>Πτωτικό σερί 9 ημερών για τα ελληνικά ομόλογα πληγώνει το ΧΑ

>
Πτώση για 9 διαδοχικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν τα ελληνικά ομόλογα την Τρίτη με την επιρροή της χρηματοπιστωτικής επιδείνωσης να αποτυπώνεται και στη χρηματιστηριακή αγορά όπου ο ΓΔ καταγράφει, ήδη, απώλειες σχεδόν κατά 3% από την κορύφωση του την Πέμπτη.

Η ΕΚΤ δεν έχει παρέμβει ώστε να αγοράσει ελληνικά ομόλογα με το αποτέλεσμα να είναι η επανεμφάνιση πιέσεων ιδιαίτερα καθώς οι εξελίξεις από το ʽγερμανικό μέτωποʼ είναι ιδιαίτερα αρνητικές για τη χώρα μια που το σχέδιο που προωθεί η Γερμανία ουσιαστικά αυξάνει σε επίπεδα σχεδόν βεβαιότητας την πιθανότητα να ωθηθεί στη λήψη ακόμη πιο ακραίων μέτρων και τελικά σε μία ελεγχόμενη χρεοκοπία.

Την Τρίτη ο ΓΔ κατέγραψε πτώση κατά 1,35% κλείνοντας στις 1620,59 μονάδες. Στο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα η τάση του είναι ήδη πτωτική ενώ έχει αρχίσει να σημειώνεται βλάβη και στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Μία από τις σημαντικότερες τεχνικές εξελίξεις της Τρίτης ήταν η αύξηση της τιμής του χρυσού σε νέο υψηλό τεσσάρων εβδομάδων με τα χρηματιστηριακά στοιχήματα για άνοδο του χρυσού να αυξάνονται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2010.

Στην Ευρώπη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες εμφάνισαν μία εικόνα έλλειψης δύναμης της Τρίτη ενώ μέχρι αργά το βράδυ οι χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ κατέγραφαν απώλειες.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ η μηχανική τεχνική ανάλυση του 3F βαθμολόγησε αρνητικά τη βραχυπρόθεσμη τάση του για 4η διαδοχική συνεδρίαση. Η αρνητική βαθμολογία ξεκίνησε την Πέμπτη όταν ο ΓΔ πέρασε κάτω από τις 1666 μονάδες και αφού είχε συμπληρωθεί ένα σερί 21 θετικών βαθμολογιών.