Σφοδρή κακοκαιρία αναμένεται να σαρώσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας τις επόμενες ώρες

Σφοδρή κακοκαιρία αναμένεται να σαρώσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας τις επόμενες ώρες, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές καταιγίδες, τις χαλαζοπτώσεις, τους ισχυρούς ανέμους και τις πυκνές χιονοπτώσεις, ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα Επτάνησα και στα δυτικά ηπειρωτικά, οι οποίες τοπικά θα συνοδεύονται από αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα και χαλαζοπτώσεις. Τα ισχυρά φαινόμενα προοδευτικά θα κινηθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν το σύνολο της χώρας. Λιγότερα θα είναι τα φαινόμενα στην Κρήτη και μέχρι αργά το απόγευμα στη Θράκη. Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Βορειοδυτικής, Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας (ενδεικτικά υψόμετρα πάνω από τα 600 μέτρα και πάνω από τα 300-400 μέτρα στη Μακεδονία). Χιονοπτώσεις αναμένονται σε πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -3 έως 3 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -1 έως 8, στην Ήπειρο από 1 έως 11 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 2 έως 10, στη Δυτική και Νότια Πελοπόννησο από 6 έως 14 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 4 έως 12, στα Επτάνησα από 9 έως 14 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 5 έως 12 και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 9 έως 17-18 βαθμούς Κελσίου.

Στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις 6-7 μποφόρ, με προοδευτική ενίσχυση τοπικά στα 8 μποφόρ και στο υπόλοιπο Αιγαίο νοτιοανατολικοί με 7-8 μποφόρ και ενδεχομένως πρόσκαιρα τοπικά 9 μποφόρ.

Ο καιρός στην Αττική

Στην Αττική περιμένουμε τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κυρίως τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βορειοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 3-4 μποφόρ και γρήγορα νοτιοανατολικοί με εντάσεις έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 12-13 βαθμούς.

Ο καιρός στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε βροχές και πιθανόν καταιγίδες. Παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και σε ημιορεινά τμήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 3-5 μποφόρ και από το απόγευμα βόρειοι με ίδιες εντάσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 7 βαθμούς.

Ο καιρός σε όλη την Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και στα παράκτια καταιγίδες με πιθανές χαλαζοπτώσεις στη Μακεδονία, οι οποίες από το μεσημέρι θα επακταθούν και στη Θράκη, τοπικά ισχυρές από το απόγευμα στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και από νωρίς το βράδυ στη Θράκη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά-ημιορεινά αλλά σε περιοχές με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στη δυτική Μακεδονία και την κεντρική Μακεδονία και από νωρίς το βράδυ στην ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 400-500 μέτρα και πάνω).
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6, από το απόγευμα στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ ενώ στα κεντικά θα γίνουν βόρειοι βορειοδυτικοί.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές, σποραδικές καταιγίδες και στα θαλάσσια-παράκτια τοπικές χαλαζοπτώσεις, τοπικά ισχυρές μέχρι το μεσημέρι.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στην Ήπειρο (ενδεικτικό υψόμετρο τα 400-500 μέτρα και πάνω) και στη δυτική Στερεά (ενδεικτικό υψόμετρο τα 700-800 μέτρα και πάνω).
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές, σποραδικές καταιγίδες και στα θαλάσσια-παράκτια τοπικές χαλαζοπτώσεις. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, από τις πρωινές ώρες στην ανατολική Πελοπόννησο και βαθμιαία στην κεντρική Στερεά και τη Θεσσαλία με εξασθένηση από το απόγευμα και από τις προμεσημβρινές ώρες στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες με εξασθένηση το βράδυ.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά-ημιορεινά, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στη Θεσσαλία (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω) και την κεντρική Στερεά (ενδεικτικό υψόμετρο τα 700-800 μέτρα και πάνω).
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί και στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Από το απόγευμα, στα νότια θα γίνουν νότιοι και στα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί και τοπικά θα ενισχυθούν στα 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα στις Κυκλάδες θα είναι κατά τόπους ισχυρά και θα συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις.
Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 5 με 7, από το μεσημέρι τοπικά 8 και βαθμιαία στα ανατολικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Από νωρίς το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου οι βροχές θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν ισχυρές καταιγίδες με τοπικές χαλαζοπτώσεις.
Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 5 με 7, τις πρωινές ώρες στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί, από το απόγευμα 8 βαθμιαία τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές, σποραδικές καταιγίδες και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά από τις προμεσημβρινές ώρες και το βράδυ θα εξασθενήσουν.
Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.
Ανεμοι: Ανατολικοί 4 με 6, βαθμιαία νοτιοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ και από το απόγευμα στα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Κλειστά τα σχολεία σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ναύπλιο

Τα σχολεία στην Ζάκυνθο την Ιθάκη, την Κεφαλονιά και το Ναύπλιο θα μείνουν κλειστά, μετά από ανακοίνωση των δημάρχων τους.

Ζάκυνθος

Ο δήμαρχος Ζακύνθου, Νικήτας Αρετάκης, ανακοίνωσε πως τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν κλειστά  καθώς και οι ιδιωτικοί και δημοτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, λόγω των ισχυρών καιρικών φαινομένων.

Άργος – Ναύπλιο

Με απόφαση του δημάρχου Άργους Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσου σήμερα όλοι οι Δημοτικοί, Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου, τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα ΚΔΑΠ να παραμείνουν κλειστά.

Σύμφωνα με ενημέρωση του Δήμου θα εκδοθεί νέα ανακοίνωση μέσα στο επόμενο 24ωρο για την λειτουργία ή μη των σχολικών μονάδων την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου.

Παράλληλα και στον δήμο Ναυπλιέων, αύριο θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία, προληπτικά.

Την ίδια στιγμή, στην Πρέσπα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα ξεκινήσουν σήμερα δύο ώρες αργότερα, στις 10:00 π.μ, ενώ ο παιδικός σταθμός θα λειτουργήσει κανονικά.