Τη Δευτέρα στην Αθήνα τρόικα, Χαν και Ράιχενμπαχ

Την προσεχή Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου, θα «συμπέσουν» στην Αθήνα όλοι μαζί οι εκπρόσωποι των διεθνών θεσμών που ασχολούνται με την ελληνική υπόθεση. Αναμένονται από την Κυριακή οι επικεφαλής της τρόικας, κύριοι Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ),Ματίας Μορς (Κομισιόν) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), ο Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική της ΕΕ κ. Γιοχάνες Χαν (αρμόδιος το ΕΣΠΑ) και ο επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης» κ. Χορστ Ράιχενμπαχ.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η τεχνική ομάδα της τρόικας (ΕΚΤ) και οι αρχηγοί της αποστολής είναι προγραμματισμένο να φτάσουν στην Αθήνα την Κυριακή και να παραμείνουν όλη την επόμενη εβδομάδα. Ο σκοπός αυτής της «διερευνητικής αποστολής», όπως χαρακτηρίζεται, είναι η εξέταση της προόδου στην εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος και η «πρώτη ανταλλαγή απόψεων για θέματα που σχετίζονται με ένα πιθανό δεύτερο πρόγραμμα».

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα υπάρξουν πιέσεις για νέα μέτρα, με δεδομένο τον εκτροχιασμό που φέρνει η υστέρηση των εσόδων και τις (ανεπίσημες) προβλέψεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών για έλλειμμα άνω του 9,5% του ΑΕΠ εφέτος, κάτι που θα σημάνει σοβαρή απόκλιση από το στόχο του 9% που υπάρχει στον Προϋπολογισμό του 2012.

Ο Επίτροπος Χαν θα συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα με τον υπουργό Ανάπτυξης κ.Μιχ. Χρυσοχοΐδη και με τους περισσότερους υπουργούς κυβένρησης με θέμα την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ. Σε ορισμένες από τις συναντήσεις θα συνοδεύεται από τον κ. Ράιχενμπαχ. Σκοπός της επίσκεψης του επιτρόπου είναι η ενημέρωση και η αξιολόγηση των ενεργειών της ελληνικής πλευράς στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη επίσκεψή του τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα θα συζητηθεί το νέο τοπίο που διαμορφώνεται μετά την τελική έγκριση της αύξησης της κοινοτικής χρηματοδότησης για το ΕΣΠΑ στο 95%.