Πέθανε σε ηλικία 95 ετών η πρωταγωνίστρια του ιταλικού κινηματογράφου Τζίνα Λολομπρίτζιτα

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 95 ετών η πρωταγωνίστρια του ιταλικού κινηματογράφου Τζίνα Λολομπρίτζιτα. Είχε γεννηθεί το 1927 στο ορεινό χωριό Σουμπιάκο, στην περιφέρεια της Ρώμης. Αιτία του θανάτου της, οι συνέπειες κατάγματος στον μηρό, για την αποκατάσταση του οποίου είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Η καριέρα της είχε «απογειωθεί» στη χρυσή εποχή του ιταλικού κινηματογράφου και ειδικότερα στην περίοδο του «νεορεαλισμού» και τις πρώτες συνεργασίες με γνωστούς σκηνοθέτες όπως ο Πιέτρο Τζέρμι και ο Κάρλο Λιτσάνι. Στο ευρύ κοινό, η «Λόλλο», όπως την έλεγαν χαϊδευτικά στην Ιταλία, έγινε γνωστή κυρίως με το έργο «Ψωμί, έρωτας και φαντασία», το οποίο γυρίστηκε το 1953, με σκηνοθέτη τον Λουίτζι Κομεντσίνι και συμπρωταγωνιστή τον Βιτόριο Ντε Σίκα.

Είχε έρθει τρίτη στον διαγωνισμό της «Μις Ιταλία» και, εκτός από τον κινηματογράφο, είχε αναπτύξει και παράλληλη δράση ως γλύπτρια, αφού είχε φοιτήσει στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης.

Τα κινηματογραφικά έργα στα οποία έπαιξε ήταν πάμπολλα: από την «Πιο ωραία γυναίκα του κόσμου», με τον Βιτόριο Γκάσμαν, το 1955, μέχρι τον «Θησαυρό της Αφρικής», πάντα στα χρόνια του 1950, με σκηνοθέτη τον Τζον Χιούστον και το «Ένας Ωραιότατος Νοέμβρης», του Μάουρο Μπολονίνι, το οποίο γυρίστηκε το 1968. Από τους κύριους παρτνέρ της «Λολομπριγκίτα», όπως ήταν γνωστή στην Ελλάδα, ήταν ο ηθοποιός Ροκ Χάτσον, στενός της φίλος στο Χόλιγουντ. «Όποιος δεν ασχολείται με κάτι, γερνάει νωρίτερα», είχε δηλώσει η Ιταλίδα ηθοποιός.

Στα χρόνια του 1970 είχε παίξει στην ιδιαίτερα δημοφιλή τηλεταινία «οι Περιπέτειες του Πινόκιο», στον ρόλο της νεράιδας, με σκηνοθέτη τον Λουίτζι Κομεντσίνι και συμπρωταγωνιστή τον Νίνο Μανφρέντι. Ο ιταλικός και ο διεθνής Τύπος παρουσίαζε ανέκαθεν την Τζίνα Λολομπρίτζιντα, ως ανταγωνίστρια της άλλης πασίγνωστης ντίβας, της Σοφία Λόρεν.

Το 1999 και πέρυσι, η Ιταλίδα ηθοποιός είχε θέσει υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή και το ιταλικό κοινοβούλιο, χωρίς να καταφέρει να εκλεγεί. Τα τελευταία χρόνια, παράλληλα, ο γιός της, ο Αντρέα Σκόφιτς, είχε κατηγορήσει τον γραμματέα της καλλιτέχνιδας ότι της ασκούσε αθέμιτη επιρροή και της είχε αφαιρέσει σειρά πολύτιμων περιουσιακών στοιχείων. Η ίδια, σε σειρά τηλεοπτικών συνεντεύξεων, επέμενε ότι ήταν απόλυτα διαυγής και η σχετική δικαστική διαδικασία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.