Σε απόγνωση οι ελληνικές επιχειρήσεις

«Σφίγγει» όλο και περισσότερο η θηλιά γύρω από τους επιχειρηματίες, μιας και οι πιστώσεις από το εξωτερικό  έχουν σχεδόν εξαφανιστεί ενώ οι προβλέψεις για ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά είδη μόνο αισιόδοξα μηνύματα δεν αφήνουν.

Σε διεθνή οικονομική απομόνωση οδηγείται βήμα-βήμα η Ελλάδα καθώς πλέον μεγάλοι ασφαλιστικοί οίκοι σταμάτησαν να ασφαλίζουν εξαγωγές προς τη χώρα μας δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας στις ελληνικές επιχειρήσεις, που πλέον πρέπει να πληρώσουν τοις μετρητοίς για να πραγματοποιήσουν τις εισαγωγές τους.

Οσο παρατείνεται η πολιτική αβεβαιότητα και η οικονομική κρίση βαθαίνει οι ξένοι εκτιμούν ότι αυξάνονται μέρα με τη μέρα οι πιθανότητες εξόδου της χώρας μας από το ευρώ. Οι ξένες επιχειρήσεις «κουμπώνονται» στις συναλλαγές με τις ελληνικές επιχειρήσεις, όπως ήδη φάνηκε στον τουρισμό, στο εμπόριο και στις μεταφορές, ενώ οι πολυεθνικές που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα παίρνουν τα μέτρα τους διατηρώντας ελάχιστα μετρητά στα ταμεία τους.

Οι εισαγωγές πρώτων υλών για τις επιχειρήσεις γίνονται με δυσκολία καθώς οι εγγυητικές επιστολές ελληνικών τραπεζών δεν γίνονται δεκτές για συναλλαγές στο εξωτερικό προκαλώντας σημαντικά προβλήματα σε ελληνικές βιομηχανίες και επιχειρήσεις που εξαρτούν την παραγωγή και τη λειτουργία τους από εισαγόμενες πρώτες ύλες και προϊόντα.

Και όλα αυτά τα φαινόμενα βέβαια ενισχύθηκαν μετά την απόφαση των μεγάλων διεθνών οργανισμών ασφάλισης πιστώσεων, της Coface, της Euler-Hermes και της Atradius, να σταματήσουν να ασφαλίζουν τις ελληνικές εισαγωγές, δηλαδή τις αποστολές προϊόντων των ξένων επιχειρήσεων προς την ελληνική αγορά.

Αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η συνολική αξία των εισαγωγών στην ελληνική αγορά στη διάρκεια του 2011 ανήλθε στα 54 δισ. ευρώ, μπορεί κανείς να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος. Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, μετά τη διακοπή κάλυψης από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες πιστώσεων θα απαιτηθούν περί τα 20 δισ. ευρώ μετρητά για να προμηθευτεί η ελληνική αγορά πρώτες ύλες, καύσιμα, φάρμακα και άλλα προϊόντα.

Στην περίπτωση που η κατάσταση αυτή παραταθεί – σε ένα πιθανό ενδεχόμενο αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης ή πλήρους διακοπής της βοήθειας από τους ευρωπαίους εταίρους -, τότε σταδιακά η οικονομία θα απομονώνεται και, όπως λένε οικονομολόγοι, θα θυμίζει «Αλβανία του παρελθόντος».

Ανατιμήσεις προιόντων

Αυξήσεις τιμών παρατηρούνται στα προϊόντα καπνού, χημικών προϊόντων, βασικών μετάλλων, ποτοποιίας, τροφίμων και φαρμακευτικών προϊόντων. Στις κατηγορίες του κρέατος και των τυροκομικών προϊόντων – όλη η επαγγελματική και βιομηχανική αγορά δουλεύει μόνο με εισαγόμενα τυροκομικά προϊόντα – οι ανατιμήσεις είναι σημαντικές (π.χ., η γαλοπούλα από 3,20 ως 3,30 ευρώ το κιλό αυξήθηκε στα 4,75 ευρώ το κιλό). Παράλληλα όμως – και είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος – οι επιπτώσεις στη δομή της αγοράς θεωρείται ότι θα είναι καταλυτικές. Εκτιμάται, δηλαδή, ότι χιλιάδες μικρές εισαγωγικές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σύντομα σε κατάρρευση αφού δεν έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν τοις μετρητοίς ή προκαταβάλλοντας τα χρήματα που απαιτούνται για την εισαγωγή των προϊόντων.

Υπολογίζεται ότι περίπου 200.000 μικρές εισαγωγικές επιχειρήσεις κινδυνεύουν άμεσα. Από την άλλη πλευρά, οι ξένοι εξαγωγείς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την ελληνική αγορά, απλώς θα αναθέσουν την αντιπροσώπευση των προϊόντων τους σε μεγαλύτερα εισαγωγικά δίκτυα τα οποία διαθέτουν ισχυρότερη οικονομική επιφάνεια. Στην προκειμένη περίπτωση θα λειτουργήσει με έναν εξαιρετικά βίαιο τρόπο η διαδικασία της συγκέντρωσης του εισαγωγικού εμπορίου.