Τη σύλληψη του Νικολάς Μαδούρο και της συζύγου του ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ – Όλες οι αντιδράσεις – Τι λένε Μόσχα, ΕΕ

upd 14.59. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέλαβαν τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και τη σύζυγό του και τους μετέφεραν αεροπορικώς εκτός της χώρας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής διεξήγαγαν επιτυχώς ένα μεγάλης κλίμακας πλήγμα εναντίον της Βενεζουέλας και του ηγέτη της, του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος συνελήφθη μαζί με τη σύζυγό του και μεταφέρθηκαν αεροπορικώς εκτός της Χώρας», έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social.

Ο αμερικανός Πρόεδρος πρόσθεσε στην ανάρτησή του ότι «η επιχείρηση διεξήχθη σε συνεργασία με τις αμερικανικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου» και πως «λεπτομέρειες θα ακολουθήσουν», καθώς «θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου σήμερα στις 11:00 (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας) στο Μαρ-α-Λάγκο».

 Ντόναλντ Τραμπ: Οι επιδρομές στην Βενεζουέλα ήταν αποτέλεσμα «πολύ καλού σχεδιασμού»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα New York Times ότι οι αμερικανικές επιθέσεις στη Βενεζουέλα που οδήγησαν στη σύλληψη του προέδρου της χώρας, Νικολάς Μαδούρο ήταν αποτέλεσμα «πολύ καλού σχεδιασμού»

«Ήταν μια εξαιρετική επιχείρηση, στην πραγματικότητα», είπε ο Τραμπ.

 Αμερικανοί κομάντος της Δύναμης Δέλτα αιχμαλώτισαν τον πρόεδρο Μαδούρο (CBS News)

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας αιχμαλωτίστηκε σήμερα από κομάντος της Δύναμης Δέλτα (Delta Force), μονάδας ειδικών αποστολών του αμερικανικού στρατού, όπως δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS News.

Κομάντος αυτής της επίλεκτης μονάδας είχαν επίσης διεξαγάγει το 2019 την επιχείρηση στη Συρία, κατά την οποία σκοτώθηκε ο πρώην ηγέτης της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Τελείωσε η αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση, δηλώνει Αμερικανός γερουσιαστής, επικαλούμενος τον ΥΠΕΞ Ρούμπιο

Ο Αμερικανός Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μάικ Λι δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο του είπε ότι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο συνελήφθη από τις αμερικανικές δυνάμεις για να του ασκηθεί ποινική δίωξη και να δικαστεί στις ΗΠΑ. Πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ ολοκλήρωσαν τη στρατιωτική τους επιχείρηση στη Βενεζουέλα μετά τη σύλληψη του Μαδούρο. «(Ο Ρούμπιο) προβλέπει πως δεν υπάρξει καμία περαιτέρω ενέργεια στη Βενεζουέλα τώρα που ο Μαδούρο βρίσκεται υπό κράτηση στις ΗΠΑ», έγραψε ο Λι στο X ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, όπως είπε.

Η υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Παμ Μπόντι ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και η σύζυγός του Σίλια Φλόρες, θα αντιμετωπίσουν ποινικές κατηγορίες μετά την απαγγελία κατηγοριών εις βάρος τους σε δικαστήριο στη Νέα Υόρκη.

“Κατηγορίες απαγγέλθηκαν κατά του Νικολάς Μαδούρο και της συζύγου του, Σίλια Φλόρες, στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης.

Ο Νικολάς Μαδούρο κατηγορείται για συνωμοσία περί ναρκο-τρομοκρατίας, συνωμοσία για εισαγωγής κοκαΐνης, κατοχή πολυβόλων όπλων και μηχανισμών καταστροφής και συνωμοσία για κατοχή πολυβόλων όπλων και μηχανισμών καταστροφής κατά των ΗΠΑ”, δήλωσε η Μπόντι με ανάρτηση στο Χ.

Η Βενεζουέλα ζήτησε επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε η Βενεζουέλα μετά την στρατιωτική επίθεση που δέχθηκε από τις ΗΠΑ τα ξημερώματα.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο βενεζουελάνος υπουργός Εξωτερικών Ιβάν Χιλ αναφέρει: «Αντιμέτωποι με την εγκληματική επίθεση που εξαπέλυσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ εναντίον της χώρας μας, έχουμε ζητήσει επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, του οργάνου που είναι αρμόδιο για την τήρηση του διεθνούς δικαίου. Καμία άνανδρη επίθεση δεν θα λυγίσει αυτόν τον λαό, ο οποίος θα αναδειχθεί νικητής».

Η ΕΕ ζήτησε αυτοσυγκράτηση και σεβασμό του διεθνούς δικαίου στη Βενεζουέλα

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας ζήτησε αυτοσυγκράτηση και σεβασμό του διεθνούς δικαίου στη Βενεζουέλα, μετά την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τη «σύλληψη» του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο.

Με ανάρτηση στο Χ η Κάλας δήλωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, στον οποίο επανέλαβε ότι η ΕΕ αμφισβητεί τη δημοκρατική νομιμοποίηση του Μαδούρο.

Ωστόσο, η Ευρωπαία αξιωματούχος τόνισε: «Σε κάθε περίπτωση, οι αρχές του διεθνούς δικαίου και ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να γίνονται σεβαστές. Απευθύνουμε έκκληση για αυτοσυγκράτηση».

Η ΜΟΣΧΑ

Η Μόσχα καταδίκασε την στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, δηλώνοντας ότι η «ιδεολογική εχθρότητα» επικράτησε της διπλωματίας, με τη ρωσική διπλωματία να ζητά «άμεσες» διευκρινίσεις σχετικά με την τύχη του Νικολάς Μαδούρο, υπογραμμίζοντας ότι είναι «εξαιρετικά ανήσυχη» από αναφορές ότι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας «απομακρύνθηκε βίαια» από τη χώρα.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι από τις αναφορές ότι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και η σύζυγός του απομακρύνθηκαν βίαια από τη χώρα μετά τη σημερινή επιθετικότητα των ΗΠΑ», τόνισε σε νεότερη ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ αναφορικά με τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα ζητώντας «άμεσες διευκρινίσεις σχετικά με την κατάσταση αυτή».

Η Βενεζουέλα είναι ο κύριος σύμμαχος της Ρωσίας στη Λατινική Αμερική, αν και η Μόσχα δεν προσφέρει βοήθεια στο Καράκας.

«Σήμερα το πρωί, οι ΗΠΑ διέπραξαν μια πράξη ένοπλης επιθετικότητας κατά της Βενεζουέλας. Αυτό είναι βαθιά ανησυχητικό και κατακριτέο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. «Τα προσχήματα που χρησιμοποιούνται για να δικαιολογήσουν τέτοιες ενέργειες είναι αβάσιμα», πρόσθεσε το υπουργείο.

 Η Ισπανία απευθύνει έκκληση για αποκλιμάκωση, η Γερμανία εκφράζει τη μεγάλη ανησυχία της, η Ιταλία παρακολουθεί τις εξελίξεις επικεντρώνοντας στην ιταλική κοινότητα της Βενεζουέλας

Yπουργός Εσωτερικών της Βενεζουέλας: «Θα νικήσουμε»

Η Ρωσία καταδικάζει την αμερικανική «ένοπλη επίθεση» εναντίον της Βενεζουέλας

Η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας δηλώνει πως η κυβέρνηση δεν γνωρίζει πού βρίσκεται ο Ν. Μαδούρο ούτε η σύζυγός του – Απαιτεί από τις ΗΠΑ «απόδειξη ζωής»

Οι διαταγές του προέδρου Μαδούρο προς τον στρατό της Βενεζουέλας παραμένουν σε ισχύ, δηλώνει η αντιπρόεδρος Ροντρίγκες

Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ: Ο Μαδούρο «θα λογοδοτήσει επιτέλους ενώπιον της δικαιοσύνης για τα εγκλήματά του»

Η Βενεζουέλα θα αντισταθεί στα ξένα στρατεύματα, διεμήνυσε ο υπουργός Άμυνας Βλαντιμίρ Παντρίνο Λόπες 

Πλήγματα εναντίον της Βενεζουέλας, η οποία κατηγορεί τις ΗΠΑ για «στρατιωτική επίθεση»

 Ισχυρές εκρήξεις στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας – Ενήμερες δηλώνουν οι ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο καταδικάζει την επίθεση με «πυραύλους» εναντίον του Καράκας

Το Ιράν καταδικάζει «την αμερικανική στρατιωτική επίθεση» εναντίον της Βενεζουέλας

Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ: Το Ιράν «δεν θα υποκύψει στον εχθρό»

ΚΚΕ: «Οι ΗΠΑ αιματοκυλούν και την Βενεζουέλα. Ο λαός της Βενεζουέλας θα νικήσει!»

Κολομβία: Ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με τη Βενεζουέλα

Μαξίμ Πρεβό: Η βελγική κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, σε συντονισμό με τους ευρωπαίους εταίρους

 Οι εγκαταστάσεις της κρατικής εταιρείας πετρελαίου PDVSA της Βενεζουέλας δεν υπέστησαν ζημιές από τις επιθέσεις των ΗΠΑ (πηγές)

Το Τρίνινταντ και Τομπάγκο δηλώνει ότι δεν είχε καμία συμμετοχή στις αμερικανικής στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Βενεζουέλα

Η Κούβα καταγγέλλει τις ΗΠΑ για «κρατική τρομοκρατία» κατά του λαού της Βενεζουέλας

Το Μεξικό καταδικάζει τη στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας

 

Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΥΠΕΡ ΗΠΑ

«Η Ουκρανία έχει υπερασπιστεί με συνέπεια το δικαίωμα των εθνών να ζουν ελεύθερα, χωρίς δικτατορία, καταπίεση και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το καθεστώς Μαδούρο έχει παραβιάσει όλες αυτές τις αρχές από κάθε άποψη. Οι δημοκρατικές χώρες και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο έχουν τονίσει τα εκτεταμένα εγκλήματα, τη βία, τα βασανιστήρια, την καταπίεση, την κατάχρηση όλων των βασικών ελευθεριών, την κλοπή ψήφων και την καταστροφή της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου από το καθεστώς του» έγραψε ο Αντρίι Σιμπίχα.

«Η Ουκρανία, μαζί με δεκάδες άλλες χώρες σε διάφορα μέρη του κόσμου, δεν έχει αναγνωρίσει τη νομιμότητα του Μαδούρο μετά τις νοθευμένες εκλογές και τη βία εναντίον των διαδηλωτών. Ο λαός της Βενεζουέλας πρέπει να έχει την ευκαιρία να ζήσει μια φυσιολογική ζωή, με ασφάλεια, ευημερία και ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το δικαίωμά του σε μια τέτοια φυσιολογική ζωή, σεβασμό και ελευθερία. Υποστηρίζουμε περαιτέρω εξελίξεις σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου, δίνοντας προτεραιότητα στη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Βενεζουελάνων. Ευχαριστούμε όλους όσους σε όλο τον κόσμο συμβάλλουν στην προστασία της ζωής» πρόσθεσε.

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Το Ισραήλ χαιρέτισε την απομάκρυνση του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ, μετά τη σύλληψη και την ανατροπή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Το Ισραήλ χαιρετίζει την απομάκρυνση του δικτάτορα που ηγήθηκε ενός δικτύου ναρκωτικών και τρομοκρατίας και ελπίζει στην επιστροφή της δημοκρατίας στη χώρα και σε φιλικές σχέσεις μεταξύ των κρατών», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ στο X.