Ο αγροτικός χώρος δείχνει ότι έχει δυνατότητες να αποτελέσει “το βασικότερο εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας”, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, εγκαινιάζοντας την 27η Agrotica, στη ΔΕΘ, ενώ απευθύνοντας μήνυμα προς τους αγρότες που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί, ότι “θα υπάρξουν καλύτερες συνθήκες” και ότι “σημείο αναφοράς” της κυβερνητικής πολιτικής “θα είναι η επίλυση των προβλημάτων τους”.
“Η ψυχή μας είναι κοντά τους” πρόσθεσε ο υπουργός.
“Η συγκυρία είναι ιστορική για τον αγροτικό χώρο, γιατί όλα δείχνουν ότι μπορεί να αποτελέσει το βασικότερο εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας”, είπε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι “αυτό φαίνεται όχι μόνο από τα στοιχεία της Eurostat που μιλούν για άνοδο του αγροτικού εισοδήματος”, αλλά από τα στοιχεία του ελλείμματος στο εμπορικού ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων, τα οποίο από περίπου δύο δισ. ευρώ, που ήταν πριν δύο – τρία χρόνια “οδεύει αυτή τη χρονιά προς μηδενισμό”.
“Έχουμε στρατηγικό σχέδιο για να υπηρετήσουμε αυτή την πορεία που προανέφερα και έχουμε πόρους, γύρω στα 5,6 δισ., από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Κυρίως όμως έχουμε ανθρώπους που θέλουν να υπηρετήσουν αυτή την πορεία” είπε ο υπουργός, απευθύνοντας μήνυμα προς τους αγρότες που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.
“Η ψυχή μας είναι κοντά τους. Κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε τον αγροτικό χώρο, γιατί πάνω απ’ όλα θέλουμε όχι μόνο να επιβιώσει για λόγους παραγωγικής ανασυγκρότησης, αλλά κυρίως για λόγους κοινωνικής συνοχής στην ύπαιθρο. Είναι το σημαντικότερο κομμάτι, το οποίο μας υποχρεώνει να στηρίζουμε τον αγροτικό χώρο. Είμαστε μαζί τους, θα υπάρξουν καλύτερες συνθήκες, πρέπει να ξέρουν ότι σημείο αναφοράς, τουλάχιστον, στην πολιτική τη δική μας θα είναι η επίλυση των προβλημάτων τους”.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι “το σύνολο των μέτρων” για τον πρωτογενή τομέα, που έχει προκηρυχθεί μέσα στα δύο τελευταία χρόνια από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης “ξεπέρασαν τα 2,3 δισ. ενώ περισσότερα από 3,8 δισ., δηλαδή, το 65% της δημόσιας δαπάνης του προγράμματος έχουν δεσμευτεί”. Πρόσθεσε, ότι σχετικά με τις πληρωμές για το 2016-7 αυτές ξεπέρασαν το 1,5 δισ., δηλαδή το 31%.
Ο κ. Αποστόλου πρόσθεσε, ότι μέσα στο 2018 θα υπάρξει ενεργοποίηση και των χρηματοδοτικών εργαλείων του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, με πόρους από 3-7% από αυτό για την υλοποίηση επενδύσεων στη μεταποίηση, τα σχέδια βελτίωσης και ιδιωτικών δράσεων προγραμμάτων Leader. Στην κατεύθυνση αυτή θα αξιοποιηθεί η συνεργασία και τα αποτελέσματα σχετικών μελετών που εκπονεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όπως είπε ο κ. Αποστόλου, “ώστε μέσα στο 2018 να οδηγηθούμε στη σύσταση του αντίστοιχου ταμείου στήριξης των επενδύσεων στα πλαίσια του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης”.
Ο υπουργός ανέφερε ότι επίσης μέσα στο 2018 θα υπάρξει και ενεργοποίηση των μέτρων που οδηγούν στη δημιουργία δομών – ανύπαρκτων έως τώρα στον πρωτογενή τομέα – για την επιστημονική, συμβουλευτική υποστήριξη των παραγωγών, οι οποίες θα αντιμετωπίζουν και θέματα που έχουν σχέση με τη διαχείριση του ΟΣΔΕ, με την προώθηση γνώσης, των νέων τεχνολογιών, των συμπράξεων μεταξύ φορέων της αγροδιατροφικής αλυσίδας, με τη σύνδεσης της έρευνας με τη γεωργική πρακτική και με τις επενδύσεις και μέσα από αυτά, θα βελτιώσουν και το εισόδημα των παραγωγών στις αλυσίδες αξίας. Υπογράμμισε ότι θα ενεργοποιηθεί μέτρο για την ενίσχυση της ποιότητας και εξωστρέφειας των γεωργικών προϊόντων, μέσω του οποίου χρηματοδοτείται η “πιστοποίηση προϊόντων” και η προώθηση τέτοιων προϊόντων από “συνεργατικά σχήματα, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών”.
Ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε ότι η “ποιοτική υπόσταση” των ελληνικών προϊόντων “έχει φτάσει στα πέρατα της γης” και είναι το “ισχυρότερο όπλο” που διαθέτει ο πρωτογενής τομέας της χώρας και για το λόγο αυτό θα πρέπει να υποστηριχθεί με κατάλληλες ενέργειες, ώστε να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα.
“Διανύσαμε ήδη ως κυβέρνηση τρία χρόνια στα οποία πορευτήκαμε με συνέπεια και οδηγό μας την πίστη ότι ο πρωτογενής τομέας της χώρας και οι αγροτικές περιοχές και η ύπαιθρος -και θέλω να το επαναλαμβάνω πάντα – αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον. Στην κατεύθυνση αυτή κανείς δεν αρνείται ότι θα χρειαστεί η ανάλωση πολύτιμων δυνάμεων και πόρων κανείς δεν αρνείται ότι θα υπάρξουν δυσκολίες και προβλήματα. Όμως η ανάγκη να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των παραγωγών και των κατοίκων των αγροτικών περιοχών είναι τόσο μεγάλη και επιτακτική, που δεν αφήνει περιθώρια αποτυχίας ή εφησυχασμού” είπε ο κ. Αποστόλου και πρόσθεσε :
“Ήδη, όλα δείχνουν ότι η χώρα μας το 2018 βγαίνει από την κρίση. Στην πορεία αυτή, η συμβολή μας θα είναι ουσιαστική, όχι μόνο γιατί ο αγροτικός χώρος έχει τις δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα να πρωταγωνιστήσει, ούτε γιατί έχουμε τους πολύτιμους πόρους του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης – που ασφαλώς τους χρειαζόμαστε- αλλά γιατί πρέπει να ανταποκριθούμε άμεσα και αποτελεσματικά στις ανάγκες και τις προσδοκίες των ελλήνων αγροτών”.
Ο υπουργός χαρακτήρισε τη φετινή Agrotica τη “μεγαλύτερη όλων των εποχών”, δίνοντας συγχαρητήρια στη διοίκηση της ΔΕΘ και λέγοντας “να είστε σίγουροι ότι θα κάνουμε και άλλα πολλά εγκαίνια της επόμενες χρονιές”, ευχόμενος καλή επιτυχία στην έκθεση.
“Ο δρόμος μας είναι μακρύς πόσο μάλλον όταν έχουμε αναλάβει το μεγάλο φορτίο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, όπου ο αγροτικός τομέας είναι αυτός που έχει πρωτεύοντα ρόλο” είπε ο υπουργός.
Ο κ. Αποστόλου επιβεβαίωσε την κοινοποίηση από τον πρόεδρο της ΔΕΘ, ότι τον Ιούνιο, αρχές Ιουλίου έχει προγραμματιστεί σε συνεργασία με το υπουργείο, αποστολή εκπροσώπων του πρωτογενούς τομέα σε σχετική έκθεση στη Νέα Υόρκη, ώστε να έρθουν σε επαφή εταιρίες του αγροτικού τομέα με αμερικάνικες επιχειρήσεις.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, εκπρόσωπου του πρωτογενούς τομέα, διπλωμάτες ξένων χωρών, κ.α.
Χαιρετισμοί Τ. Τζήκα, Κ. Μπακογιάννη, Χ. Μέτιου, Φ.Παππά
Στις μεγάλες δυνατότητες του αγροτικού κλάδου και την ώθηση που μπορεί να δώσει στην ελληνική οικονομία, όπως αποτυπώνουν τα αυξημένα μεγέθη της φετινής Agrotica, εστίασε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας, υπογραμμίζοντας πως η εξωστρέφεια είναι η μεγάλη ευκαιρία για τον πρωτογενή τομέα.
Τον αγροτικό χαρακτήρα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας υπογράμμισε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Φάνης Παπάς, σημειώνοντας πως παράγει το 26,6% του αγροτικού ΑΕΠ και εξάγει πάνω από το ένα τρίτο των εξαγόμενων προϊόντων της χώρας από τον πρωτογενή τομέα.
Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Χρήστος Μέτιος, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την Agrotica, ενώ τόνισε πως και η δική του περιφέρεια είναι κατεξοχήν αγροτική, σημειώνοντας πως η διοίκησή της σχεδιάζει και υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την αγροτική ανάπτυξη, αφού είναι επιτακτική ανάγκη η στήριξη του πρωτογενούς τομέα.
“Η καρδιά του πρωτογενούς τομέα χτυπά σήμερα στη Θεσσαλονίκη και στην Agrotica” σημείωσε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Κώστας Μπακογιάννης, τονίζοντας πως η περιφέρειά του δεν θα μπορούσε να λείπει από τη διοργάνωση, με δεδομένο τον αγροτικό της χαρακτήρα. “Να βρίσκουμε τρόπο, πάνω από κόμματα και ιδεολογίες, να συνεργαζόμαστε, να συνεννοούμαστε και να κάνουμε επιτέλους δουλειά, να βρούμε δηλαδή ευκαιρία κάπου να πατήσουμε και να βγούμε από την κρίση” .
Χαιρετισμό έστειλε επίσης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.
Η 27η Agrotica, που θα διαρκέσει έως τις 4 Φεβρουαρίου, καλύπτει συνολικά πάνω από 39.000 τ.μ. στεγασμένων εκθεσιακών εγκαταστάσεων, ενώ οι εκθέτες της, άμεσοι και έμμεσοι ανέρχονται σε 1.950 από 45 χώρες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ