>
«Άδειασαν» τα θησαυροφυλάκια της Τράπεζας της Ελλάδος από χρυσές λίρες. Διότι καθημερινά πολλοί είναι εκείνοι που κατεβαίνουν στο πρώτο υπόγειο του κεντρικού κτιρίου της ΤτΕ στη οδό Πανεπιστημίου για να προμηθευτούν το χρυσό νόμισμα με την κεφαλή της Ελισάβετ.
Μόνο που αγοράζουν… μεταχειρισμένες. Δηλαδή λίρες που πούλησαν στην ΤτΕ συμπολίτες μας, είτε επειδή βρέθηκαν στην ανάγκη είτε επειδή θέλουν το ρευστό για άλλου είδους επενδύσεις.
Χθες, η τιμή αγοράς κάθε χρυσής λίρας ήταν 293,25 ευρώ και η τιμή που αγοράζει η ΤτΕ στα 243,16 ευρώ. Πέρυσι τέτοια εποχή η τιμή αγοράς ήταν στα 273 ευρώ και τον Ιούλιο του 2009 στα 180 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ το πρώτο τρίμηνο φέτος η κεντρική τράπεζα έδωσε 35.000 χρυσές λίρες και αγόρασε 28.000 κομμάτια, ενώ το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι η ΤτΕ είχε πωλήσει 50.000 τεμάχια και είχε αγοράσει 40.000 χρυσές λίρες.
Παρόμοια εικόνα και στα τεμάχια χρυσών λιρών (μειωμένα ίσως κατά 10% με 15%) που διακινήθηκαν το πρώτο τρίμηνο από την Τράπεζα Πειραιώς. Διευκρινίζουμε ότι την τελευταία 10ετία η συγκεκριμένη αγορά είναι ανοικτή για το τραπεζικό σύστημα και οι τράπεζες έχουν άδεια για αγορά-πώληση χρυσών λιρών, ωστόσο η όλη διαδικασία είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα (φύλαξη, διαχειριστικά έξοδα κλπ) και για αυτό οι τράπεζες δεν συμμετέχουν, με εξαίρεση την Τράπεζα Πειραιώς. Λίρες έδινε και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, όμως λόγω του αυξημένου κόστους σταμάτησε προ διετίας την πώληση χρυσών λιρών.
Αντίθετα, τα private banking των τραπεζών προμηθεύουν τους πελάτες τους με ράβδους χρυσού (διαπραγματεύονται οι ίδιοι τις τιμές) όπως και με συμβόλαια χρυσού.
Ράβδους χρυσού διαθέτει και η Τράπεζα της Ελλάδος όμως η ζήτηση είναι εξαιρετικά χαμηλή.
Την ίδια στιγμή, άγνωστος αριθμός χρυσών λιρών διακινείται καθημερινά στη μαύρη αγορά (σε ενεχυροδανειστήρια κλπ), ενώ οι σπείρες των απατεώνων που οσμίζονται… θήραμα, έχουν «πλημμυρίσει» την αγορά και με πλαστές λίρες, ιταλικές και λιβανέζικες, τις οποίες πουλάνε σε αφελείς προς 300 ευρώ το κομμάτι.