Στη «φάκα» των νέων καμερών ο Τσιτσιπάς: Έτρεχε με 210 χλμ στην Αττική Οδό – Του πήραν το δίπλωμα για 1 χρόνο

Βαρύ πρόστιμο επιβλήθηκε στον Στέφανο Τσιτσιπά, ο οποίος καταγράφηκε από τις νέες «έξυπνες κάμερες» που έχουν εγκατασταθεί στους δρόμους και αποστέλλουν πλέον τις παραβάσεις απευθείας μέσω του gov.gr.

Ο 27χρονος τενίστας εντοπίστηκε από το σύστημα να κινείται στην Αττική Οδό με ταχύτητα 210 χλμ./ώρα, οδηγώντας το πολυτελές αυτοκίνητο που έχει στην κατοχή του. Η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας ήταν ιδιαίτερα μεγάλη και έτσι συγκαταλέγεται στους πρώτους οδηγούς που έλαβαν ψηφιακή κλήση μέσω της πλατφόρμας.

Το πρόστιμο που του επιβλήθηκε ανέρχεται στα 2.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται και αφαίρεση του διπλώματος για έναν χρόνο.

Αυτές οι νέες κάμερες χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να ανιχνεύουν αυτόματα διάφορες παραβάσεις, όπως υπερβολική ταχύτητα, μη χρήση ζώνης ή κράνους, χρήση κινητού στο χέρι και παραβίαση κόκκινου σηματοδότη. Το πρόστιμο αποστέλλεται πλέον ψηφιακά μέσω του gov.gr αντί να βγαίνει χειρόγραφα ή να επιδίδεται από αστυνομικό.

Οι κάμερες έχουν τη δυνατότητα λήψης 5 φωτογραφιών και βίντεο ακόμη σε χαμηλό φωτισμό. Προκειμένου να τηρηθεί η προστασία των προσωπικών δεδομένων, καταγράφεται μονάχα το πίσω μέρος του οχήματος ώστε να μη διακρίνονται οι επιβαίνοντες. Το σχετικό υλικό θα αποστέλλεται μέσω ηλεκτρονικού δικτύου VPN χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση και έχοντας αποκλειστική πρόσβαση μόνο η αστυνομία.

Στην πρώτη φάση του προγράμματος χρήσης τέτοιων καμερών έχει εγκριθεί η τοποθέτηση 388 έξυπνων καμερών σε κεντρικές οδικές αρτηρίες ολόκληρου του Λεκανοπεδίου. Ένας μικρός αριθμός έξυπνων καμερών θα τοποθετηθεί και στη Θεσσαλονίκη και στα σχέδια είναι να τοποθετηθούν εντός του 2026 περί τις δύο χιλιάδες τέτοιες κάμερες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Οι κάμερες λειτουργούν 24/7 και καταγράφουν παραβάσεις. Το υλικό (φωτογραφίες και βίντεο) διαβιβάζεται ηλεκτρονικά σε κέντρο διαχείρισης, όπου γίνεται έλεγχος και επιβεβαίωση της παράβασης. Στη συνέχεια, ο ιδιοκτήτης του οχήματος ενημερώνεται ψηφιακά για την κλήση. Θα υπάρχει επίσης ενημέρωση μέσω SMS, ενώ η δυνατότητα ψηφιακής δήλωσης του οδηγού (εφόσον δεν είναι ο ιδιοκτήτης) παραμένει.

Οι παραβάσεις που καταγράφονται αφορούν την υπερβολική ταχύτητα, την παραβίαση κόκκινου σηματοδότη, τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας ή κράνους, τη χρήση κινητού τηλεφώνου στο χέρι και άλλες παραβάσεις που μπορεί να περνούσαν απαρατήρητες.