Τι προβλέπουν οι διεθνείς οίκοι για τις ευρωπαϊκές μετοχές το 2023

Μπορεί το 2023 να ξεκίνησε στα καλύτερά του για τις ευρωπαϊκές μετοχές, όμως, οι αναλυτές δεν βλέπουν ότι το 2023 θα διατηρήσει ένα ράλι διεύρυνσης των κερδών.

Ο Stoxx 600 θα κλείσει το 2023 στις 452 μονάδες, σύμφωνα με τον μέσο όρο που προκύπτει από τις απαντήσεις που δόθηκαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg σε 19 χρηματιστηριακούς αναλυτές. Αυτό, ουσιαστικά ισοδυναμεί με 1,2% χαμηλότερα  από το κλείσιμο της Τετάρτης, παρόλο που τραπεζικοί όμιλοι όπως η Goldman Sachs και η Barclays αναβάθμισαν τις αξιολογήσεις τους σε σχέση με τη δημοσκόπηση του προηγούμενου μήνα.

Goldman Sachs

«Αν και έχουμε αυξήσει τους στόχους τιμών, εξακολουθούμε να περιμένουμε μόνο χαμηλές αποδόσεις», δήλωσε στο Bloomberg η αναλύτρια της Goldman, Sharon Bell, η οποία αυτόν τον μήνα αναβάθμισε την πρόβλεψή της στις 465 μονάδες από την προηγούμενη των 450 μονάδων. Προτείνει, μάλιστα ως πιο ασφαλείς εναλλακτικές τα ομόλογα και τα μετρητά με δεδομένο ότι οι κίνδυνοι για τις μετοχές αξιολογούνται ακόμη ως υψηλοί.

Barclays

«Εφόσον η αστάθεια των επιτοκίων υποχωρεί, οι μετοχές μπορούν να αντιμετωπίσουν μια ήπια ύφεση κερδών», δήλωσε ο Emmanuel Cau, της Barclays, ο οποίος αύξησε την πρόβλεψή του για το τέλος του έτους για τον Stoxx 600 σε 475 από 450 μονάδες, μια αύξηση περίπου 5% για το υπόλοιπο του έτους και βλέπει μια πιο ήπια υποχώρηση στις αποδόσεις των ευρωπαϊκών μετοχών κατά 6% το 2023 από το 12% που είχε προβλέψει νωρίτερα.

Bank of America

Για τον στρατηγικό αναλυτή της Bank of America Milla Savova, το ράλι στην Ευρώπη κάθε άλλο παρά συμβάδισε με τη συρρικνούμενη επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Σε περίπτωση που οι οικονομίες αποδυναμωθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις της BofA, η Savova βλέπει τον Stoxx 600 να πέφτει περίπου 20% στις 365 στα μέσα του έτους. Ωστόσο, αναμένει πως εφόσον ανακάμψουν οι ρυθμοί ανάκαμψης της οικονομίας, ο δείκτης θα φτάσει στις 430 μονάδες στο τέλος του έτους.

Οι επενδυτές παραμένουν από την πλευρά τους επιφυλακτικοί.  Σύμφωνα με την έρευνα του Ιανουαρίου της BofA για τους διαχειριστές ευρωπαϊκών κεφαλαίων, η πλειοψηφία πιστεύει ότι η αγορά δεν έχει πιάσει ακόμη το χαμηλότερο σημείο της, με το 73% των ερωτηθέντων να αναμένει νέο χαμηλό ως αντίδραση στη νομισματική σύσφιξη και την επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οι εκτιμήσεις αντιστράφονται: το 70% των ερωτηθέντων βλέπει άνοδο για τις ευρωπαϊκές μετοχές τους επόμενους 12 μήνες, έναντι 58% τον προηγούμενο μήνα.

UBS

Ο στρατηγικός αναλυτής της UBS, Gerry Fowler, θέτει τον στόχο στο τέλος του έτους στις 410 μονάδες για τον Stoxx 600, που ισοδυναμεί με πτώση περίπου 10% από τα τρέχοντα επίπεδα. Αφήνει, όμως, ανοιχτό το ενδεχόμενο ανοδικής στροφής, εάν οι επενδυτές συνεχίσουν να αποχωρούν από τις ΗΠΑ, καθώς το κέντρο της παγκόσμιας ανάπτυξης μεταφέρεται σε άλλα σημεία του πλανήτη..