Π. Τσαπανίδου: Εγκλωβισμένη η κυβέρνηση πασχίζει να μετατοπίσει την ατζέντα με fake news

«Η Κυβέρνηση, εγκλωβισμένη από τη δυσαρέσκεια που δημιουργεί η πολιτική της για την ακρίβεια και τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών, πασχίζει να μετατοπίσει την ατζέντα με fake news ακόμη και για την υπόθεση των 38 προσφύγων», αναφέρει η Πόπη Τσαπανίδου απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σχολιάζει ότι «τα δεδομένα όμως μιλούν από μόνα τους» και αναφέρει ειδικότερα τα εξής:
«Πρώτον, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε τη χώρα μας να προστατεύσει αυτούς τους ανθρώπους.

Δεύτερον, το ΓΕΣ επιβεβαίωσε ότι οι 38 βρίσκονταν σε νησίδα που ήταν και ελληνική, σε αντίθεση με τους ψευδείς ισχυρισμούς της Κυβέρνησης.

Τρίτον, όπως τονίσαμε εξ αρχής ή έπρεπε η Κυβέρνηση να τους περισυλλέξει ή έπρεπε να ανεβάσει το θέμα πολιτικά ώστε να ασκηθεί πίεση από τον ΟΗΕ και την ΕΕ στην Τουρκία να τους περισυλλέξει και να διερευνηθεί τι έγινε στη νησίδα.

όλο αυτό το διάστημα οι γονείς επιμένουν για το θάνατο του παιδιού τους, όπως επιμένουν και άλλοι δύο πρόσφυγες που μίλησαν στο Spiegel οι οποίοι δηλώνουν μάλιστα ότι δέχτηκαν πιέσεις να αλλάξουν την κατάθεσή τους.

Πέμπτον, την ίδια πληροφορία, δηλαδή του θανάτου του μικρού κοριτσιού, μετέφερε με δημόσιες δηλώσεις και αναρτήσεις του ακόμη και ο αρμόδιος υπουργός κ. Μηταράκης στις 16 Αυγούστου λέγοντας πως από τις καταθέσεις προκύπτει ότι πέθανε ένα παιδί πέντε ετών και θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να βρεθεί η σωρός και να ταφεί με αξιοπρέπεια από την οικογένεια.

Έκτον, σήμερα η εφημερίδα Καθημερινή δημοσιεύει την μαρτυρία ενός άλλου πρόσφυγα ο οποίος διαψεύδει τους γονείς και τους πρόσφυγες που μέχρι σήμερα έχουν μιλήσει σε διεθνή ΜΜΕ, σχετικά με τον θάνατο του παιδιού. Ακόμη και αν – δίχως δεύτερη σκέψη και περαιτέρω έρευνα – η κυβέρνηση δια του κυβερνητικού εκπροσώπου σπεύδει να υιοθετήσει ως αληθινή μόνο την τελευταία μαρτυρία και να εκμεταλλευτεί μια τραγική υπόθεση για σκοπιμότητες, παραβλέπει ότι ακόμη και η αυτή η μαρτυρία περιγράφει γλαφυρά την εκμετάλλευση προσφύγων από διακινητές, τούρκους συνοριοφύλακες αλλά και από κουκουλοφόρους που τους σπάνε στο ξύλο σε ελληνικό έδαφος για να μην εισέλθουν στη χώρα».

Η κ. Τσαπανίδου ρωτά «πόσο περήφανος μπορεί να δηλώνει για αυτό ο κος Οικονόμου που με σημερινές του δηλώσεις ζητάει και τα ρέστα» και σημειώνει ότι «σε κάθε περίπτωση εάν η Κυβέρνηση είχε τηρήσει από την αρχή τη στάση που προτείναμε, σήμερα θα ξέραμε αν η αλήθεια βρίσκεται στις προηγούμενες καταθέσεις μαρτύρων και στους γονείς που επιμένουν ότι έχασαν το παιδί τους ή στη σημερινή μαρτυρία πρόσφυγα που τους διαψεύδει».

Υπογραμμίζει πως για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ «η απάντηση σε αυτήν την ανατριχιαστική κατάσταση που περιγράφεται σήμερα στην Καθημερινή, δεν είναι το μικροκομματικό παιχνίδι σκοπιμοτήτων που για άλλη μια φορά επιχειρεί ο κος Οικονόμου αλλά η διεκδίκηση ευρωπαϊκών και ευρωτουρκικών συμφωνιών για μείωση των ροών και αντιμετώπιση των διακινητών, με σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Εκεί πρέπει να επικεντρώνεται η προστασία συνόρων». Αλλά, σχολιάζει καταληκτικά, «για την κυβέρνηση Μητσοτάκη που θέλει την Ελλάδα, δεσμοφύλακα που αναλαμβάνει τις βρώμικες ευθύνες μιας Ευρώπης- φρούριο, αυτά είναι ψιλά γράμματα».