Πάουελ: «Άνευ όρων» η δέσμευσή μας για έλεγχο του πληθωρισμού

Η δέσμευση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να περιορίσει τον πληθωρισμό σε υψηλό 40 ετών είναι «άνευ όρων» αλλά ενέχει επίσης τον κίνδυνο υψηλότερης ανεργίας, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ.

«Είναι άνευ όρων», είπε ο Πάουελ στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων όταν ρωτήθηκε για τη δέσμευση της Fed να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό o οποίος βρίσκεται περίπου τέσσερις φορές πάνω από τον στόχο της Fed του 2%.

«Πρέπει πραγματικά να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών… γιατί χωρίς αυτό δεν θα μπορέσουμε να έχουμε μια διαρκή περίοδο μέγιστης απασχόλησης όπου τα οφέλη θα κατανέμονται ευρέως», τόνισε και πρόσθεσε: «Είναι κάτι που απαιτείται να κάνουμε, που πρέπει να κάνουμε».

Σε ερώτηση από μέλη της Βουλής την Πέμπτη, ο Πάουελ είπε ότι υπάρχει κίνδυνος οι ενέργειες της Fed να οδηγήσουν σε αύξηση της ανεργίας. Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 3,6% τον Μάιο.

«Δεν έχουμε εργαλεία ακριβείας», είπε, «άρα υπάρχει ο κίνδυνος να αυξηθεί η ανεργία, από το ιστορικό χαμηλό επίπεδο όμως. Μια αγορά εργασίας με ανεργία 4,1% ή 4,3% εξακολουθεί να είναι μια πολύ ισχυρή εργασία αγορά»

Ταυτόχρονα, ωστόσο, ο Πάουελ είπε ότι αναμένει ότι η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ θα επιταχυνθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους μετά από μια υποτονική έναρξη του 2022.

Στο στόχαστρο του Κογκρέσου

Είναι η δεύτερη ημέρα κατά την οποία ο Αμερικανός τραπεζίτης, τίθεται ενώπιον των μελών του Κογκρέσου, με αιχμή τις κινήσεις της Fed για έλεγχο του πληθωρισμού που καλπάζει, αλλά και εν μέσω του αυξανόμενου κινδύνου να βυθιστεί σε ύφεση η αμερικανική οικονομία.

Την Τετάρτη, ο Πάουελ είπε στην Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας των ΗΠΑ ότι η Fed δεν προσπαθεί να προκαλέσει ύφεση, αλλά ότι αυτό το σενάριο αποτελεί «σίγουρα μια πιθανότητα» με τα πρόσφατα παγκόσμια γεγονότα που είναι εκτός του ελέγχου της, συγκεκριμένα τον αντίκτυπο του πολέμου της Ουκρανίας και της πανδημίας COVID-19. καθιστώντας πιο δύσκολη τη μείωση του πληθωρισμού χωρίς να προκληθεί ύφεση.

Ο Πάουελ δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να αντέξει πολύ αυστηρότερη νομισματική πολιτική, τονίζοντας τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας να τιθασεύσει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 χρόνων. Ωστόσο, οι ανησυχίες για πιθανή ύφεση έχουν γίνει εντονότερες τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν χειρότερα από τα αναμενόμενα.

Οι φόβοι για ύφεση

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ  πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων από το 1994, ανεβάζοντας το επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης σηματοδοτώντας την υποστήριξή της σε μια πιο αυστηρή και επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

Η κατάθεση του Πάουελ έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τον Λευκό Οίκο, ο οποίος προσπαθεί να διαχειριστεί τις αυξανόμενες προβλέψεις για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στις 15 Ιουνίου, ο Πάουελ είπε ότι η κεντρική τράπεζα πολύ πιθανόν θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια είτε κατά 50 είτε κατά 75 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίασή της τον Ιούλιο. Έκτοτε, άλλοι αξιωματούχοι της Fed έχουν επαναλάβει τη θέση του σχετικά με τη σύντομη μεταφορά του κόστους δανεισμού σε ελαφρώς περιοριστικό έδαφος.

Κάποιοι έχουν προχωρήσει παραπέρα.

Η διοικητής της Fed Μισέλ Μπάουμαν δήλωσε την Πέμπτη ότι υποστηρίζει μια αύξηση 75 μονάδων βάσης τον Ιούλιο, ακολουθούμενη από αυξήσεις 50 μονάδων βάσης στις επόμενες συνεδριάσεις, μια πιο επιθετική πορεία αυξήσεων επιτοκίων από τους περισσότερους συναδέλφους της κεντρικούς τραπεζίτες.

αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα αποφασίσει άλλη μια αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, ακολουθούμενη από άνοδο μισής ποσοστιαίας μονάδας τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.