10+2 ελληνικές startups στην Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας

Όταν σ’ έναν παγκοσμίου φήμης διαγωνισμό για την επιχειρηματικότητα, 2 από τους 9 διεθνείς φιναλίστ είναι ελληνικές startups, τότε αυτό είναι είδηση.

Ο λόγος για τον διαγωνισμό Get in The Ring που εντάσσεται στην Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας και τον σχετικό τελικό που θα διεξαχθεί στις 14 Νοεμβρίου στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2008, από τον πρώην Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Gordon Brown και τον Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο του Ewing Marion Kauffman Foundation, Carl Schramm. Πραγματοποιείται κάθε Νοέμβριο και μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει 115 χώρες, 24.000 συνεργαζόμενοι φορείς, σχεδιάζοντας περισσότερες από 37.000 δραστηριότητες στις οποίες εμπλέκονται άμεσα πάνω από 7 εκατομμύρια άτομα.

Φέτος, η Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας έρχεται και στην Ελλάδα από 12 – 25 Νοεμβρίου 2012. Οικοδεσπότης είναι η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών Ελλάδος (Ο.Ε.Σ.Υ.Ν.Ε.), ενώ διοργανωτής είναι η εταιρία Ολικής Επικοινωνίας MSCOMM.  

Σημαντικές ημερομηνίες στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας

Στις 14 Νοεμβρίου (18:00-21:00) σημαντικοί εκπρόσωποι της κοινωνικής και πολιτικής ζωής θα ανοίξουν τις εργασίες του τριήμερου συνεδρίου στο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής, μιλώντας για τις θεσμικές και πρακτικές παρεμβάσεις που πρέπει να λάβουν χώρα προκειμένου να ενισχυθεί η νεοφυής (startup) επιχειρηματικότητα, να σταματήσει η «διαρροή» εγκεφάλων στο εξωτερικό  και να περιοριστεί η διαρκώς αυξανόμενη ανεργία.

Ταυτόχρονα, την ίδια μέρα, δύο ελληνικές startups που κατάφεραν και πέρασαν στον τελικό του διαγωνισμού Get in the Ring στο Ρότερνταμ θα διεκδικήσουν επένδυση μέχρι και 1.000.000 ευρώ. 9 φιναλίστ απ’ όλο τον κόσμο και οι δύο είναι ελληνικές startups.

Η πρώτη ελληνική startup ακούει στο όνομα i-kiosk. Το i-kiosk είναι ένα σύγχρονο λογισμικό διαχείρισης για καταστήματα λιανικής, όπως τα περίπτερα και τα mini-market, το οποίο κέρδισε και στον περσινό διαγωνισμό i-bank τεχνολογία και καινοτομία της Εθνικής Τράπεζας το πρώτο βραβείο.

Η δεύτερη ελληνική startup ακούει  στο όνομα Cookisto, μια online κοινότητα που δίνει την δυνατότητα σε όσους ψάχνουν υγιεινό μαγειρεμένο φαγητό να το βρουν κοντά στην περιοχή όπου βρίσκονται.

Στις 15 Νοεμβρίου (13:00-21:00), στο Ίδρυμα Κακογιάννη, επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο (Η.Π.Α, Ευρώπη, Μέση Ανατολή) θα δώσουν δυναμικό «παρών» .

Στις 16 Νοεμβρίου, 10 ελληνικές startups, διαγωνίζονται στην Αθήνα μπροστά σε κριτές και ζωντανό κοινό διεκδικώντας το ποσό των  10.000 € ως έπαθλο.

Από το Ρότερνταμ στην Αθήνα 

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, εκτός από τον διαγωνισμό στο Ρότερνταμ στις 14 Νοεμβρίου, στις 16 Νοεμβρίου, 10 ελληνικές startups θα διαγωνιστούν στην Αθήνα μπροστά σε κοινό και κριτές. Έχοντας όλες μια διαδικτυακή παρουσία στην ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας συναγωνίζονται επιπλέον μεταξύ τους για το ποιά θα συλλέξει τις περισσότερες ψήφους διαδικτυακά (Social media Award). Ο νικητής θα έχει την ευκαιρία να λάβει μέρος στο  Gymnasium, το startup idea development πρόγραμμα της Metavallon. Η Metavallon (Μεταβάλλον) είναι μια νεοσύστατη επιχείρηση, με αντικείμενο τη δημιουργία μίας υποστηρικτικής δομής γύρω από την επιχειρηματικότητα αρχικών σταδίων. Ειδικά, το πρόγραμμα Gymnasium ολοκληρώνεται σε συνολικά οκτώ εντατικά εργαστήρια επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης δεξιοτήτων, που στόχο έχουν να βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να μετατρέψουν την ιδέα τους σε επιχειρηματική ευκαιρία και να αξιολογήσουν τη βιωσιμότητά της.

Κι επειδή η ελληνική startup σκηνή είναι ζωντανή κι έχει να δείξει πράγματα, σας παρουσιάζουμε τις 10 ελληνικές startups που θα διαγωνιστούν στον εθνικό διαγωνισμό στις 16 Νοεμβρίου:

  1. Sharemy3G: Μια startup που υπόσχεται να προσφέρει τη διεθνή περιαγωγή δεδομένων (international data roaming) σε προσιτές τιμές.
  2. LightBuzz: Φανταστείτε ότι επισκέπτεστε μία νέα πόλη ή μία έκθεση τέχνης. Με το Touring Machine που συστήνει η συγκεκριμένη startup χρησιμοποιείται ένας περιγραφικός μηχανισμός που ενισχύει την εμπειρία του επισκέπτη. Δεν υπάρχουν ενσωματωμένες πληροφορίες. Δημιουργείται δυναμικό περιεχόμενο για κάθε επισκέπτη, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά, την ηλικία και την ιστορία του.
  3. CITY OF ERRORS: Ένα διαδραστικό project που συνδυάζει το διαδίκτυο με το ντοκιμαντέρ, τη δημιουργία εφαρμογών smart-phone, το online gaming και τα social media και που ξεκινά καταγράφοντας τα προβλήματα της πόλης. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ. 
  4. Parking defenders: Μια startup που έρχεται να προσφέρει μια λύση στο πρόβλημα της στάθμευσης  αξιοποιώντας την χωρητικότητα κενών θέσεων των υφιστάμενων χώρων στάθμευσης.
  5. Dealingers.com: Ένα online κατάστημα –  μία πλατφόρμα αντίστροφης δημοπρασίας, για αγορά των αγαπημένων  επώνυμων προϊόντων , σε τιμές φθηνότερες από την λιανική τους.
  6. Gnostix:  Μια πλατφόρμα  παρακολούθησης και καταγραφής (monitoring), ανάλυσης και αναφοράς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media), με ενσωματωμένα στοιχεία μάρκετινγκ.
  7. BIOTICA+: «Τηλεφωνικό κέντρο», προσαρμοσμένο στο διαδίκτυο για την παροχή υπηρεσιών ιατρικής συμβουλευτικής υψηλής ποιότητας
  8. Doctoranytime.gr: Μια πλατφόρμα όπου οι ασθενείς μπορούν να βρουν τον γιατρό της αρεσκείας τους και να κλείσουν ραντεβού μαζί του άμεσα και γρήγορα.
  9. Eleia – Born Where it All Began: Το παρθένο ελαιόλαδο Eleia  στην πεδιάδα των Λεχαινών, της Νότιας Ηλείας, από τον ελαιώνα στο τραπέζι του σπιτιού.
  10. IT is ART: Μία σειρά καινοτόμων εκπαιδευτικών παιχνιδιών της  Kinect που βοηθάει τα παιδιά με δυσπραξία και άλλες μαθησιακές δυσκολίες (LDs).
Πηγή φωτογραφίας: www.gewgreece.org

Της Ελένης Νάτση