10% κάτω τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, Οικονομικών Φίλλιπου Σαχινίδη και Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη, τροποποιήθηκαν τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) καθώς και το Ημερήσιο Νοσήλιο του ΕΣΥ στα οποία οι κλινικές θα τιμολογούν με μείωση 10%.

Στα ΚΕΝ περιλαμβάνεται κάθε ιατρική και νοσηλευτική πράξη προς τον ασθενή, η οποία παρέχεται από το Νοσοκομείο. Σ’ αυτή περιλαμβάνονται και τα εξαιρούμενα του ημερήσιου ενοποιημένου (κλειστού) νοσηλίου, που περιγράφονται στην ΚΥΑ Υ4α/οικ. 1320/10−2−1998 (Β΄99), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, εκτός της προμήθειας μοσχευμάτων, καθώς και των αντινεοπλασματικών φαρμάκων, φαρμάκων που έχουν ένδειξη ως επικουρικά της χημειοθεραπείας, παρεντερικά-αντιπηκτικά και κορτικοειδή, φάρμακα που χρησιμοποιούνται στις μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών, συστηματικά δρώντες ανοσοτροποποιητικοί παράγοντες, ινωδολυτικά και θρομβολυτικά φάρμακα, αυξητικοί αιμοποιητικοί παράγοντες, ανθρώπινη φυσιολογική ή anti-D ανοσοσφαιρίνη για ενδοφλέβια χρήση, υποκατάστατα του επιφανειοδραστικού παράγοντα, ραδιοφάρμακα και λοιπές σκιαγραφικές ουσίες.

Στις περιπτώσεις που απαιτείται εισαγωγή σε ΜΕΘ η χρέωση θα γίνεται με το ημερήσιο νοσήλιο ΜΕΘ με πρόσθετη επιβάρυνση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, ιατρικών εξετάσεων και φαρμάκων.

Στις περιπτώσεις επεμβάσεων καρδιακών βαλβίδων η τιμή του ΚΕΝ αφορά την αντικατάσταση μιας βαλβίδας και σε περισσότερες της μιας χρεώνεται επιπλέον το ιατροτεχνολογικό προϊόν.

Σε κάθε εξιτήριο ασθενούς χρεώνεται το ΚΕΝ της κύριας νοσηλείας και σε περίπτωση δεύτερης χρεώνονται μέχρι δύο ΚΕΝ, με το κύριο ΚΕΝ να τιμολογείται κανονικά και το δεύτερο ΚΕΝ να τιμολογείται στο 50% του κόστους του.

Ωστόσο, η ισχύς της απόφασης αρχίζει από την 1/3/2012 και γι’ αυτό το διάστημα από 1/3 έως 30/6/2012 θα χορηγείται έκπτωση 30%. Εξαιρούνται από αυτή την έκπτωση τα Κλειστά Ελληνικά Νοσήλια που αναφέρονταν και στην ΚΥΑ Υ4α/οικ. 1320/10−2−1998 (Β΄99).