Πτώση στη Wall Street την Πέμπτη – Αγωνία για το Ιράν, άνοδος πετρελαίου, σταθερός ο χρυσός

Πτώση στη Wall Street την Πέμπτη, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα κυρίως στην κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Ο Dow Jones έχασε 0,54% στις 49.395,16 μονάδες, ο  S&P 500 υποχώρησε κατά 0,28% στις 6.861,89 μονάδες και ο  Nasdaq 0,31% στις 22.682,73 μονάδες.

Οι επενδυτές αποχώρησαν από τις μετοχές του private credit, δηλαδή της αγοράς ιδιωτικών δανείων εκτός τραπεζικού συστήματος. Αφορμή στάθηκε η ανακοίνωση της Blue Owl Capital, διαχειρίστριας ιδιωτικών αγορών και εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων, ότι θα περιορίσει τη ρευστότητα των επενδυτών μετά την πώληση δανειακών στοιχείων ύψους 1,4 δισ. δολαρίων. Η κίνηση ενίσχυσε τους φόβους για πιθανές απώλειες στον αδιαφανή χώρο των ιδιωτικών δανείων. Η μετοχή υποχώρησε 7%, ενώ άλλες όπως η Blackstone και η Apollo Global Management σημείωσαν πτώση 6% και 5% αντίστοιχα.

—Η μετοχή της Walmart υποχώρησε 1,4% καθώς μπορεί η διοίκηση να ανακοίνωσε ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου ωστόσο οι προοπτικές κερδοφορίας για το 2026 ήταν κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών.

—O αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε σημαντικά την προηγούμενη εβδομάδα, καταγράφοντας μεγαλύτερη πτώση από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές.

—Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ αυξήθηκε τον Δεκέμβριο περισσότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών. Το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 70,3 δισ. δολάρια, που οδήγησε σε συνολικό ετήσιο έλλειμμα 901,5 δισ. δολαρίων, ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν καταγραφεί από το 1960. Το 2024 το εμπορικό έλλειμμα ήταν οριακά μεγαλύτερα στα 903,5 δισ. δολάρια.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Η κρίση ΙΡΑΝ – ΗΠΑ και η προοπτική επιδείνωσής της έδωσε κέρδη στο πετρέλαιο. Το αμερικάνικο αργό κέρδισε 1,9%, στα 66,43 δολάρια το βαρέλι. Άνοδος επίσης 1,9% για  το Brent, στα 71,66 δολάρια το βαρέλι.

ΧΡΥΣΟΣ – ΑΣΗΜΙ

Ο χρυσός spot παρέμεινε αμετάβλητος στα 4.979,18 δολάρια η ουγκιά, ενώ τα συμβόλαια  υποχώρησαν κατά 0,2% στα 4.997,40 δολάρια η ουγκιά.Τα πρακτικά της συνεδρίασης της FED στις 27-28 Ιανουαρίου, που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ήταν διχασμένοι σχετικά με την πορεία της νομισματικής πολιτικής, με αρκετούς να είναι ανοιχτοί σε αυξήσεις των επιτοκίων, γεγονός που αν συμβεί, θα επηρεάσει αρνητικά τον χρυσό. Το ασήμι spot ενισχύθηκε κατά 0,6% στα 77,66 δολάρια η ουγκιά