Τη δημιουργία κρατικού τραπεζικού πυλώνα εξετάζει η νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες. Το σενάριο αυτό εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο της κυβέρνησης που περιλαμβάνει τρεις βασικούς άξονες: Την ευρωστία του τραπεζικού συστήματος, την ανταγωνιστικότητα και τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Το σενάριο του κρατικού τραπεζικού πυλώνα αφορά τη συνένωση όλων των τραπεζών στις οποίες έχει άμεση συμμετοχή το ελληνικό δημόσιο, με πόλο έλξης την Εθνική Τράπεζα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική κυβέρνηση για το σκοπό αυτό θα ενθάρρυνε την απορρόφηση των ΑΤΕbank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από την Εθνική Τράπεζα. Ωστόσο, πριν από την απορρόφηση των δύο κρατικών τραπεζών από την Εθνική Τράπεζα, θα προηγηθεί -σύμφωνα με το ίδιο σενάριο- ο διαχωρισμός της ATEbank και του Τ.Τ. σε «καλή» και «κακή» τράπεζα και οι επανακεφαλαιοποιήσεις των «καλών» τραπεζών που θα προκύψουν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Λύση στο πρόβλημα
Η κυβέρνηση, με αυτό το σχέδιο, λύνει και ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει από το PSI+ στους ισολογισμούς της ATEbank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Οι δύο τράπεζες, μετά την ολοκλήρωση του εθελοντικού προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων με «κούρεμα» 74,2% στην καθαρή παρούσα αξία, πρέπει να επανακεφαλαιοποιηθούν για να καταστούν βιώσιμες. Επειδή, όμως, ο τρόπος επανακεφαλαιοποίησής τους καθορίζει και το μέλλον των δύο τραπεζών, κρίθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ότι μία τέτοια απόφαση δε συνίσταται μόνο από οικονομικά κριτήρια, αλλά και από πολιτικά.
Θα ήταν τελείως διαφορετικές οι επιπτώσεις στην περίπτωση που αποφασιζόταν να εκκαθαριστούν οι τράπεζες, από εκείνη που θα προέβλεπε το διαχωρισμό τους ή τη συγχώνευσή τους με άλλη μεγαλύτερη και υγιέστερη τράπεζα. Γι αυτό κρίθηκε αναγκαίο το θέμα αυτό να το διαχειριστεί η νέα κυβέρνηση που προέκυψε από τις εθνικές εκλογές. Έτσι, ο κύριος μέτοχος των δύο τραπεζών, το ελληνικό δημόσιο, ζήτησε και έλαβε παράταση για τη δημοσίευση των ισολογισμών των δύο κρατικών τραπεζών μέχρι το τέλος του Αυγούστου του 2012.
Ανακεφαλαιοποίηση
Μέχρι τότε, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει αποφασίσει την πορεία των δύο τραπεζών στις οποίες το ελληνικό δημόσιο έχει άμεση συμμετοχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα αντιδρά στο ενδεχόμενο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου από το ελληνικό δημόσιο. Εχουν πολλάκις διαμηνύσει οι πιστωτές της χώρας, μέσω διαφόρων εκθέσεων που έχουν κατά καιρούς συντάξει, ότι δε θα πρέπει να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός και επομένως ο Ελληνας φορολογούμενος, ενώ παράλληλα θα μπορούσαν να αντλήσουν κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μόνο για το διαχωρισμό τους σε «καλή» και «κακή». Αλλωστε, στα συνολικά 50 δισ. ευρώ, έχουν προβλεφθεί και εκείνα τα κεφάλαια που θα κατευθυνθούν σε τράπεζες που η Τράπεζα της Ελλάδος, η τρόικα και η κυβέρνηση κρίνουν ότι θα πρέπει να διαχωριστούν.
Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό δημόσιο στην ATEbank κατέχει περίπου το 97% και στο Τ.Τ. περίπου το 44,6% μαζί με τη συμμετοχή των ΕΛ.ΤΑ. Στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κατέχουν, επίσης, από 6% οι τράπεζες Εθνική και Eurobank.
Η δημιουργία ενός μεγαλύτερου σχήματος με την απορρόφηση της ATEbank και του Τ.Τ. από την Εθνική Τράπεζα έχει προκριθεί από τη νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προκειμένου να καταστεί δυνατή η διοχέτευση ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Κατ’ ουσίαν, μετά την ανακεφαλαιοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα καταστεί δυνατή η εκμετάλλευση των καταθέσεων, οι οποίες θα απελευθερωθούν, αφού μέχρι τώρα χρηματοδοτούν τα «κακά» στοιχεία του ενεργητικού της. Και έτσι, θα υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο δανεισμού.
Εθνική Τράπεζα
Παράλληλα, όπως και σε κάθε άλλη συγχώνευση, θα δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακος και κόστους και εσόδων, οι οποίες θα επιταχύνουν την πορεία επιστροφής της νέας τράπεζας στην κερδοφορία.
Αυτό θα συμβεί υπό την αίρεση ότι και η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει, με αποτέλεσμα να αρχίσει να μειώνεται ο ρυθμός αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και επομένως και οι προβλέψεις που εγγράφει η τράπεζα στον ισολογισμό της.
Σύμφωνα με πηγές, η νέα διοίκηση της τράπεζας αλλά και η κυβέρνηση εξετάζουν τρόπους με τους οποίους η ΕΤΕ θα μπορέσει σε εύλογο χρονικό διάστημα να αποπληρώσει τα κεφαλαία που θα δανειστεί από ΤΧΣ. Με δεδομένες τις πρόσφατες εξαγορές τραπεζών στην Τουρκία, η σημερινή αξία της Finansbank αποτιμάται σε πάνω από 4 δισ. ευρώ ή περίπου 1,5 φορά τη λογιστική της αξία, σύμφωνα με τραπεζικούς και χρηματιστηριακούς αναλυτές. Η αξία αυτή είναι περίπου τα μισά κεφάλαια που θα δανειστεί η Εθνική Τράπεζα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μέσω του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης. Επομένως, για την πλήρη αποπληρωμή του προγράμματος επανακεφαλαιοποίησης θα απαιτηθούν άλλα 4 – 4,5 δισ. ευρώ από την τράπεζα, τα οποία σταδιακά θα μπορούσαν να προκύψουν μέσω της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και της αντίστοιχης αύξησης των τιμών αποτίμησης του χαρτοφυλακίου ομολόγων της, όπως και η τελική επαναφορά της στην κερδοφορία.
- Πριν από την απορρόφηση των δύο κρατικών τραπεζών από την Εθνική Τράπεζα, θα προηγηθεί -σύμφωνα με το ίδιο σενάριο- ο διαχωρισμός της ATEbank και του Τ.Τ. σε «καλή» και «κακή» τράπεζα
SG: Εξοδος από Ελλάδα και Γενική
Στρατηγική εξόδου από την ελληνική αγορά αναζητά η γαλλική τράπεζα Societe Generale για την ελληνική θυγατρική της Geniki Bank. Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του γενικού οικονομικού διευθυντή του ομίλου Societe Generale, Bertrand Badre, η γαλλική μητρική έχει διακόψει τη γραμμή χρηματοδότησης προς τη Geniki και εξετάζει πιθανές στρατηγικές εξόδου από την Ελλάδα, που πλήττεται βαθιά από την ύφεση. Την είδηση αυτή μετέδωσε χθες το Reuters, επικαλούμενο αναλυτές που μίλησαν με το γενικό οικονομικό διευθυντή της Societe Generale.
«Είναι σαφές ότι η Societe Generale (μητρική της Geniki Bank) αναζητά μία πόρτα εξόδου», δήλωσε ένας από τους αναλυτές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, ο Alex Koagne της Natixis. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο κ. Badre είχε, επίσης, πει ότι η γραμμή χρηματοδότησης για την Geniki είχε κοπεί εντελώς.