Πτώση στα ευρωπαικά χρηματιστήρια (πλην Λονδίνου) την Δευτέρα, με το νέο ράλι των τιμών του πετρελαίου που έφερε το Brent Νοεμβρίου πάνω από το επίπεδο των 108 δολ. το βαρέλι. Μεγάλη η άνοδος και τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.
Οι μετοχές της τεχνολογίας δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις μετά την έκκληση στελεχών εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης του κλάδου.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Anthropic, Ντάριο Αμοντέι ζήτησε το Σάββατο από τις εταιρείες του κλάδου να επιβραδύνουν την εξέλιξη των δυνατοτήτων των μοντέλων AI λόγω των ανησυχιών για κακή χρήση της τεχνολογίας — μια άποψη που υποστηρίχθηκε από τον Έλον Μασκ της xAI και τον επικεφαλής της OpenAI, Σαμ Άλτμαν.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έχασε 0,5% και έκλεισε στις 635,99 μονάδες.
Ο DAX έχασε 0,5%, ο CAC 40 0,8%, ο FTSE 100 έκλεισε με μικρά κέρδη 0,4%, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 1,7% και ο ισπανικός IBEX 35 1,4%.
