Ένοχοι οι δύο πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες για την υπόθεση της Novartis και για τα δύο αδικήματα που κατηγορούνται, της ψευδούς καταμήνυσης και της ψευδούς κατάθεσης.
Ο πρώτος κατηγορούμενος Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης κρίθηκε ένοχος για ψευδή καταμήνυση σε βάρος των Άδωνι Γεωργιάδη, Ανδρέα Λοβερδου και Νίκου Μανιαδακη και ένοχος για ψευδή κατάθεση κατ’ εξακολούθηση για δύο πράξεις.
Η πρώην μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» κρίθηκε ένοχη για ψευδή καταμήνυση σε βάρος πέντε πολιτικών προσώπων, των Αδωνι Γεωργιάδη, Γιάννη Στουρνάρα, Ανδρέα Λοβερδου, Μάριου Σαλμά, Αντώνη Σαμάρα και ένοχη για ψευδή κατάθεση κατ’ εξακολούθηση για δύο πράξεις.
Οι δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι λόγω αμφιβολιών για το αδίκημα της ψευδούς καταμήνυσης για τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα τα οποία τους είχαν μηνύσει, επειδή με τις καταθέσεις τους τους είχαν εμπλέξει στην υπόθεση της Νοβάρτις.
Κατά την εισαγγελική της πρόταση, τον περασμένο μήνα, η εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει την ενοχή των δύο κατηγορουμένων μόνον για το ένα αδίκημα, αυτό της ψευδούς κατάθεσης. Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων έχουν ζητήσει ελαφρυντικά για τους εντολείς τους.
Δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την υπόθεση Novartis
Ευάγγελος Βενιζέλος για υπόθεση Novartis: Τα πρώτα βιολιά της σκευωρίας έχουν διαφύγει του δικαστικού ελέγχου
«Η καταδίκη των κουκουλοφόρων μαρτύρων (επισήμως πλέον ψευδομαρτύρων) της σκευωρίας Νοβάρτις είναι ένα βήμα που έγινε δυστυχώς με μεγάλη καθυστέρηση. Το θεσμικά ελλειμματικό και δυσάρεστο είναι ότι οι ενορχηστρωτές και τα πρώτα βιολιά της σκευωρίας έχουν διαφύγει του δικαστικού ελέγχου», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου μετά την ανακοίνωση των ποινών για τους δύο πρώην προστατευόμενους μάρτυρες στη δίκη Novartis.
