Προς μεγάλη εμπορική συμφωνία ΕΕ-Ινδίας – Πρώτη κίνηση η μείωση στους δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα στο 40%

Ο Αντόνιο Κόστα και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι επίτιμοι προσκεκλημένοι στις εορταστικές εκδηλώσεις της Γιορτής της Δημοκρατίας, σήμερα στο Νέο Δελχί, πριν από μια σύνοδο κορυφής ΕΕ – Ινδίας αύριο, Τρίτη, κατά την οποία ελπίζουν να σφραγίσουν τη συμφωνία, που χαρακτηρίζεται «μητέρα όλων των συμφωνιών».

Η Ινδία, σύμφωνα με το Reuters,  αποδέχτηκε  να μειώσει τους δασμούς στα αυτοκίνητα που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο 40% από το 110% που είναι σήμερα.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι συμφώνησε στην άμεση μείωση των εισαγωγικών δασμών για συγκεκριμένο αριθμό αυτοκινήτων από το ευρωπαϊκό μπλοκ με τιμή εισαγωγής άνω των 15.000 ευρώ, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές που ενημερώθηκαν για τις συνομιλίες.

Οι δασμοί 40% θα μειωθούν  περαιτέρω στο 10% σε βάθος χρόνου, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές, ώστε να διευκολύυν την πρόσβαση των μεγάλων ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών  όπως η Volkswagen, η Mercedes-Benz και η BMW στην ινδική αγορά.

“Μητέρα όλων των συμφωνιών”

Η Ινδία και η ΕΕ αναμένεται να ανακοινώσουν την Τρίτη την ολοκλήρωση των παρατεταμένων διαπραγματεύσεων μεταξύ τους για μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών, την οποία οι δύο πλευρές ήδη ονομάζουν “μητέρα όλων των συμφωνιών”.

Η συμφωνία εκτιμάται ότι θα ενισχύσει το διμερές εμπόριο και θα αυξήσει τις ινδικές εξαγωγές αγαθών όπως υφάσματα και κοσμήματα, οι οποίες έχουν πληγεί από τους δασμούς της τάξης του 50% που επέβαλαν οι ΗΠΑ στο Νέο Δελχί στα τέλη του περασμένου Αυγούστου.

Η Ινδία είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο σε πωλήσεις μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα, αλλά η εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία της ήταν μέχρι στιγμής μια από τις πιο προστατευμένες διεθνώς. Το Νέο Δελχί είχε επιβάλλει δασμούς 70% και 110% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, ένα επίπεδο που γινόταν στόχος κριτικής από τα στελέχη των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της Tesla, Έλον Μασκ.

Το Νέο Δελχί πρότεινε στην ΕΕ την άμεση μείωση των εισαγωγικών δασμών στο 40% για περίπου 200.000 εισαγόμενα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης ετησίως, ανέφερε μία από τις πηγές, κι αυτή είναι η πιο επιθετική κίνηση της ινδικής κυβέρνησης μέχρι στιγμής για το άνοιγμα του συγκεκριμένου τομέα. Αυτή η ποσόστωση ενδέχεται όμως να υπόκειται σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής, πρόσθεσε η πηγή.

Τα ηλεκτρικά οχήματα ωστόσο θα εξαιρεθούν από τις μειώσεις δασμών τα πρώτα πέντε χρόνια, προκειμένου να προσατευτούν οι επενδύσεις των εγχώριων παικτών του κλάδου όπως η Mahindra & Mahindra και η Tata Motors, ανέφεραν οι πηγές. Μετά από πέντε χρόνια, θα ακολουθήσουν οι ίδιες μειώσεις δασμών και στα ηλεκτρικά οχήματα.

Η ινδική αγορά κυριαρχείται σήμερα από τη Suzuki και τις τοπικές εταιρείες

Η μείωση των εισαγωγικών δασμών αναμένεται να στηρίξει τις πωλήσεις των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών όπως η Volkswagen, η Renault και η Stellantis, καθώς και των εταιρειών κατασκευής πολυτελών αυτοκινήτων Mercedes-Benz και BMW οι οποίες κατασκευάζουν τοπικά αυτοκίνητα στην Ινδία, αλλά δυσκολεύονται να αναπτυχθούν πέρα ​​από ένα σημείο, εν μέρει λόγω των υψηλών δασμών.

Η μείωση των δασμών θα επιτρέψει στις αυτοκινητοβιομηχανίες να πωλούν τα εισαγόμενα από την Ευρώπη οχήματα σε χαμηλότερες τιμές και να δοκιμάζουν την αγορά με ένα ευρύτερο χαρτοφυλάκιο οχημάτων πριν δεσμευτούν να κατασκευάσουν περισσότερα αυτοκίνητα τοπικά, ανέφερε μία από τις δύο πηγές.

Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες κατέχουν επί του παρόντος μερίδιο λιγότερο από 4% στην αγορά αυτοκινήτων της Ινδίας, η οποία κυριαρχείται από την ιαπωνική Suzuki Motor. Οι εγχώριες αυτοκινητοβιομηχανίας Mahindra και Tata κατέχουν μαζί τα δύο τρίτα της αγοράς.

Με την ινδική αγορά να αναμένεται να αυξηθεί σε 6 εκατομμύρια αυτοκίνητα ετησίως έως το 2030, ορισμένες εταιρείες ήδη προετοιμάζουν νέες επενδύσεις.

Η Renault επιστρέφει στην Ινδία με μια νέα στρατηγική καθώς επιδιώκει ανάπτυξη εκτός Ευρώπης, όπου οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες σημειώνουν ισχυρή διείσδυση, ενώ ο όμιλος Volkswagen ολοκληρώνει το επόμενο σκέλος επένδυσής του στην Ινδία μέσω της μάρκας Skoda.

Reuters

«Ο πρόεδρος Κόστα είναι στο Νέο Δελχί για τη 16η σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ινδίας που θα διεξαχθεί την Τρίτη», ανακοίνωσε μέσω του X το Συμβούλιο της ΕΕ. «Η σύνοδος κορυφής θα είναι η ευκαιρία για να ενισχυθεί η στρατηγική σύμπραξη ΕΕ-Ινδίας και για να εντατικοποιηθεί η συνεργασία στους κύριους τομείς δράσης».

Η Ινδία, η χώρα με το μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο, αναμένεται ότι θα γίνει φέτος η τέταρτη παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τις προβολές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η ΕΕ βλέπει σ’ αυτή μια σημαντική αγορά για το μέλλον, ενώ το Νέο Δελχί θεωρεί τις Βρυξέλλες σημαντική πηγή τεχνολογιών και επενδύσεων, τις οποίες έχει μεγάλη ανάγκη για να επιταχύνει τον εικσυγχρονισμό των υποδομών του και να δημιουργήσει εκατομμύρια νέες θέσεις απασχόλησης.

«Είμαστε στο κατώφλι μιας ιστορικής εμπορικής συμφωνίας», δήλωσε αυτή την εβδομάδα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Το διμερές εμπόριο αγαθών έφθασε το 2024 τα 120 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένο κατά σχεδόν 90% στο διάστημα της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ, με επιπλέον 60 δισεκατομμύρια ευρώ για τις υπηρεσίες.

Η επίτευξη της συμφωνίας αυτής αποτελεί σημαντική νίκη για την ΕΕ και την Ινδία, που αμφότερες επιδιώκουν να ανοίξουν νέες αγορές καθώς αντιμετωπίζουν τους αμερικανικούς τελωνειακούς δασμούς και τους κινεζικούς ελέγχους στις εξαγωγές.

«Η ΕΕ και η Ινδία πλησιάζουν η μία την άλλη σε μια στιγμή που η βασισμένη σε κανόνες διεθνής τάξη υφίσταται άνευ προηγουμένου πιέσεις εξαιτίας πολέμων, του εξαναγκασμού και του οικονομικού κατακερματισμού», δήλωσε την Τετάρτη η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάγια Κάλας.

Οι διαπραγματεύσεις ωστόσο συνεχίζονται ακόμα, με τις συνομιλίες να επικεντρώνονται σε μερικά δύσκολα σημεία, κυρίως τον αντίκτυπο του φόρου άνθρακα στα σύνορα της ΕΕ για τις εισαγωγές χάλυβα, καθώς και τις προδιαγραφέας ασφαλείας και ποιότητας στους τομείς του φαρμάκου και του αυτοκινήτου, σύμφωνα με πηγές στη διαπραγμάτευση.

Το Νέο Δελχί επιδιώκει τα τελευταία χρόνια να μειώσει την εξάρτησή του από τη Ρωσία όσον αφορά τους σημαντικούς στρατιωτικούς εξοπλισμούς, διαφοροποιώντας τις εισαγωγές του και ενισχύοντας την εθνική βιομηχανική βάση του. Η Ευρώπη κάνει το ίδιο έναντι των ΗΠΑ.