Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 2.380 μονάδες με οδηγούς ΔΕΗ, τράπεζες και blue chips – Στο επίκεντρο Lamda, Metlen και ΑΔΜΗΕ

Με ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, καταφέρνοντας να επανασυνδεθεί με την ανοδική τάση των τελευταίων μηνών, παρά τη μεταβλητότητα που εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τις κινήσεις των επενδυτών. Η εγχώρια αγορά ακολούθησε το θετικό κλίμα που επικράτησε στις διεθνείς αγορές, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υπερβεί εκ νέου το ψυχολογικό όριο των 2.380 μονάδων, κλείνοντας για πρώτη φορά από τον περασμένο Φεβρουάριο σε αυτά τα επίπεδα και πλησιάζοντας το φετινό υψηλό των 2.407,07 μονάδων.

Ο τραπεζικός κλάδος παρέμεινε ο βασικός μοχλός της ανόδου, επιβεβαιώνοντας τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στη φετινή πορεία της αγοράς. Ξεχώρισε η Alpha Bank, η οποία κατέγραψε την ισχυρότερη άνοδο μεταξύ των συστημικών τραπεζών, προσελκύοντας αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς οι αναλυτές εξακολουθούν να βλέπουν σημαντικά περιθώρια ανόδου για τον κλάδο, στηριζόμενοι τόσο στις ισχυρές κερδοφορίες όσο και στις γενναιόδωρες διανομές κεφαλαίου προς τους μετόχους.

Στο επίκεντρο των αγοραστών βρέθηκε και η ΔΕΗ, η οποία πραγματοποίησε εντυπωσιακό άλμα, ξεπερνώντας τα 22 ευρώ ανά μετοχή για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες.   Ισχυρή ήταν η εικόνα και για τη Lamda Development, η οποία κατέγραψε σημαντικά κέρδη συνοδευόμενα από αυξημένο τζίρο και μεγάλο όγκο προσυμφωνημένων συναλλαγών.  Θετική συμβολή στην άνοδο του Γενικού Δείκτη είχαν επίσης η Metlen, η Allwyn και η Coca-Cola HBC, με τις τρεις μετοχές να κινούνται ανοδικά και να προσφέρουν πολύτιμη στήριξη στους βασικούς δείκτες της αγοράς.

Στον αντίποδα, έντονες πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές του ομίλου Βιοχάλκο, καθώς η Βιοχάλκο, η Cenergy Holdings και η ElvalHalcor προχώρησαν σε διορθωτικές κινήσεις μετά το πρόσφατο εντυπωσιακό ράλι και τα ιστορικά υψηλά επίπεδα που είχαν καταγράψει.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, τα βλέμματα συγκέντρωσε ο ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, ο οποίος συνέχισε την ανοδική του πορεία και εδραιώθηκε πάνω από τα 4 ευρώ, κλείνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,49% στις 6.054,58 μονάδες, ενώ στο +0,58% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 3.115,43 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,40% στις 2.709,86 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,41% στις 2.384 μονάδες, έχοντας υψηλό τις 2.389,03 μονάδες και χαμηλό τις 2.362,49 μονάδες

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 335,7 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 48,1 εκατ. τεμάχια.

Κέρδη στις τράπεζες με αυξημένες συναλλαγές

Η Εθνική έκλεισε στα 14,7150 ευρώ, με άνοδο +0,44%
Η Alpha Bank έκλεισε στα 3,9050 ευρώ, με άνοδο +3,31%
Η Πειραιώς έκλεισε στα 8,96 ευρώ, με άνοδο +1,84%
Η Eurobank έκλεισε στα 3,9950 ευρώ, με άνοδο +1,22%
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στα 9,53 ευρώ, με άνοδο +1,28%
Η Crediabank έκλεισε στα 1,24 ευρώ, με άνοδο +1,47%
Η Optima έκλεισε στα 10,19 ευρώ, με άνοδο +0,30%
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,70 ευρώ, με πτώση -1,01%

Άνοδος στα blue chips με αυξημένες συναλλαγές 

Η Coca Cola έκλεισε στα 51,00 ευρώ, με άνοδο +2,62%
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 22,14 ευρώ, με άνοδο +2,31%
Η Allwyn έκλεισε στα 13,47 ευρώ, με άνοδο +3,5%
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 18,27 ευρώ, με άνοδο +0,38%
Η Metlen έκλεισε στα 42,10 ευρώ, με άνοδο +3,49%
Η Viohalco έκλεισε στα 19,90 ευρώ, με πτώση -1,49%
Η ΓΕΚ Τέρνα στα 43,00 έκλεισε ευρώ, με άνοδο +0,09%
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 39,58 ευρώ, με πτώση -0,50%
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 49,70 ευρώ, με άνοδο +1,76%
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 10,05 ευρώ, με πτώση -1,28%
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 22,76 ευρώ, με άνοδο +1,16%
Ο Aktor έκλεισε στα 9,86 ευρώ, με πτώση -1,10%
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 10,60 ευρώ, με άνοδο +0,57%