Εν όψει της εκλογικής διαδικασίας στο ΠΑΣΟΚ και μετά την ολοκλήρωση του PSI, όλοι αναμένουν τη δήλωση παραίτησης του Ευάγγελου Βενιζέλου από το υπουργείο Οικονομικών.
Αυτό βέβαια, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, καθώς οι στενοί συνεργάτες του κ. Βενιζέλου λένε πως αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα και απαιτηθεί η συμμετοχή του, αφού αυτός χειρίζεται το PSI, δεν θα αφήσει τη θέση του.
Παρά τις εσωκομματικές διαδικασίες, θα προτιμήσει να παραμείνει στο υπουργείο από το να κάνει προεκλογική καμπάνια, ανεξαρτήτως αν έχει ή όχι αντίπαλο.
Ο ίδιος, άλλωστε, προωθεί η διαδικασία της εκλογής νέου προέδρου να γίνει από το συνέδριο ή την εθνική συνδιάσκεψη και όχι από τη βάση, κάτι που αφενός μεν δεν θα απαιτεί την παρουσία του σε όλη την Ελλάδα, αφετέρου δεν θα είναι τόσο χρονοβόρα η απασχόλησή του με την εσωκομματική προεκλογική περίοδο.
Η παραίτηση ή μη του κ. Βενιζέλου ενδέχεται να συνδεθεί και με τον τρόπο εκλογής νέου προέδρου. Στην περίπτωση δηλαδή που η εκλογή νέου προέδρου γίνει από τη βάση και στηθούν κάλπες σε όλη τη χώρα, είναι πιθανότερο ο κ. Βενιζέλος να παραιτηθεί από την κυβέρνηση.
Ένας άλλος λόγος που ο κ. Βενιζέλος επιθυμεί να απεμπλακεί από τα κυβερνητικά καθήκοντα, είναι επειδή θέλει να περάσει ένα διάστημα ασχολούμενος μόνο με το ΠΑΣΟΚ, τόσο για να συσπειρώσει το κόμμα, όσο και για να μεσολαβήσει ένα χρονικό διάστημα που το όνομά του δεν θα συνδέεται με σκληρές και αντιλαϊκές αποφάσεις.
Αντικαταστάτες του κ. Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών φέρονται να είναι ή ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος (σε διπλό ρόλο) ή ο στενός συνεργάτης του και επί χρόνια προσωπικός φίλος του κ. Τάσος Γιαννίτσης.
Η πρώτη περίπτωση πήρε πόντους μετά τη συμμετοχή του κ. Παπαδήμου στο Eurogroup, όπου συμμετέχουν μόνο οι υπουργοί Οικονομικών.
Ωστόσο δεν αποκλείεται να χρειαστεί η συμμετοχή του κ. Γιαννίτση, καθώς ο κ. Παπαδήμος εκ των πραγμάτων δεν θα μπορεί να επιβλέπει τα καθημερινά και μικρότερης σημασίας θέματα του υπουργείου.
Βέβαια, στη δεύτερη περίπτωση θα «χηρέψει» η θέση του υπουργού Εσωτερικών.
Εκεί αναμένεται είτε να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών μαζί με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο Δημήτρης Ρέππας είτε να αναλάβει ένας εκ των δύο υφυπουργών, Πάρις Κουκουλόπουλος και Φώφη Γεννηματά είτε να οριστεί νωρίτερα από το προβλεπόμενο υπηρεσιακός υπουργός εν όψει των εθνικών εκλογών.
Στην τελευταία περίπτωση θα ανοίξει ο δρόμος προς τις εθνικές εκλογές και με τον πλέον επίσημο τρόπο.