Πιέζει η Τρόικα να κλείσει η ΑΤΕ άμεσα…


Αυξάνονται ώρα με την ώρα οι πιέσεις των Ευρωπαίων προς την Ελλάδα με στόχο να διασφαλίσουν την τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας μας, στο πλαίσιο της συμφωνίας στήριξης, ακόμα και μετά το όποιο αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου, ενώ ενδεικτικό της κλιμάκωσης αυτών των πιέσεων είναι και το δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters που αναφέρεται στις «παραινέσεις» της Κομισιόν προς την Ελλάδα για να κλείσει η Αγροτική Τράπεζα!

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν εμφανίζεται να ασκεί πιέσεις προς την Ελλάδα για να μην διατεθούν κεφάλαια προς στήριξη της ΑΤΕBank, καθώς θεωρεί πως το κόστος διάσωσής της είναι υπερβολικά κοστοβόρο.

Πέραν αυτού «αυστηρές» ήταν και οι δηλώσεις κορυφαίων Ευρωπαίων σχετικά με την κατάσταση στη χώρα μας και ενόψει των επικείμενων εκλογών.

Πιο χαρακτηριστική και παράλληλα ενδεικτική των πιέσεων που ασκούνται προς την χώρα μας, είναι η δήλωση που έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο οποίος απηύθυνε αυστηρό μήνυμα προς την Αθήνα σημειώνοντας ότι οι συμφωνίες διεθνώς γίνονται με κράτη και όχι με κυβερνήσεις.

Και τόνισε πως εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της και τη συμφωνία που έχει υπογράψει με τους εταίρους και πιστωτές της, θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στην εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου!
«Εάν η Ελλάδα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της, την επόμενη φορά που θα δικαιούται δόση δανείου θα υπάρχει πρόβλημα. Θα μπορούσαν να συμβούν … περίεργα πράγματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αλλά και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έστειλε με τη σειρά της «μήνυμα» προς την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην γερμανική Καγκελαρία, η κυρία Μέρκελ εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτική έως ειρωνική ως προς τις επιδόσεις της Ελλάδας στην πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και πρωτίστως στη συλλογή των φόρων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως οι Έλληνες δεν πληρώνουν τους φόρους τους επειδή διαχρονικά δεν εμπιστεύονται την πολιτική τους ηγεσία! «Δεν πληρώνει κανείς φόρους όταν δεν πιστεύει πως έχει να πάρει κάτι πίσω από τη χώρα του», δήλωσε η σιδηρά κυρία της Γερμανίας, η οποία μάλιστα σημείωσε πως η βοήθεια των Ευρωπαίων και των διεθνών πιστωτικών οργάνων προς την Ελλάδα μέχρι σήμερα είναι τεράστια. Την αποτίμησε σε περίπου μιάμιση φορά το ΑΕΠ της χώρας και τη συνέκρινε με το Σχέδιο Μάρσαλ των ΗΠΑ προς την Ευρώπη μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το οποίο – όπως είπε – έφτασε σε ποσοστό μόλις το 3% του τότε ευρωπαϊκού ΑΕΠ.
Ιδιαίτερα καυστική μάλιστα ήταν η απάντησή της σε ερώτηση φοιτητή σχετικά με το τι θα συνέβαινε εάν αντί για τους Έλληνες ψήφιζαν οι Ευρωπαίοι για κυβέρνηση στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Απάντησε ότι ίσως έτσι να προχωρούσαν καλύτερα οι μεταρρυθμίσεις!!!

Τέλος, στις πιέσεις προς την Αθήνα προστέθηκε και η «ρήση» του προέδρου του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι στις εκλογές της 17ης Ιουνίου η Ελλάδα θα επιλέξει «το δρόμο της παραμονής στη ζώνη του ευρώ»