1,1 δισ. ευρώ οι απλήρωτοι λογαριασμοί στη ΔΕΗ

350 εκατ. αυξήθηκαν τα φέσια από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο Οι υπουργοί Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, και ΠΕΚΑ, Γ. Παπακωνσταντίνου, αναζητούν πηγές χρηματοδότησης. Με βραχυκύκλωμα απειλεί τη ΔΕΗ το ειδικό τέλος ακινήτων.

Οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί το πρώτο τρίμηνο του έτους έχουν εκτιναχθεί κατά 350 εκατ. ευρώ και ανέρχονται συνολικά στο 1,1 δισ. ευρώ. Η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας έχει «στεγνώσει» έχοντας αφήσει απλήρωτους τους προμηθευτές της, οφείλοντας ποσά χιλιάδων ευρώ στο σύστημα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα να απειλείται ντόμινο αρνητικών επιπτώσεων στο σύνολο των «παικτών» της παραγωγής ηλεκτρισμού.

Ζημιές έχουν προκληθεί στη ΔΕΗ αλλά και στο σύνολο της αγοράς από τα «κανόνια» των δύο εναλλακτικών παρόχων, Energa και Hellas Power. Οι υπουργοί Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, και ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μαζί με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, Αρθούρο Ζερβό, έχουν εποδυθεί σε έναν μαραθώνιο… ώστε να κλείσουν οι «μαύρες τρύπες». Ταυτόχρονα, η ΡΑΕ απειλεί τη ΔΕΗ και άλλους προμηθευτές α­κόμη και με την ανάκληση της άδειας εάν δεν τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

Η ΔΕΗ στα πρόθυρα οικονομικού μπλακ άουτ Χρέη και αδυναμία δανεισμού απειλούν να κατεβάσουν τον διακόπτη Τα οριακά-θετικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου κάνουν τη διοίκηση της επιχείρησης να αισιοδοξεί για το μέλλον.

Στη φωτογραφία, ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός. Οι απλήρωτοι λογαριασμοί με το ειδικό τέλος ακινήτων που έχουν ανέλθει στο 1,1 δισ. ευρώ, «στέγνωσαν» τη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας. Το αποτέλεσμα είναι να χρωστά σε προμηθευτές της αλλά και στο λειτουργό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το ΛΑΓΗΕ.

Η τελευταία εξέλιξη σε συνδυασμό με τα δύο «κανόνια» των εναλλακτικών παρόχων Energa και Hellas Power απειλούν με… κραχ τους παραγωγούς ηλεκτρισμού. Οπως αναφέρει στην «Οικονομία» αξιόπιστη πηγή, δύο παράγοντες έχουν φέρει σε αυτήν την κατάσταση την εταιρεία: «Η δυσκολία των νοικοκυριών να πληρώσουν το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., αλλά και οι πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις να επιμηκυνθεί περισσότερο ο χρόνος αποπληρωμής καθώς και να μη διακόπτονται οι παροχές ηλεκτροδότησης σε όσους χρωστούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές».

«Μαύρο» τρίμηνο Και σαν να μην έφτανε αυτό τέσσερις αρνητικές εξελίξεις οδήγησαν στο πρώτο τρίμηνο τη ΔΕΗ στα όρια του… μπλακ άουτ: Ενα δάνειο 150 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κόλλησε. Η ΕΤΕπ ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση των όρων λόγω της άσχημης κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.

Η ΔΕΗ αναγκάστηκε, λόγω της νομοθεσίας, να ηλεκτροδοτήσει από τον Ιανουάριο τους 200.000 πελάτες της Energa και της Hellas Power, που έκλεισαν. Προκειμένου να αγοράσει ηλεκτρικό ρεύμα από το σύστημα προκατέβαλε χρήματα, τα οποία ακόμη δεν έχει πληρωθεί από τους πελάτες. Οι δύο δε επιχειρήσεις χρωστούν 172 εκατ. στον διαχειριστή του συστήματος ΑΔΜΗΕ και το ΛΑΓΗΕ.

Κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 960 εκατ. ευρώ από ελληνικές τράπεζες για την αναχρηματοδότηση και χρεωλυσίων του 2012, «σκάλωσε» λόγω του PSI. Καθυστέρησε η νομοθετική ρύθμιση για τη δυνατότητα στη ΔΕΗ να παρακρατήσει ένα μέρος των εισπραχθέντων από το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., ποσό περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Το αποτέλεσμα ήταν η ΔΕΗ να το δώσει, αλλά περιμένει να το πάρει πίσω τον Ιούνιο. Ταυτόχρονα δάνειο 350 εκατ. που θα έπαιρνε ο ΛΑΓΗΕ από το Παρακαταθηκών και Δανείων κόλλησε λόγω τρόικας. Αν και, όπως λένε οι πληροφορίες, μάλλον το πρόβλημα ξεπερνιέται.

Την ίδια στιγμή η ΡΑΕ έχει δώσει προθεσμία στους προμηθευτές ρεύματος έως 15η Μαΐου προκειμένου να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους σε ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ. Σε διαφορετική περίπτωση η Ρυθμιστική Αρχή προειδοποιεί με κυρώσεις μεταξύ άλλων και την αφαίρεση άδειας προμήθειας.

Πάντως, το δεύτερο τρίμηνο η διοίκηση της ΔΕΗ βλέπει μία… αχτίδα φωτός. Τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου είναι οριακά θετικά. Αυτό οφείλεται στις αυξήσεις των τιμολογίων. Επιπλέον φιλοδοξεί να κερδίσει τη μερίδα του λέοντος από τους 200.000 πελάτες των δύο παρόχων που έκλεισαν και να απεμπλακούν τα δύο δάνεια.