AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ παράταξης ” Δημοσιογράφοι για τη δημοσιογραφία”
«Όλα στο φως για την τραγική κατάσταση του ΕΔΟΕΑΠ» προτείνει η παράταξη «Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία» και υποστηρίζει ότι επιβάλλεται να διεξαχθεί εξονυχιστικός έλεγχος για τους χειρισμούς της Διοίκησης του Οργανισμού και της Τράπεζας της Ελλάδας, καθώς και πλήρης διαχειριστικός έλεγχος στο Ταμείο, το οποίο και πρέπει να λειτουργήσει πλέον με νέα διοίκηση.
Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι εξέφρασαν στη Γεν. Συνέλευση, την πλήρη αντίθεσή τους στους χειρισμούς της Διοίκησης, που οδήγησαν τον Οργανισμό στην εξαθλίωση με την απώλεια των αποθεματικών του, αλλά και στις περικοπές παροχών και επικουρικών συντάξεων.
Η Γεν. Συνέλευση που ήταν επεισοδιακή, καταψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία τα πεπραγμένα του ΔΣ για το πρώτο έτος της θητείας του, τον ισολογισμό χρήσεως 2011, τον προϋπολογισμό του 2012 και την αύξηση εισφοράς των εν ενεργεία μελών σε 6% από 3% που είναι σήμερα.
Ακόμη, ζήτησε την παραίτηση της Διοίκησης, που έφερε τον Οργανισμό στο χείλος της καταστροφής, η οποία ενώ κραύγαζε ότι ήταν κατά του «κουρέματος», το … εφάρμοσε με τον καλύτερο τρόπο, εξανεμίζοντας τα αποθεματικά ετών.
Προηγήθηκε αποκάλυψη του προέδρου της Ελεγκτικής Επιτροπής, Γ. Μέρμηγκα, ο οποίος είπε ότι η Επιτροπή δεν ετοίμασε πόρισμα επειδή το Δ.Σ. δεν τους έδιδε στοιχεία για τις κινήσεις αποθεματικών και κεφαλαίων.
Η πρόεδρος αποδοκιμάστηκε άγρια, το θερμόμετρο ανέβηκε επικίνδυνα και μέτοχοι-μέλη επιχείρησαν να εμποδίσουν την αποχώρησή της, ώστε να συνεχιστεί η Συνέλευση. Ήταν, όμως, ανένδοτη και προκάλεσε ακόμη περισσότερο, μαζί με συνεργάτες της, κινδυνολογώντας για διακοπή συντάξεων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ορισμένοι κινήθηκαν απειλητικά εναντίον της, και, κυριολεκτικά, γλύτωσε με την επέμβαση ψυχραιμότερων, καθώς το ενδιαφέρον των ασφαλισμένων ήταν η επιβίωση του Οργανισμού και η ασπιρίνη τους. Μαζί της απεχώρησε και ο Γεν. Γραμματέας Α. Δεμερτζής, ενώ ο Π. Τσούτσιας φάνηκε λίγο στην αρχή και μετά εξαφανίστηκε. Στα επεισόδια που προκλήθηκαν τραυματίστηκε ευτυχώς ελαφρά ο συνάδελφος Μ. Κυπραίος.
Τελικά με τη σύμφωνη γνώμη και του νομικού συμβούλου η συνέλευση συνεχίστηκε με προεδρεύοντα τον αντιπρόεδρο, Π. Νεστορίδη από τη Θεσσαλονίκη, τον ταμία Δ. Μυλωνά και τα μέλη του Δ.Σ. Γ. Βλαβιανό και Ελένη Δελβινιώτη, η οποία παραιτήθηκε προφορικά.
Τη συνέλευση έσωσε ο εκπρόσωπος της παράταξης «Δημοσιογράφοι για την Δημοσιογραφία» Γιώργος Στεφανής, ο οποίος πρότεινε να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η Ημερησία Διάταξη της Συνέλευσης και στη συνέχεια να έρθουν προς συζήτηση άλλα θέματα και ψηφίσματα, ώστε να μην επιχειρήσει κανείς να την ακυρώσει. Κι αυτό, γιατί μέτοχοι – μέλη επέμεναν να προηγηθεί συζήτηση άλλων θεμάτων, έγκριση ψηφίσματος και να μην ακολουθηθεί η ημερήσια διάταξη.
Οι περισσότεροι μέτοχοι – μέλη του ΕΔΟΕΑΠ, ομιλητές και μη, ζήτησαν να πληροφορηθούν από την Διοίκηση την αιτία της «εξαέρωσης» των αποθεματικών του Ταμείου και, φυσικά, αν υπάρχει «αύριο», ενώ καταφέρθηκαν για τις «ομόφωνες» αποφάσεις της Διοίκησης. Κι αυτό, γιατί χάθηκαν 85 εκατ. ευρώ περίπου από τα 115 εκ. που ήταν τα αποθεματικά του Οργανισμού στην Τράπεζα της Ελλάδας, ενώ η Πρόεδρος ισχυριζόταν ότι θα τα … φέρει πίσω μέσω της δικαστικής οδού. Επίσης οι μέτοχοι – μέλη ζήτησαν να μάθουν σε ποιες τράπεζες έχουν κατατεθεί τα χρήματα που πήρε ο ΕΔΟΕΑΠ με το «σπάσιμο» των ομολόγων από την τράπεζα της Ελλάδος και με ποιο επιτόκιο.
Αντί απαντήσεων παρακολούθησαν θέατρο του παραλόγου και προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος, λέγοντάς τους πως για όλα φταίνε …. κυβέρνηση, τρόικα, μνημόνιο και Τράπεζα της Ελλάδας, που «κούρεψε» τα αποθεματικά!!!
Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης, οι εκπρόσωποι της παράταξης «Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία» Γιώργος Στεφανής και Γιώργος Παπαδιαμάντης, «σφυροκόπησαν» τη Διοίκηση με τις παρεμβάσεις τους.
Ο Γιώργος Στεφανής υποστήριξε, ότι κακώς κατατέθηκαν όλα τα αποθεματικά στην Τράπεζα της Ελλάδας, ενώ ο λογαριασμός διαθεσίμων, που υποστήριζε η πρόεδρος ότι υπήρχε, είχε καταργηθεί με το νόμο 2469/1997 και όλα τα κεφάλαια δεν φυλάσσονταν έντοκα ή άτοκα στην τράπεζα της Ελλάδας αλλά επενδύονταν σε κινητές αξίες του ελληνικού δημοσίου, σύμφωνα με το νόμο.
Κατήγγειλε ακόμη τις αποφάσεις του Δ.Σ. :
-
Να αναθέσει σε ποινικολόγο και συνταγματολόγο την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ αγνοήθηκαν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι νομικοί (και αναρωτήθηκε αν ανήκουν στην ίδια συνιστώσα)
-
την εισφορά – χαράτσι 3% στους συνταξιούχους
-
την εφαρμογή όρων του μνημονίου για περικοπές στις επικουρικές συντάξεις 9-19% πριν ακόμη τις εφαρμόσει η κυβέρνηση, χωρίς καν να ενημερώσει τους συνταξιούχους.
Επίσης, ζήτησε να ενημερωθούν οι μέτοχοι-μέλη για τα ποσά που χάθηκαν στο χρηματιστήριο, εκτός από τελευταία 3.5 εκατ. που ανακοινώθηκαν, τι έγινε με το κτίριο που χρόνια αποτελούσε την κόντρα μελών του ΔΣ, αν υπάρχουν συμβάσεις με νοσοκομεία και κλινικές, την κατάργηση της ελεύθερης επιλογής ιατρού στους διαμένοντες κοντά στο κτίριο του ΕΔΟΕΑΠ, τις κινήσεις για την διακοπή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ανέργων, αλλά και την καταστροφική επιχειρούμενη ένταξη 20.000 και πλέον ασφαλισμένων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στον ΕΔΟΕΑΠ, ώστε να αποτελέσει πρότυπο !!! όπως ο ΕΟΠΥΥ, που, ως γνωστόν, οι ασφαλισμένοι του δεν μπορούν να πάρουν φάρμακα.
Εξάλλου, ο Γιώργος Παπαδιαμάντης πρότεινε την καταψήφιση ισολογισμού 2011 και προϋπολογισμού 2012 γιατί είναι ελλειμματικοί και στηρίζονται σε πλασματικά στοιχεία, ζήτησε ενημέρωση αν έχουν εισπραχτεί οφειλές από εργοδότες, διαφημιστές, ΔΕΚΟ κλπ., υποστήριξε ότι δαπανήθηκαν μεγάλα ποσά για την δημιουργία γυμναστηρίου στο παλιό κτίριο που είναι άγνωστο αν θα βγάλει ποτέ τα έξοδά του. Διευκρίνισε ότι έχουν γίνει πολλές απολύσεις ιατρικού προσωπικού αλλά και πολλές προσλήψεις, ιατρικού και διοικητικού προσωπικού, χωρίς καμία ενημέρωση των μετόχων – μελών, ενώ φυσικά ήταν περιττή η πρόσληψη γενικού διευθυντή αφού το έμψυχο υλικό του Οργανισμού είχε στελέχη για τη θέση αυτή.
Στο τέλος της συνέλευσης, οι μέτοχοι – μέλη, ενέκριναν ομόφωνα ψήφισμα για την επιστροφή των αποθεματικών του Οργανισμού, την κατάργηση των περικοπών που έχει κάνει η Διοίκηση σε επικουρικές συντάξεις και παροχές, καθώς, επίσης, και της εισφοράς του 3% των συνταξιούχων.
“ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ”