>Το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ και οι αποφάσεις του Eurogroup στο Υπουργικό

>

Συνεδριάζει ξανά το Υπουργικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στις 10:00 το πρωί. Στο μενού της νέας συνεδρίασης βρίσκεται η ενημέρωση των υπουργών από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου για τις αποφάσεις του Eurogroupκαι για το νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Ακόμα αναμένεται επίσης να συζητηθούν οι θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει ο πρωθυπουργός στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, εφόσον αυτή πραγματοποιηθεί την Παρασκευή ή την επόμενη εβδομάδα όπως ανέφεραν κοινοτικές πηγές του πρακτορείου Reuters, ενδεχόμενο που συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες.

Ευρωπαίος διπλωμάτης ανέφερε στο Reuters ότι κατά τη σύνοδο κορυφής θα συζητηθεί το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, καθώς και η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στη μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Οι λύσεις που θα προταθούν θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές από τους κύριους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας», ανέφερε ο διπλωμάτης, σημειώνοντας ότι η Σύνοδος πιθανόν θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Σειρά επαφών του πρωθυπουργού

Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε χθες συνεργασία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Λαμπρινίδη, τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρη Ρέππα, τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας Χάρη Παμπούκη, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη ώστε σε περίπτωση που συγκληθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες, να υπάρξει η σχετική προετοιμασία.

Στο μεταξύ, σε αποκλειστική συνέντευξή του στην εφ. Financial Times Deutschland ο πρωθυπουργός, καλεί την ΕΕ και το ΔΝΤ να επισπεύσουν τη λήψη αποφάσεων για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

«Η ατμόσφαιρα που επικρατεί δεν μας βοηθά να βγούμε από την κρίση», τονίζει και υπογραμμίζει πως η ανασφάλεια τρομάζει τους επενδυτές. Αν δεν έχουμε σύντομα την απόφαση ότι το δεύτερο πρόγραμμα θα προστατεύσει την Ελλάδα τότε θα υπονομευτεί το ίδιο το πρόγραμμα, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Θετικός εμφανίζεται έναντι των σχεδίων εταίρων της Ευρωζώνης για επαναγορά μέρους του χρέους από την ίδια την Ελλάδα με κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF, στο 50% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων.

Δυστυχώς, η Ευρώπη καθυστέρησε να ανταποκριθεί ακολουθώντας τα γεγονότα, παρά προλαβαίνοντας τις εξελίξεις, τονίζει σε γραπτή του δήλωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος και προσθέτει ότι ήρθε η ώρα των αποφάσεων και αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός εδώ και 18 μήνες έχει διατυπώσει σειρά προτάσεων για μια βιώσιμη λύση στο πρόβλημα.