Ο Α.ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ – Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΕΦΥΡΑ ΚΙΝΑΣ – ΕΥΡΩΠΗΣ – ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ

O Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπινγκ. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

upd: Η Ελλάδα είναι σταυροδρόμι τριών ηπείρων, αποτελεί σημαντικό κόμβο στον τομέα της οικονομίας, της ενέργειας, του πολιτισμού και μπορεί να γίνει η γέφυρα ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρώπη, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Η Ελλάδα, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, ξεπερνάει την κρίση, έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μπορεί να σταθεί στα πόδια της και πολύ σύντομα θα βγει στις αγορές. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα προσβλέπει στη περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με το Πεκίνο, καθώς το στρατηγικό όραμα της Κίνας συμπίπτει με το αυτό της Ελλάδας. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κίνας τόνισε τον ιδιαίτερο δυναμισμό και το σφρίγος που καταγράφεται πλέον στη σχέση των δύο χωρών. Ο Σι Τζινπίνγκ πρόσθεσε ότι η ελληνοκινεζική σχέση θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο..

Από Σεπτέμβριο απευθείας πτήσεις Αθήνα – Πεκίνο

«Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να αρχίσουν οι απευθείας αεροπορικές πτήσεις στη γραμμή Αθήνα-Πεκίνο, οι οποίες θα δώσουν νέα ώθηση στην ανάπτυξη του τουρισμού»,ανέφερε  ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας σε ομιλία του στο Πεκίνο.

«Θέλουμε μια συνεργασία στρατηγικής σημασίας, μακράς πνοής και όχι συγκυριακή, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα», τόνισε .

Ο Α.ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ – ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ – ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΛΑΓΚΑΡΝΤ-ΠΟΥΤΙΝ – ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Στο Πεκίνο βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τις 6:00 ώρα Ελλάδος, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Ν. Κοτζιά,  Ν. Παππά,  τον υφυπουργό Οικονομίας Στέργιο Πιτσιόρλα, τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργο Τσίπρα και τον διευθυντή του διπλωματικού γραφείου Βαγγέλη Καλπαδάκη, προκειμένου να συμμετάσχει στη διεθνή συνάντηση κορυφής Belt and Road Forum for International Cooperation που διοργανώνει η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Πρώτος στόχος, οι επενδύσεις στην Ελλάδα.

Για έργα στρατηγικής σημασίας, όπως είναι η ενεργειακή διασύνδεση Αθήνας-Κρήτης, στο πλαίσιο του EuroΑsia Interconnector, με υποβρύχιο ηλεκτρικό καλώδιο, συζήτησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο Πεκίνο, με στελέχη της Κινεζικής Εταιρείας Ηλεκτρισμού, σύμφωνα με ανάρτηση του πρωθυπουργού στο twitter.

«Συναντήσεις με οικονομικούς παράγοντες, σήμερα στο Πεκίνο. Μεταξύ άλλων, συζητήσαμε με στελέχη της Κινεζικής Εταιρείας Ηλεκτρισμού για έργα στρατηγικής σημασίας, όπως είναι η ενεργειακή διασύνδεση Αθήνας-Κρήτης στο πλαίσιο του EuroΑsia Interconnector», αναφέρει, στην ανάρτησή του, ο κ. Τσίπρας.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

“Ο δρόμος του μεταξιού”, είναι  ένα πρότζεκτ που αποσκοπεί στην στρατηγική σύνδεση και επέκταση της Κίνας στην Ευρώπη ύψους 1 τρις. ευρώ για τα επόμενα 10 χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κινεζικές εταιρίες έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά του 17% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ υπάρχουν ήδη προτάσεις και για την εξαγορά λιγνιτωρυχείων και λιγνιτικών μονάδων που βγαίνουν προς πώληση, καθώς οι Κινέζοι έχουν τεχνογνωσία στην αξιοποίηση του άνθρακα.
Ήδη η ΔΕΗ με την κινεζική CMEC έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας για την κατασκευή νέας μονάδας στην Φλώρινα ενώ πρόσφατα εξαγόρασαν το 24% του ΑΔΜΗΕ, διατηρώντας το δικαίωμα να εξαγοράσουν και μεγαλύτερο ποσοστό σε περίπτωση που πουληθεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Η παρουσία του Νίκου Παππά στο Πεκίνο σηματοδοτεί την ιδιαίτερη σημασία που δίνει η ελληνική πλευρά στο τομέα των τηλεπικοινωνιών και των ψηφιακών τεχνολογιών και των επαφών που αναμένεται να πραγματοποιηθούν.

Οι εξαγωγές αγροτοδιατροφικών προϊόντων από τη χώρα μας προς τη Κίνα, η συνεργασία που έχει ήδη ξεκινήσει στον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο και τη ναυτιλία, αλλά και το κινέζικο ενδιαφέρον που υπάρχει για τον τουρισμό, τις αερομεταφορές, καθώς  και το σιδηροδρομικό δίκτυο και τη συντήρησή του, συμπεριλαμβάνονται στο μενού των συζητήσεων.
Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα του πρωθυπουργού, στο περιθώριο της συνόδου, στις 14 και 15 Μαΐου, ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά διμερών συναντήσεων με ηγέτες χωρών και επικεφαλής διεθνών οργανισμών.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τους εξής:

Τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες
Τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ
Τον Πρόεδρο της ΛΔ της Κίνας, Σι Τσινπίνγκ
Τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Τον Πρωθυπουργό της ΛΔ της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με εκπροσώπους επενδυτικών, τραπεζικών και επιχειρηματικών ομίλων.