>Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε ο χρυσός

>
Σε νέο ιστορικό υψηλό τερμάτισε τις συναλλαγές της Πέμπτης ο χρυσός αν και περιόρισε σημαντικά τα κέρδη του μετά την ανάκαμψη του αμερικανικού δολαρίου και τις δηλώσεις του προέδρου της Fed ότι η κεντρική τράπεζα δεν πρόκειται να αναλάβει άμεσα νέα μέτρα για την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης.

Το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Αυγούστου κέρδισε 3,80 δολ. ή 0,2% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 1.589,30 δολ. ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ενώ στα υψηλά της ημέρας έφτασε τα 1.594,90 δολ. ανά ουγγιά.

Οι επενδυτές στρέφονται στο πολύτιμο μέταλλο καθώς εντείνεται η αβεβαιότητα για τις μακροοικονομικές εξελίξεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη, εκτιμούν οι αναλυτές.

Η χθεσινή προειδοποίηση της Moody΄s ότι έχει θέσει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ καθώς πλησιάζει η προθεσμία της 2ας Αυγούστου για την επίτευξη συμφωνίας στην αύξηση του ανώτατου ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες τις προοπτικές της οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ.

Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και το ασήμι με το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου να κερδίζει 54 cents ή 1,4% κλείνοντας στα 38,69 δολ. ανά ουγγιά μετά το χθεσινά άλμα σε ποσοστό 7,1%.

Στον αντίποδα μικρές απώλειες σημείωσε ο χαλκός με το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου να χάνει 2 cents, ή 0,5% κλείνοντας στα 4,38 δολ. η λίβρα.

Αναφορικά με την πορεία των υπόλοιπων μετάλλων, η πλατίνα Οκτωβρίου κέρδισε 7,30 δολ. ή 0,4% στα 1.774,30 δολ. ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο Σεπτεμβρίου έχασε 65 cents ή 0,1% στα 783,35 δολ. ανά ουγγιά.