με το Διεθνή Χρηματοδοτικό Οργανισμό (IFC), μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank) έχει εξασφαλίσει η Eurobank και αναδεικνύεται σε μείζονα εταίρο των υπερεθνικών χρηματοδοτικών οργανισμών για τη στήριξη της ανάπτυξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη (Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία και Τουρκία).

Alpha bank είναι ισχυρή και χωρίς αμκ

«Η Alpha bank δεν σχεδιάζει καμία αύξηση κεφαλαίου είναι επαρκής κεφαλαιακά» επισήμανε με κατηγορηματικό τρόπο ο Γενικός Διευθυντής της Alpha bank κ Γιώργος Αρώνης στο «www.bqankingnews.gr» πρόσφατα.
Η τοποθέτηση του κ Αρώνη αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα για την Alpha bank καθώς με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από 13% δεν υφίσταται θέμα περαιτέρω κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Το www.bankingnews.gr πρόσφατα είχε αναφέρει ότι «η Alpha bank διαθέτει 5,1 δις ευρώ κεφάλαια και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 13,1%. Σε αυτή την φάση είναι επαρκώς κεφαλαιακά δομημένη και δεν σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου.
Όμως αν αποφασίσει να αποπληρώσει τα 950 εκατ ευρώ από τις προνομιούχες μετοχές θα χάσει 1 δις από τα κεφάλαια της που συνεπάγεται στον δείκτη 11,5% και το tier 1 στο 10,2% περίπου.
Αν αποπληρώσει τα 950 εκατ ευρώ θα χρειασθεί απαραίτητα κεφαλαιακή ενίσχυση ή αύξηση κεφαλαίου.
Όμως το ύψος της αύξησης δεν χρειάζεται να είναι υπερβολικά υψηλό 600 με 800 εκατ ευρώ καλύπτουν πλήρως την τράπεζα.
Σε μια τέτοια περίπτωση η τράπεζα θα μπορούσε να καλύψει και haircut 30% στα ομόλογα ή 1,3 δις ευρώ.
Ωστόσο αυτή την περίοδο χωρίς αύξηση εμφανίζει αντικειμενικά ένα από τους καλύτερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας με καλής ποιότητας tier 1 και γενικότερα καλής ποιότητας κεφάλαια.
Ταυτόχρονα το συντηρητικό προφίλ του ισολογισμού έχουν επιτρέψει στον όμιλο της Alpha bank να ανταπεξέλθει της κρίσης.
Χωρίς καμία αμφιβολία η Alpha bank επέδειξε μια από τις καλύτερες συμπεριφορές ως τράπεζα στην κρίση ένδειξη αποτελεσματικού management και ορθολογικής διαχείρισης.

Πειραιώς σε αύξηση 800 εκατ

Πλησιάζει η ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς.
Στις 25 Ιανουαρίου 2011 λήγει η διαπραγμάτευση στις 31 Ιανουαρίου λήγει η αμκ και στις 10 Φεβρουαρίου 2011 ξεκινάει η διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών (807,054 εκατ μετοχών).
Η αύξηση κεφαλαίου με την έκδοση 12 νέων για κάθε 5 παλαιών μετοχών στην τιμή του 1 ευρώ εμφανίζει ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία αποτελούν και κίνητρα σε ένα επενδυτή να τοποθετηθεί στην αύξηση κεφαλαίου.
Συνολικά μπορούν να αναφερθούν 8 λόγοι ώστε ένας επενδυτής να σκεφθεί να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου.
1)Η τιμή της αύξησης στα 1 ευρώ αποτελεί ένα αρχικό κίνητρο.
Με κεφαλαιοποίηση 1,7 δις ευρώ και με 4 δις ευρώ κεφάλαια αποτελούν μια καλή επένδυση.
2)Αξιολογώντας την συμπεριφορά της μετοχής φαίνεται ότι ελέγχεται το arbitrage μεταξύ δικαιώματος και μετοχής
3)Οι ανάδοχοι έστειλαν ένα μήνυμα παρεμβαίνουν και παρακολουθούν στενά την συμπεριφορά μετοχής και δικαιώματος.
4)Έχει τονισθεί ότι το 40% της έκδοσης θεωρείται ότι έχει καλυφθεί.
Σημειώνεται ότι η μετοχική σύνθεση της Πειραιώς έχει ως εξής.
Η First Gulf Bank ελέγχει το 3,04% της τράπεζας Πειραιώς ή 10,2 εκατ μετοχές.
Η ΔΕΚΑ κατέχει το 2,53% ή 8,5 εκατ μετοχές και η ΑΤΕ κατέχει το 2% της Πειραιώς ή 7,7 εκατ μετοχές. Περίπου το 2% ή 2,465 εκατ μετοχές της Πειραιώς κατέχουν εταιρίες του ομίλου.
5)Με την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου η Πειραιώς θα διαθέτει περί τα 4 δις ευρώ κεφάλαια και ενισχυμένους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Είναι προφανές ότι η Πειραιώς θωρακίζεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο και ταυτόχρονα προετοιμάζεται ώστε να αντιμετωπίσει τα νέα stress tests τα οποία θα περάσει με καλύτερη βαθμολογία.

Μarfin Popular Bank σε αύξηση 488 εκατ ευρώ

Σήμερα 24 Ιανουαρίου ξεκινάει η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων της Marfin Popular Bank και προφανώς θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πώς θα συμπεριφερθούν τα δικαιώματα αλλά και η μετοχή της τράπεζας.
Για την αύξηση η οποία δεν είναι εγγυημένη – και η οποία προφανώς και έχει μεγαλύτερο ρίσκο από μια αύξηση που φέρει την εγγύηση των αναδόχων – εκδηλώνεται ενδιαφέρον και όπως έχει τονιστεί το 40% των μετόχων έχουν αναφέρει ότι θα συμμετάσχουν.
Ωστόσο πρέπει να τονισθεί ότι η Marfin εμφανίζει μια ιδιαιτερότητα. Η αύξηση κεφαλαίου πραγματοποιείται με στόχο να θωρακισθεί από τις επερχόμενες αλλαγές στην Βασιλεία ΙΙΙ και όχι γιατί υπήρχε αναγκαιότητα να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου τώρα και να ενισχύσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται στο 11,8% και μετά την ολοκλήρωση του διπλού πακέτου κεφαλαιακής ενίσχυσης αύξηση τώρα και ομολογιακό στο μέλλον θα φθάσει ο συνολικός δείκτης στο 16% περίπου και θα εμφανίζει τον υψηλότερο δείκτη στο σύνολο των τραπεζών.
Προφανώς ένα θέμα που προβληματίζει είναι η μετοχή στα 1,10 ευρώ μόλις 10% υψηλότερα της τιμής της αύξησης κεφαλαίου.
Συνήθως ο μέτοχος χρειάζεται ένα μεγαλύτερο κίνητρο δηλαδή διαφορά πάνω από 20% μεταξύ τιμής της αύξησης και χρηματιστηριακής τιμής. Τα hedge funds που τοποθετούνται σε αυξήσεις το θέτουν ως προαπαιτούμενο.
Πάντως η διοίκηση της Marfin ξεκίνησε road shows στο εξωτερικό με στόχο το 18% των ξένων επενδυτών να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου.
Χρονοδιαγραμματικά στις 24 Ιανουαρίου ξεκινάει η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων της αύξησης κεφαλαίου της Marfin ύψους 488,6 εκατ ευρώ με την έκδοση 1 νέας μετοχής για κάθε 2 παλαιές στην τιμή του 1 ευρώ. Οι εκδομένες μετοχές 976,335 εκατ.
Στις 24 Ιανουαρίου με 4 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων, ενώ η αύξηση κεφαλαίου ολοκληρώνεται στις 11 Φεβρουαρίου. Στις 25 Φεβρουαρίου ξεκινάει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών.
Με βάση πληροφορίες από την αύξηση κεφαλαίου η οποία δεν είναι εγγυημένη από αναδόχους μέχρι τώρα φαίνεται ότι μέτοχοι που ελέγχουν το 40% της τράπεζας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αύξηση κεφαλαίου. Το 40% θα καταβάλλει περί τα 195 εκατ ευρώ σε σύνολο 488,6 εκατ ευρώ.
Με βάση την μετοχική σύνθεση το Dubai ελέγχει το 18,69% και η MIG το 9,49% της τράπεζας. Δηλαδή το Dubai θα καταβάλλει 91,3 εκατ και η MIG περί τα 46,36 εκατ ευρώ.
Οι ιδιώτες επενδυτές κατέχουν 42,30% τα ταμεία 3,21% το προσωπικό της Λαϊκής 2,07%.
Ο Θεοχαράκης ελέγχει το 2,68% της τράπεζας, ο Λανίτης 4,61% ενώ ο Ανδρέας Βγενόπουλος το 0,51% του μετοχικού κεφαλαίου.
Συνολικά υπάρχουν 77.568 μέτοχοι στην Marfin Popular.
O συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Marfin θα διαμορφωθεί στο 16% μετά την ολοκλήρωση της αύξησης και του ομολογιακού. Αν συμπεριληφθεί μόνο η αύξηση θα διαμορφωθεί στο 13,6%.
Η Marfin διαθέτει συνολικά 3,4 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα που αντιστοιχούν στο 7,9% του ενεργητικού.

ATE Bank θολό τοπίο

Θολό και δυσδιάκριτο το τοπίο στην ΑΤΕ Bank.
Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και πλέον το μέλλον της τράπεζας που φαίνεται μονόδρομος η συρρίκνωση της είναι αβέβαιο.
Το www.bankingnews.gr έχει αναφερθεί ουκ ολίγες φορές στις χαμένες ευκαιρίες στην ΑΤΕ, ωστόσο το κυριότερο από όλα είναι πως θα αντιμετωπισθεί το βασικό ζήτημα της τράπεζας η ανεπάρκεια κεφαλαίων.
Η λύση να καταστεί μέτοχος το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων είναι εναλλακτική αλλά θα πρέπει να πεισθεί η ΕΕ και η αρμόδια επιτροπή ανταγωνισμού να επιτρέψει τις προνομιούχες σε κοινές και ταυτόχρονα να επιτρέψει στο Ταμείο να χρησιμοποιήσει ως μέτοχος πλέον τα διαθέσιμα του ώστε να καλύψει μέρος της αύξησης κεφαλαίου της ΑΤΕ.
Αν αυτή η λύση μπλοκαριστεί από την ΕΕ τότε θα αποδειχθεί μονόδρομος η υπαγωγή της ΑΤΕ στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Όμως αν προσφύγει η ΑΤΕ στο ΤΧΣ θα συμβούν τρία πράγματα.
1)Θα υποχρεωθεί να καταθέσει πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που αυτό συνεπάγεται ότι ο όμιλος της ΑΤΕ θα συρρικνωθεί επιθετικά.
2)Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η ΑΤΕ θα μειωθεί κατά ένα ποσοστό 25% μέσω της μείωσης των δανείων προς τον δημόσιο τομέα.
Η νέα ΑΤΕ θα είναι μικρότερη.
3)Θα υπάρξουν διοικητικές αλλαγές

Έλεγχος στα δάνεια

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι έλεγχο στην ΑΤΕ ασκεί μόνο η Κεντρική τράπεζα της χώρας, ωστόσο όπως αποδεικνύεται στην περίπτωση της ΑΤΕ αυτό δεν είναι απόλυτο.
Στο αναθεωρημένο μνημόνιο τονίζεται ότι η ΑΤΕ θα απευθυνθεί σε ανεξάρτητο ελεγκτή ώστε να αξιολογηθούν τα δάνεια της τράπεζας.
Θα προηγηθεί ο έλεγχος αυτός για να ακολουθήσει η κεφαλαιακή ενίσχυση. Ο έλεγχος αυτός βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης.
Τα δάνεια της ΑΤΕ ανέρχονται στα 20,2 δις ευρώ ενώ τα συνολικά προβληματικά δάνεια στα 1,5 δις ευρώ.
Τα δάνεια προς το δημόσιο ύψους 4,2 δις ευρώ προς τον αγροτικό τομέα στα 2,2 δις ευρώ, τα επιχειρηματικά 3,7 δις ευρώ και τα στεγαστικά που αποτελούν και την αιχμή του δόρατος της τράπεζας στα 6,85 δις ευρώ.
Η μείωση του χαρτοφυλακίου δανείων άρα και του ενεργητικού θα συμβάλλει στην αύξηση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας.

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ιδιωτικοποίηση από το 2012

Από το 2012 θα πρέπει να αναμένεται να εξετασθεί το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΤΤ.
Για την ώρα το ΤΤ υπέβαλλε αίτημα να αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές.
Το ΤΤ φαίνεται ότι εξετάζει την πώληση του 22,5% της Attica Bank.
Αν αυτό συμβεί και το ΤΤ αποφασίσει να απεμπλακεί από την συμμετοχή στην Attica Bank αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για ένα deal μεταξύ Attica Bank και Proton bank.
Η παρουσία του ΤΤ στην Attica bank είναι πιο περίπλοκη.
Το μέσο κόστος κτήσης εκτιμάται περίπου στα 1,8 με 2 ευρώ.
Η τρέχουσα αξία στα 49 εκατ ευρώ ή περίπου 0,90 ευρώ ανά μετοχή.
Θεωρητικά η μετοχή πρέπει να διπλασιαστεί ώστε να φθάσει στο μέσο κόστος κτήσης.

Εmporiki bank φως στον ορίζοντα

Ορισμένες ενδείξεις από τα τεκταινόμενα στην Emporiki είναι ενθαρρυντικές.
Η διοίκηση Strub κατανόησε ότι η τράπεζα πρέπει να αποκτήσει στρατηγική και να εστιασθεί και στην λιανική τραπεζική.
Ταυτόχρονα φαίνεται ότι οι προβλέψεις από 1 δις ευρώ το 2010 θα μειωθούν στα 500 εκατ το 2011 παρ΄ ότι σε κλαδικό επίπεδο τα προβληματικά δάνεια θα κορυφώσουν.
Το 2010 φαίνεται ότι ήταν η χειρότερη χρονιά για την τράπεζα.
Με βάση πληροφορίες στο 1 δις ευρώ θα φθάσουν οι ζημίες στην Emporiki bank το 2010 ωστόσο διαφαίνεται ότι θα είναι και οι τελευταίες που εμφανίζονται αυτής της κλίμακας.
Με βάση αποχρώσες ενδείξεις το 2011 η Emporiki θα εμφανίσει σημαντική μείωση ζημιών ίσως να μην περιοριστούν στα 130 εκατ που αναφέρεται στο business plan αλλά είναι πολύ πιθανό να φθάσουν τα 350 εκατ ευρώ.
Όμως ακόμη και αυτή η εξέλιξη θα είναι ιδιαίτερα θετική καθώς θα σημάνει την απαρχή της αναστροφής πορείας που αποδείχθηκε πολύχρονη, περιπετειώδης και ζημιογόνος.

Proton bank ο Λ Λαυρεντιάδης μένει…

Πρόσφατα το www.bankingnews.gr προσπάθησε να διερευνήσει τι κρύβεται πίσω από τις φήμες περί την Proton bank.
Τι φήμες κυκλοφόρησαν;
1)Ότι η τράπεζα κινδύνευσε να βρεθεί στα κόκκινα από πλευράς ρευστότητας. Ωστόσο γεγονός είναι ότι η τράπεζα εμφανίζει αύξηση της καταθετικής της βάσης, ενώ διαθέτει μετά από καιρό και πλεονάζουσα ρευστότητα.
Άρα η φήμη περί προβλήματος ρευστότητας στην Proton bank δεν ευσταθεί.
2)Άλλες φήμες έφεραν τον Λ Λαυρεντιάδη ο οποίος είναι στο Λονδίνο να σχεδιάζει να αποχωρήσει από την Proton bank.
Ούτε αυτή η φήμη επιβεβαιώνεται.
Ο Λαυρεντιάδης παραμένει μέτοχος στην τράπεζα.
Στο μέλλον ουδείς μπορεί να αποκλείσει το οτιδήποτε αλλά στην παρούσα φάση παραμένει μέτοχος.
3)Άλλες φήμες ήθελαν την Proton bank να σχεδιάζει να πωλήσει το δίκτυο καταστημάτων της στην Attica bank.
Ωστόσο ούτε αυτή η φήμη επιβεβαιώνεται.
4)Κυκλοφόρησαν άλλες φήμες που ήθελαν η τράπεζα να αντιμετωπίζει πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας.
Η τράπεζα είναι ισχυρή, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδιάζεται η έκδοση ομολογιακού δανείου μειωμένης εξασφάλισης ύψους 50 εκατ ευρώ το οποίο θα συμμετάσχει και ο Λαυρεντιάδης.

Τbank – H αμκ ή απορρόφηση από το ΤΤ

Στο αμέσως επόμενο διάστημα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα έχει λάβει κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της TBank στην οποία συμμετέχει με ποσοστό 32,90% ή 47,62 εκατ μετοχές.
Οι προτάσεις που είχαν εξετασθεί ήταν
1)Πώληση της TBank καθώς είναι ζημιογόνος τράπεζα ενώ τα περιουσιακά της στοιχεία εμφανίζουν χαμηλό περιθώριο κέρδους.
Η λύση αυτή εξετάσθηκε αλλά δεν φαίνεται να προκρίνεται καθώς είναι δύσκολο να υπάρξει αγοραστής.
2)Να προχωρήσει σε νέα μεγάλη αύξηση κεφαλαίου η TBank στην οποία θα συμμετάσχει ενεργά το ΤΤ και πιθανότατα να κληθεί να καλύψει όλη την αύξηση.
Τα κεφάλαια που αναλογούν στους μετόχους της TBank ανέρχονται σε 52,48 εκατ ευρώ. Τα υβριδικά 39 εκατ ευρώ.
Τα συνολικά κεφάλαια 92 εκατ ευρώ.
Επίσης η TBank έχει 87 εκατ τιτλοποιούμενα δάνεια και 50 εκατ δάνεια μειωμένης εξασφάλισης.
Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται στο 9,6% και ο βασικός δείκτης στα 6,5%.
Είναι προφανές ότι η τράπεζα χρειάζεται μια σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση περί τα 80 με 100 εκατ ευρώ.
Αν ληφθεί υπόψη ότι η TBank εμφανίζει χαρτοφυλάκιο ομολόγων 450 εκατ ευρώ 284 εκατ στα AFS και 170 εκατ στα HTM είναι προφανές ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας θα πρέπει να είναι υψηλή.
Περί τα 80 με 100 εκατ ευρώ καλύπτει τις τρέχουσες κεφαλαιακές ανάγκες.
Όμως με δεδομένο ότι το ΤΤ ελέγχει το 32,90% της TBank αν υλοποιηθεί αύξηση και την καλύψει μόνο το ΤΤ τότε αυτομάτως θα αυξηθεί το ποσοστό του πάνω από το 33% και εκ των πραγμάτων τίθεται θέμα δημόσιας πρότασης.
3)Το ΤΤ έχει εξετάσει και την απορρόφηση της TBank μια τράπεζα που διαθέτει ενεργητικό 2,6 δις ευρώ δάνεια 1,7 δις ενώ οι ζημίες ανέρχονται στα 58,7 εκατ ευρώ.
Το σενάριο της απορρόφησης πάντως παρ΄ ότι μπορεί να πλήξει βραχυχρόνια το ΤΤ έχει εξετασθεί και είναι πιθανό να υιοθετηθεί.
Με βάση αξιόπιστες πηγές ένα είναι βέβαιο ότι είναι να γίνει θα πρέπει να γίνει άμεσα στην TBank.