Στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων οδηγήθηκαν οι 22 συλληφθέντες της μεγάλης επιχείρησης της ΕΛ.ΑΣ. σε Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Λασίθι, οι οποίοι κατηγορούνται για εκτεταμένη απάτη σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τη συνολική ζημία να εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα τρία εκατομμύρια ευρώ.
Η υπόθεση, που ερευνάται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, αφορά φερόμενη παράνομη λήψη αγροτικών επιδοτήσεων μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κρήτη. Σε βάρος των 22 συλληφθέντων ασκήθηκαν κατά περίπτωση κακουργηματικές διώξεις και παραπέμφθηκαν σε ανακριτή, από τον οποίο αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία για να απολογηθούν τις επόμενες ημέρες.
Οι κατηγορίες
Οι διώξεις που ασκήθηκαν αφορούν συνολικά τέσσερα κακουργήματα, τα οποία σχετίζονται με τη λειτουργία και δράση φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης με στόχο την παράνομη είσπραξη ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων.
Ειδικότερα, οι κατηγορίες που αποδίδονται κατά περίπτωση είναι:
- συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση,
- διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης,
- απάτη με επιχορηγήσεις σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δημοσίου, με το ποσό να υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ,
- άμεση συνέργεια σε απάτη.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, στο επίκεντρο της φερόμενης οργάνωσης βρισκόταν η τέλεση πολλαπλών πράξεων απάτης που σχετίζονταν με την παράνομη είσπραξη επιδοτήσεων.
Πέντε ώρες στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία
Πριν οδηγηθούν στην Ευελπίδων, οι 22 κατηγορούμενοι παρέμειναν περίπου πέντε ώρες στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Αθήνα.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, οι Ευρωπαίοι εισαγγελείς μελέτησαν την ογκώδη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος τους, γεγονός που εξηγεί και τη μεγάλη χρονική διάρκεια της παραμονής τους εκεί.
Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης του υλικού, ασκήθηκαν οι ποινικές διώξεις και ακολούθησε η παραπομπή τους στον ανακριτή.
Δύο φερόμενοι ως αρχηγοί και 116 ακόμη πρόσωπα στη δικογραφία
Ανάμεσα στους 22 συλληφθέντες περιλαμβάνονται οι δύο φερόμενοι ως αρχηγοί της οργάνωσης, καθώς και δύο λογιστές που φέρονται να είχαν εμπλοκή στην υπόθεση.
Παράλληλα, η δικογραφία περιλαμβάνει ακόμη 116 πρόσωπα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν γίνει γνωστές οι ακριβείς πτυχές της εμπλοκής τους.
Οι Αρχές επισημαίνουν ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να αποσαφηνιστεί το εύρος της συμμετοχής κάθε εμπλεκόμενου προσώπου στην υπόθεση.
Προθεσμία έως πέντε ημέρες για απολογίες
Οι 22 κατηγορούμενοι βρίσκονται πλέον ενώπιον των δικαστικών αρχών και αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία από τον ανακριτή, όπως προβλέπεται σε ανάλογες περιπτώσεις κακουργηματικών διώξεων.
Σύμφωνα με τη διαδικασία, έχουν δικαίωμα να λάβουν προθεσμία έως και πέντε ημερών προκειμένου να προετοιμάσουν τις απολογίες τους.




